Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: 38 νεκροί, πάνω από 1.000 τραυματίες και 76 συλλήψεις-ΗΠΑ: Ανακοίνωση για Αίγυπτο, προσπάθεια γεφύρωσης


Αίγυπτος: 38 νεκροί, πάνω από 1.000 τραυματίες και 76 συλλήψεις

Στην Αίγυπτο συνελήφθησαν 76 άτομα ως συμμέτοχοι των αποψινών ταραχών στηνΑλεξάνδρεια και 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πόλη αυτή.
Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι,σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα, κατά το τελευταίο 24ωρο, 38 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 1000.
Σημειώθηκαν πραγματικές οδομαχίες μεταξύ των αντιπάλων των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των υποστηρικτών του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Επιστρατεύθηκαν πέτρες, ρόπαλα, μαχαίρια. Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε όλη τη χώρα. Οι πιο σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μπροστά στο κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου υποτίθεται ότι κρατείται ο αποπεμφθείς Πρόεδρος. Ο στρατός και η αστυνομία χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα για να καταστείλουν τις εχθροπραξίες.


Υπάρχουν μαρτυρίες για κατά τόπους χρήση πυροβόλων όπλων,ωστόσο οι ίδιοι οι στρατιωτικοί το αρνούνται. Για λόγους επίδειξης δύναμης, αλλά και καταστολής, οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί εγκατέστησαν βαρύ οπλισμό έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, το τηλεοπτικό κέντρο και στις βασικές γέφυρες πάνω από το Νείλο. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις που υποστήριξαν τις ενέργειες του στρατού μπορεί να χαρακτηριστεί ήρεμη σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στις επαρχίες, οι οποίες στηρίζουν τον Μόρσι. Ο λόγος στο συνεργάτη του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών Αλεξέι Κρολ, που τη στιγμή αυτή βρίσκεται στην Αίγυπτο:
«Η κατάσταση στις διάφορες περιοχές είναι διαφοροποιημένη. Στο Κάιρο, ακόμη και οι φράχτες καλύπτονται με συνθήματα όπως «ο λαός και η αστυνομία, ο λαός και ο στρατός - είναι ενωμένοι!» Και δεν νομίζω ότι στο Κάιρο θα προκύψουν αργότερα αντιπαραθέσεις μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την παραίτηση του Μόρσι και του στρατού. 'Οσον αφορά όμως την περιοχή της Άνω Αιγύπτου, εκεί είναι πολύ πιθανές οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιτιθέμενων στο στρατιωτικό πραξικόπημα και του στρατού». 

Τη στιγμή αυτή, στην Αίγυπτο σχηματίζεται η προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα ασχοληθεί με την προετοιμασία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε το Κάιρο να λάβει υπ’ όψιν όλες τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και κοινότητες κατά τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των «Αδελφών Μουσουλμάνων» έχουν συλληφθεί. Έχουν κατηγορηθεί για υποκίνηση μαζικών ταραχών. Παρ’ όλα αυτά, είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς τους ισλαμιστές κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης, διότι θα δώσει αφορμή για δυσφήμιση της νέας ηγεσίας της Αιγύπτου, όπως υπογραμμίζει ο πολιτειολόγος Βίκτορ Κουβάλτιν:
«Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη όλες οι δυνάμεις, κάτι που σημαίνει ότι τώρα πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» .
Την 3η Ιουλίου, ο αιγυπτιακός στρατός καθαίρεσε από την εξουσία τον Πρόεδρο, ανέστειλε το Σύνταγμα και ζήτησε από τον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αντλί Μανσούρ να ασκήσει τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους για τη μεταβατική περίοδο. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Μόρσι κρατείται στη φυλακή.


Πηγές: Russia Today, The Voice of Russia
kostasxan.blogspot.gr

 

ΗΠΑ: Ανακοίνωση για Αίγυπτο, προσπάθεια γεφύρωσης


Σε μια λεπτή εξισορροπητική προσπάθεια ανάμεσα στην ανάγκη να μην ενοχληθούν οι σουνίτες μουσουλμάνοι της ευρύτερης περιοχής ενδιαφέροντος όσο είναι ανοικτό το μέτωπο της Συρίας και μη ταύτισης με τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου καταβάλλουν οι Αμερικανοί, όπως αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την ειδική συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα με τους στενότερους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Καταρχάς, το αναμενόμενο ήταν η καταδίκη της βίας στην Αίγυπτο και η έκφραση ανησυχίας για την πόλωση που επικρατεί. Η προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις αποκαλύπτεται από την αναφορά στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμαχούν και δεν υποστηρίζουν την οποιαδήποτε πλευρά στη διαμάχη της Αιγύπτου, είτε είναι ομάδα, είτε πολιτικό κόμμα.

Με βάση αυτή την αναφορά, ο Λευκός Οίκος διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σχετικούς ισχυρισμούς από κάποιες πλευρές στην Αίγυπτο, περί προσπάθειας να υπαγορευθεί ο τρόπος μετάβασης στη νέα κατάσταση. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Αίγυπτος, συνεχίζει το μήνυμα, θα αποφασιστεί από τον αιγυπτιακό λαό, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν τη φιλοδοξία του για δημοκρατία, οικονομικές ευκαιρίες και αξιοπρέπεια.
Απευθύνουν έκκληση προς όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο να εργαστούν όλοι μαζί σε μια διαδικασία που δεν θα μένει έξω κανείς, με τις ΗΠΑ να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τον αιγυπτιακό λαό σε πνεύμα εταιρικής σχέσης και με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα και την πολύχρονη φιλική σχέση. Συμφέρον για τις ΗΠΑ, λέει η ανακοίνωση είναι η μετάβαση σε μια βιώσιμη δημοκρατία.
Η θέση των ΗΠΑ είναι καταφανώς δύσκολη, κυρίως λόγω της ανοικτής πληγής στη Συρία, που επηρεάζει τη σταθερότητα στην Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ, με τις ΗΠΑ να μην επιθυμούν να στείλουν λάθος μηνύματα στους πιο συντηρητικούς σουνίτες μουσουλμάνους:
Στην Τουρκία να μην αισθανθεί απειλή ο Ερντογάν, πάντα σε τακτικό επίπεδο μιλάμε (…), στο Ιράκ να μην αισθανθούν οι σουνίτες ότι η χώρα παραδόθηκε οριστικά στους σιίτες και την επιρροή του Ιράν ώστε να πυροδοτηθούν σενάρια τριχοτόμησης, στην Ιορδανία για να μην θεωρήσει η εκεί Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι ήρθε η ώρα κινητοποίησης με στόχο την ανατροπή της χασεμιτικής μοναρχίας και τέλος στη διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων με την τελευταία πρωτοβουλία του Τζον Κέρι να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ η Χαμάς στη Γάζα είναι από τους μεγάλους χαμένους, ως οργάνωση που έχει ξεπηδήσει μέσα από την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα…
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.