Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Αλβανία: Η Ελλάδα μας «εκδικείται»!



Αλβανία: Η Ελλάδα μας «εκδικείται»!



- Η Ελλάδα μας «εκδικείται»! Η διεύρυνση δεν βρίσκεται στη λίστα των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. γράφουν τα ΜΜΕ της Αλβανίας!
Με τίτλους όπως "Η Ελλάδα μας «εκδικείται»!" και "Η Ελλάδα «εκδικείται» τους γείτονές της"  αναδημοσιεύουν τα αλβανικά ΜΜΕ το άρθρο της ιστοσελίδας Euroactiv που αναφέρεται στις
προτεραιότητες της Ελλάδας κατά την διάρκεια της προεδρίας της στην Ε.Ε.
Η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ απέχει από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της Αθήνας, αναφέρουν τα αλβανικά δημοσιεύματα.

Η ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε πρόσφατα τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2014 και είναι οι ακόλουθες:
- Ανάπτυξη, απασχόληση και συνοχή
- Περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ και της Ευρωζώνης
- Μεταναστευτικό, σύνορα και κινητικότητα
- Θαλάσσιες πολιτικές

Η διεύρυνση δεν βρίσκεται στη λίστα των προτεραιοτήτων, παρά την προηγούμενη δέσμευση της Αθήνας σύμφωνα με το κοινό πρόγραμμα των Τριών Προεδριών (Ιρλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα), όπου χαρακτήρισε την διεύρυνση ως «πεδίο στρατηγικής σημασίας».
Στο παρελθόν η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στη διεύρυνση της ΕΕ, φιλοξενώντας το 2003 στη Θεσσαλονίκη τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία και θεωρήθηκε ορόσημο στη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η πρόοδος θα βασίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια
Ερωτηθείς από την EurActiv να σχολιάσει την «απουσία» της διεύρυνσης από το 6μηνο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, είπε ότι η διεύρυνση ήταν πάντα και θα συνεχίσει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Ωστόσο επεσήμανε ότι αντί για μεγάλες εκδηλώσεις ή συναντήσεις, η Ελλάδα θα προωθήσει την περίπτωση κάθε χώρας ξεχωριστά κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, με αξιοκρατικά κριτήρια.
«Εφόσον η πολιτική δέσμευση υπάρχει εκ μέρους όλης της ΕΕ, στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα, που θα προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες και συνθήκες που περιβάλλουν κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Προεδρία δεσμεύεται να προωθήσει τις προτεραιότητες διεύρυνσης της Ένωσης και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που παρουσιάζει κάθε υποψήφια χώρα [προς διεύρυνση] στη συγκεκριμένη συγκυρία», τόνισε ο Έλληνας υπουργός. 
Η Ελλάδα έχει μεγάλα συμφέροντα στη διεύρυνση της ΕΕ ενώ με κάποιες από τις υποψήφιες χώρες προς ένταξη, οι σχέσεις είναι τεταμένες, όπως παραδείγματος χάρη με την Τουρκία, την ΠΓΔΜ καθώς και με την Αλβανία λόγω των πρόσφατων επεισοδίων βίας κατά χριστιανών ορθοδόξων και της ελληνικής προξενικής Αρχής στην Αλβανία.
«Δεν είναι το όνομα που μπλοκάρει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ αλλά ολόκληρο το πακέτο των γενικών κριτηρίων που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς εν τέλει το κριτήριο είναι σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε πρόσφατα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Προώθηση του «πολιτικού Νότου»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόσφατα περιέγραψε τις οικονομικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας ως προσπάθεια να «αναπτυχθεί ένα άλλο αφήγημα» για τους Ευρωπαίους, που βιώνουν μια ανεπανάληπτη οικονομική κρίση.
Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης, ο Βενιζέλος τόνισε ότι και άλλες χώρες την βιώνουν έντονα, μέσω ενός γενικού υφεσιακού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης, όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες έχουν πρόβλημα ανεργίας και δη ανεργία των νέων, υπογράμμισε.
«Το ευρωπαϊκό όραμα έχει θολώσει», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει να συμβάλει στον προσδιορισμό ενός «νέου ευρωπαϊκού αφηγήματος» που είναι πρακτικό, συγκεκριμένο και «προοδευτικό».
Τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τον «ευρωπαϊκό πολιτικό νότο», συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, που σύμφωνα με τον ίδιο έχει πραγματική επιρροή στην Ευρώπη χάρη στην προνομιακή της σχέση με τη Γερμανία.


aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.