Ιούλιος 25, 2013.
Το Συριακό Κέντρο για την Πολιτική Έρευνα και το τμήμα Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (Syrian Center forPolicy Research & United Nations Relief and Works Agency) εξέδωσε μια έκθεση με τίτλο:«Η Συριακή Καταστροφή: Κοινωνικοοικονομική Παρακολούθηση».
Η ένοπλη σύγκρουση έχει οδηγήσει στη συστηματική μετατόπιση ολόκληρων κοινοτήτων. Το ένα τρίτο του πληθυσμού (31%) εγκατέλειψε το περιβάλλον διαβίωσής του. Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια Σύριοι (6%του πληθυσμού) έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Άλλο 1,33 εκατ. προσωρινά ή μόνιμα μετανάστευσαν από τη Συρία.
Τουλάχιστον 3.920.000 άτομα ή 18,3 % του πληθυσμού είναι οι πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας.
Ο δείκτης της ανθρώπινης ανάπτυξης στη Συρία μειώθηκε κατά 35 χρόνια.
Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχιας, ένα επιπλέον 6,7 εκατομμύρια άτομα έπεσαν σε φτώχια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης από τους οποίου τα 3,6 εκατ. ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης χάθηκαν 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας είναι 48,8 %. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 84,4 % - σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν από έναν σταθερό μισθό. Το δολάριο έναντι της συριακής λίρας αυξήθηκε κατά 300%.
Το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε σοβαρή κρίση. Καταστράφηκαν περίπου 3.000 σχολεία. Άλλα 1992 σχολεία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για τους πρόσφυγες. Η φοίτηση στο σχολείο έπεσε στο 46,2 %. Δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές, πολλοί έχουν γίνει πρόσφυγες.
Ο πόλεμος οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος υγείας. Έχουν καταστραφεί 32 νοσοκομεία και το 31 τοις εκατό των κλινών. Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει παύσει να υφίσταται, οι διεθνείς κυρώσεις εμποδίζουν την παράδοση φαρμάκων στη Συρία και αυτό εν μέσω πολέμου όπου υπάρχουν πάνω από 80 χιλιάδες νεκροί και πάνω από 240 χιλιάδες τραυματίες και ακρωτηριασμένους του πολέμου.
Η οικονομία αντιμετωπίζει μαζική αποβιομηχάνιση, ληστείες, λεηλασίες και φυγή κεφαλαίων.
Οι οικονομικές απώλειες από τον πόλεμο είναι 84,4 δισεκατομμύρια δολάρια- το 142% του ΑΕΠ του 2010. Με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το έτος, η χώρα θα χρειαστεί 30 χρόνια για να φθάσει στα προπολεμικά επίπεδα.
Η βλάβη σε υποκείμενα στοιχεία ενεργητικού από την καταστροφή και τη λεηλασία είναι 41,2 δις δολάρια.
Η απώλεια των βασικών μέσων παραγωγής θα επιβραδύνει οποιαδήποτε μελλοντική ανάκαμψη, δεδομένου ότι απαιτεί νέες επενδύσεις στα μέσα παραγωγής.
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,7 % το 2011, σε 28,8% το 2012 και κατά 6,8 % το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η συνολική απώλεια από τη μείωση του ΑΕΠ ήταν 38,4 δις δολάρια.
Οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 75 % και οι ιδιωτικές κατά 81%. Επιπλέον η αύξηση του ποσοστού των δημόσιων δαπανών πηγαίνει στην άμυνα – για το σύνολο της σύγκρουσης 4,85 δις δολάρια.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 75%, οι εισαγωγές κατά 60%. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα – 65%. Μπορεί όμως να αυξηθεί γρήγορα- λόγω της απώλειας των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου.
Η δημοσιονομική διαχείριση και η είσπραξη των φόρων επιδεινώθηκε σημαντικά.
Η επίσημη οικονομία κατέρρευσε κάτω από την πίεση του πολέμου. Τη θέση της έχει πάρει η μαύρη αγορά, εκβιασμοί, εγκληματικές επιχειρήσεις και η οικονομία της βίας.
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.