Αύγουστος 18, 2013.
Οι διακοπές του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τελειώνουν την Κυριακή και η αναταραχή στην Αίγυπτο, τον ακολούθησε σε όλη τη διαδρομή του στο γήπεδο του γκολφ στον αμπελώνα της Μάρθας και θα συνεχίσει να τον στοιχειώνει την επόμενη εβδομάδα, όταν ο Λευκός Οίκος θα προσπαθεί να επιλύσει τα εσωτερικά ζητήματα, στα οποία τον υποχρεώνουν οι απλοί Αμερικανοί πολίτες.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών είναι εναντίον οποιασδήποτε εμπλοκής των ΗΠΑ στα γεγονότα στην Αίγυπτο, όπως ακριβώς αντιτίθεται σε παρέμβαση στη Συρία.
Ο Ομπάμα δεν μπορεί να παραδεχθεί δημόσια ότι θέλει τον αιγυπτιακό στρατό, που ήταν σύμμαχος της Ουάσιγκτον επί δεκαετίες από τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» που εκτρέφει χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού επικεφαλής της «Αλ Κάιντα»- Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να κατονομάσει την ανατροπή του προέδρου- του Ισλαμιστή Μόρσι- ως ‘στρατιωτικό πραξικόπημα’, όπως ήταν γραφτό να γίνει, αλλά τονίζει με έμφαση ότι αν και ο Μόρσι είχε εκλεγεί δημοκρατικά, κυβέρνησε την Αίγυπτο, σύμφωνα με τα συμφέροντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα της ευρείας πλειοψηφίας των Αιγυπτίων.
Την Πέμπτη, μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο Ομπάμα προσπάθησε να υποβαθμίσει τη μακροχρόνια φιλία μεταξύ της Ουάσιγκτον και του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος , με βάση τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ανοικτή την πρόσβαση στη διώρυγα του Σουέζ, ανοικτό τον εναέριο χώρο για τα αμερικανικά αεροσκάφη- πολιτικά και στρατιωτικά-, τη διατήρηση της ειρήνης με το Ισραήλ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σινά και της Γάζας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘New York Times’ η Αίγυπτος βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο να διασχίσουν τη χώρα τα στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά στο να έχουν πρόσβαση για μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων στο Αφγανιστάν, για διενέργεια πράξεων στη Μέση Ανατολή, στη Νοτιοδυτική Ασία και στο Κέρας της Αφρικής.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι, εάν οι ΗΠΑ σήμερα, πέσουν στη δυσμένεια των Αιγύπτιων στρατιωτικών, αυτομάτως θα περιοριστούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Επίσης, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθούν στη διέλευση της διώρυγας του Σουέζ, δίνοντας προτεραιότητα στα πετρελαιοφόρα που συνήθως κατακλύζουν τη διώρυγα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις οικονομικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, εάν ψυχρανθούν οι σχέσεις ΗΠΑ –Αιγύπτου.
«Από τότε που η Αίγυπτος υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης της βοήθειας των ΗΠΑ, μετά το εβραϊκό κράτος.
Η Ουάσιγκτον διαθέτει ετησίως σε βοήθεια στο Κάιρο, 1,55 δις δολάρια. Περίπου 1,300 δις αυτού του πακέτου βοήθειας προς την Αίγυπτο χρησιμοποιείται για αγορά αρμάτων μάχης και αεροσκαφών – made in USA. Έτσι αν διακοπεί αυτή η ενίσχυση προς την Αίγυπτο, θα επηρεαστούν αρνητικά οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής.
Για παράδειγμα, στη Lockheed Martin, υπάρχει μια σύμβαση για την προμήθεια στην Αίγυπτο, 20 μαχητικών F-16, ποσού παραγγελίας 776 εκατ. δολαρίων. 14 από αυτά τα αεροσκάφη έχουν παραδοθεί στο Κάιρο. Κόβοντας τη βοήθεια προς την Αίγυπτο, θα μπορούσε αυτή να οδηγήσει σε απολύσεις στην πολιτεία του Οχάιο, όπου οι εργαζόμενοι της Dynamicsαπασχολούνται με τον εκσυγχρονισμό των αιγυπτιακών τεθωρακισμένων.
Άλλες μικρότερες εταιρείες, οι οποίες εργάζονται για τις μεγαλύτερες, θα χάσουν από τη διακοπή της αμερικανικής ‘βοήθειας’.
Το δίλημμα δημιουργείται όταν ο Ομπάμα δεν μπορεί να αγνοήσει το υλικό των τηλεοράσεων που διοχετεύεται στην κοινή γνώμη, όπου παρουσιάζονται άμαχοι να σκοτώνονται στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Αυτά τα βίντεο τα βλέπει όλος ο κόσμος.
Έτσι ο «αρχηγός της παγκόσμιας αστυνομίας» δεν μπορεί να σιωπά όταν ο αιγυπτιακός στρατός στρέφει τα όπλα εναντίον των αμάχων.
Ωστόσο διστάζει, να μην διακινδυνεύσει τη σχέση των ΗΠΑ με τον αιγυπτιακό στρατό, που είναι ένας πιστός φίλος των Αμερικανών.
Προς το συμφέρον, λοιπόν, των Αμερικανών είναι να στηρίξει έναν εθνικό συμβιβασμό στην Αίγυπτο και να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση.
Για το σκοπό αυτόν εστάλη στο Κάιρο ο Γουίλιαμ Μπερνς. Θα πρέπει να συμβάλει στην ταχεία μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς από νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.