Φωτογραφία: η χρυσοφόρα «χαβούζα» της Ολυμπιάδας
«Η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής έδωσε το γ’ τρίμηνο 0,2 τόνους χρυσού», μας λέει ο Δ. Δεβελέγκος στο Capital.gr. «Περισσότεροι από 14.500 τόνοι συμπυκνώματος μολύβδου και ψευδάργυρου και 8.700
ουγγιές ή 0,2 τόνοι χρυσού παρήχθησαν, κατά το τρίτο τρίμηνο, από το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eldorado Gold».
Να ενημερώσουμε τον κ. Δεβελέγκο ότι η Eldorado Gold δεν παράγει χρυσό. Όχι στην Ελλάδα τουλάχιστον. Οι payable gold ounces που αναφέρονται στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Eldorado Gold είναι χρυσός της Ολυμπιάδας που παράγεται σε κάποιο εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Κίνα. Aυτό που παράγεται στην Ολυμπιάδα είναι ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑ χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη, από την επεξεργασία των μεταλλευτικών αποβλήτων που έχουν απομείνει στον κάμπο της Ολυμπιάδας από την εποχή της Α.Ε.Χ.Π.&Λ.
Κερδίζει το Δημόσιο από αυτόν τον χρυσό; Το συμπύκνωμα εξάγεται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης χωρίς να δηλώνονται ο χρυσός και ο άργυρος που περιέχει, ως προϊόν ευτελούς αξίας που υποτίθεται ότι προορίζεται για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειϊκού οξέος. Στην πραγματικότητα το συμπύκνωμα αποστέλλεται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού και εκεί ανακτώνται τα πολύτιμα μέταλλα, μακριά από την Ελλάδα και τις Ελληνικές φορολογικές αρχές. Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, από τους 339.810 συνολικά τόνους χρυσοφόρου συμπυκνώματος πυριτών που θα εξαχθούν στην Κίνα, η Ηellas Gold θα εισπράξει 157 εκατ. δολάρια ή 121,4 εκατ. ευρώ. Aς απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών στον Έλληνα πολίτη που του κλέβei τη σύνταξη αν πληρώθηκαν τα νόμιμα για τους «0,2 τόνους» χρυσού (8.742 ουγγιές) που εξήγαγε ως συμπύκνωμα η Hellas Gold κατά το γ” τρίμηνο.
Όλα τα ανωτέρω, που προκύπτουν από δημόσια έγγραφα, έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ως τμήμα της από 12/9 ΑΝΑΦΟΡΑΣ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ για τα τοξικά και επικίνδυνα της HELLAS GOLD. Έτσι λοιπόν με πρόσχημα την «αποκατάσταση» του παλιού τέλματος της Ολυμπιάδας, η ELDORADO GOLD φυγαδεύει στο εξωτερικό πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ, με την έγκριση της κυβέρνησης. Το είχαμε καταγγείλει από τις 5 Ιανουαρίου 2013, με ανάρτησή μας την οποία αναδημοσιεύουμε πιο κάτω. (Σημείωση: η διαφορά στους υπολογισμούς μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου οφειλεται στη μεταβολή της τιμής του χρυσού).
Η Ελλάδα ΘΑ είχε έσοδα από φόρους ΑΝ υπήρχε μονάδα μεταλλουργίας, δηλαδή παραγωγή καθαρών μετάλλων μέσα στη χώρα. Τέτοια μονάδα δεν υπάρχει, ούτε προβλέπεται να κατασκευαστεί πριν από το 2018. Μέχρι τότε, όχι μόνο τα χρυσοφόρα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας αλλά και τα συμπυκνώματα χαλκού-χρυσού των Σκουριών θα εξάγονται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού, με μηδαμινό ή εντελώς ανύπαρκτο όφελος για το Δημόσιο. Η Ελλάδα ΘΑ έχει έσοδα ΑΝ γίνει ποτέ τέτοια μονάδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο γιατί η μέθοδος μεταλλουργίας flash smelting που έχει εγκριθεί για την «επένδυση χρυσού» της Χαλκιδικής ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ. Για τα επόμενα αρκετά χρόνια και πιθανότατα για όλη τη διάρκεια της «επένδυσης» η Eldorado Gold θα εξορύσσει τα σπλάχνα της Ολυμπιάδας και του Κακάβου και θα τα εξάγει σαν φτηνή πρώτη ύλη, εισπράττοντας τα κέρδη της στο εξωτερικό. Aκριβώς ότι συμβαίνει στις περισσότερες Αφρικανικές χώρες.
Αδειοδότηση “αποκατάστασης” του τέλματος Ολυμπιάδας με ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ κέρδος 145 εκ. ευρώ για την Εldorado Gold/AKTΩΡ!
Με την Απόφαση Δ8/Γ/Φ.12.7/24293/4698/19.12.2012 η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, κατόπιν εντολής του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, χορήγησε στην HELLAS GOLD “Άδεια λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού μικτών θειούχων μεταλλευμάτων στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας”. Είναι ενδιαφέρον ότι οι φάκελοι της μελέτης υποβλήθηκαν από την εταιρεία μόλις στις 5.12.2012 και εγκρίθηκαν μέσα σε μόλις δέκα (10) εργάσιμες μέρες! Μια απλή άδεια WC απαιτεί μερικούς μήνες για να εκδοθεί. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ υπό τη στιβαρή διοίκηση του κ. Ασημάκη βγάζουν φωτιές, αλλά βγάζουν ταυτόχρονα και λαυράκια για την “HELLAS GOLD”.
Η “αποκατάσταση” ως πρόσχημα
Εδώ και πολλούς μήνες, η HELLAS GOLD (θυγατρική κατά 100% της ELDORADO GOLD/AΚΤΩΡ) έχει ξεκινήσει την παραγωγή συμπυκνωμάτων αρσενοπυρίτη από τα τέλματα εμπλουτισμού της “χαβούζας” Ολυμπιάδας. Το έργο αυτό βαφτίστηκε “Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας” και διαφημίστηκε από το ΥΠΕΚΑ και την εταιρεία ως “το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στη Χαλκιδική”. Την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου που αρνούνταν να υπογράψει η Τίνα Μπιρμπίλη, υπέγραψε στις 8 Ιουλίου 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις μία βδομάδα αφού ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ.
Επισκεφθήκαμε την Ολυμπιάδα στις 12 Οκτωβρίου 2012 για να φωτογραφήσουμε και να βιντεοσκοπήσουμε τις επιχειρήσεις “αποκατάστασης”. Ήδη τον Οκτώβριο, μεγάλο μέρος της χαβούζας είχε ανασκαφεί, το εργοστάσιο εμπλουτισμού δούλευε κανονικά και κάποιες χιλιάδες τόνοι συμπυκνώματος ήταν προσωρινά αποθηκευμένοι κάτω από στέγαστρα. Η εταιρεία δεν περίμενε την άδεια του κ. Ασημάκη για να ξεκινήσει εργασίες, για την ακρίβεια μόλις το Δεκέμβριο σκέφτηκε να κάνει αίτηση για αδειοδότηση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Τόσους μήνες που δούλευε χωρίς άδεια, δεν ενοχλήθηκε από καμμία από τις βαρύγδουπες “υπηρεσίες ελέγχου” – Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Επιθεώρηση Μεταλλείων, Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων, Επιτροπή του αρ. 4 του ΚΜΛΕ, Τμήμα Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Κλικ στην εικόνα
Η βιασύνη της HELLAS GOLD δεν οφείλεται βέβαια στo ενδιαφέρον της για το περιβάλλον της Ολυμπιάδας. Τα παλιά τέλματα της Ολυμπιάδας είναι ένα πραγματικό “χρυσωρυχείο” για την εταιρεία αφού περιέχουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και αργύρου. Με την επεξεργασία τους στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, μέσα σε μόλις δυο χρόνια τα τέλματα της χαβούζας θα γίνουν 339.810 τόνοι συμπυκνώματος από τα οποία θα ανακτηθούν τελικά ~226.000 ουγγιές χρυσού και 1.427.000 ουγγιές αργύρου. Το συνολικό κέρδος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από την “επιχείρηση αποκατάστασης” υπολογίζεται στα 145 εκατ. ευρώ. Οι υπολογισμοί στο τέλος του κειμένου.
Σύμφωνα με την ΜΠΕ “Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας” (8.2.4 σελ. 2-7): “Το προϊόν της συμπύκνωσης θα πωλείται σε μεταλλουργία του εξωτερικού. Τα έσοδα από την πώληση του προϊόντος θα διατεθούν για να καλύψουν τουλάχιστον το σημαντικό λειτουργικό κόστος της όλης διαδικασίας”.
Το λειτουργικό κόστος υπολογίζεται από την ΜΠΕ του Επενδυτικού Σχεδίου (πιν. 5.5.2-4 σελ. 5.5-31) στα 28,2 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα το κόστος εκσκαφής-φόρτωσης-μεταφοράς 2.410.000 τόνων σε απόσταση 500 μ. και η λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού για 2 χρόνια δεν είναι πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Η δημιουργική λογιστική της εταιρείας υπολόγισε ότι περίπου 28 εκατ. ευρώ θα είναι και τα έσοδα από την πώληση των συμπυκνωμάτων. Άρα το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ φόρο, αφού η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ της οποίας προΐσταται ο κ. Επαμεινώνδας Τολέρης συμφώνησε με την HELLAS GOLD ότι δεν θα υπάρχει κέρδος από την πώληση!
Η αδειοδότηση της “αποκατάστασης” από τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ασημάκη Παπαγεωργίου δεν είναι παρά η διευκόλυνση της ELDORADO GOLD/ΑΚΤΩΡ να εξάγει στο εξωτερικό 145 εκατ. ευρώ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ. Ο φάκελος των αποδεικτικών στοιχείων είναι στη διάθεση του Εισαγγελέα που …θα δείξει ενδιαφέρον.
Το τέλμα και το στοκ του αρσενοπυρίτη
Η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. ίδρυσε και λειτούργησε τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας στο διάστημα 1976-1996, για παραγωγή από τα μικτά θειούχα μεταλλεύματα της Ολυμπιάδας συμπυκνωμάτων μολύβδου, ψευδαργύρυ και χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη. Τα δυο πρώτα τα πουλούσε στο εξωτερικό ενώ απαγορεύτηκε η εξαγωγή του συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη το οποίο έμεινε στοκαρισμένο για να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη της μεταλλουργίας χρυσού που προγραμματίστηκε στην Ολυμπιάδα από τη ΜΕΤΒΑ με συμμετοχή της ΑΕΕΧΠ&Λ. Το στοκ αυτό ήταν 300.000 τόνοι με περιεχόμενες 240.000 ουγγιές χρυσού και 1.432.000 ουγγιές αργύρου (1 ουγγιά ~31 γρ.)
Από την παραγωγική διαδικασία των συμπυκνωμάτων στην ίδια περίοδο, αποτέθηκαν δίπλα στον ποταμό Μαυρόλακκα και πάνω στην κοίτη του ρέματος Ξηρόλακκα συνολικά 2.410.000 τόνοι τελμάτων εμπλουτισμού, με περιεχόμενες 265.887 ουγγιές χρυσού και 1.902.345 ουγγιές αργύρου. Αυτά είναι τα τέλματα που “καθαρίζει” σήμερα η HELLAS GOLD.
Με την εκκαθάριση της Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. από τις πιστώτριες τράπεζες ΕΤΕ και ΕΤΒΑ το 1992, το στοκ του αρσενοπυρίτη περιήλθε στην εκκαθαρίστρια ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α.Ε. Το στοκ εξαιρέθηκε της πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας τον Δεκέμβριο 1995 στην TVX HELLAS και παρέμεινε στο χώρο των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας ως περιουσιακό στοιχείο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, το σύνολο του ενεργητικού της TVX HELLAS πουλήθηκε στο Δημόσιο και μια ώρα μετά στην HELLAS GOLD. Το στοκ του σιδηροπυρίτη δεν περιλαμβανόταν στα περιουσιακά στοιχεία της TVX HELLAS, άρα δεν περιήλθε στο Δημόσιο και δεν μεταβιβάστηκε στη συνέχεια στην HELLAS GOLD.
Στο διάστημα 2007-2009, η HELLAS GOLD πουλησε το σύνολο του στοκ αρσενοπυρίτη στην Κίνα μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας αφορολόγητα 100 εκατ. ευρώ. Με εξώδικο τότε προς το Τελωνείο Στρατωνίου και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και με μυνητήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Χαλκιδικής, το “Παρατηρητήριο” είχε καταγγείλει την πώληση του στοκ ως υπεξαίρεση μεγάλης δημόσιας περιουσίας. Με το Α06/1702/20.02.2007 της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής και το 860/07.03.2007 της Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης, πληροφορηθήκαμε ότι η μηνυτήρια αναφορά μας τέθηκε στο αρχείο επειδή:
«Η HELLAS GOLD απέκτησε κατά χρήση και κυριότητα τα ενδεικτικώς περιγραφέντα στην άνω Σύμβαση (άρθρο 1 αυτής) περιουσιακά δικαιώματα. Εξ’αυτών προκύπτει ότι η δικαιούχος άνω εταιρεία δύναται να προβαίνει σε πράξεις διαθέσεως των περιουσιακών αυτής στοιχείων…«
Η μικρή λεπτομέρεια ότι το στοκ δεν περιλαμβανόταν στα στοιχεία ενεργητικού που πούλησε το Δημόσιο στην HELLAS GOLD, διέφυγε της προσοχής των δυο Εισαγγελέων. Το δε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν ασχολείται καν με ασήμαντα ποσά της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το άρθρο 85Α του Μεταλλευτικού Κώδικα, η εξαγωγή του στοκ ήταν απαγορευμένη, επειδή με το Ν. 3220/2004 η HELLAS GOLD είχε την υποχρέωση να κατασκευάσει μεταλλουργία χρυσού στην Ελλάδα.
Η θέση όπου βρισκόταν ο σωρός του στοκ αρσενοπυρίτη που …πουλήθηκε νωρίς
Για ποιο “δημόσιο συμφέρον” μιλάμε;;;
Ο κ. Υφυπουργός προφανώς βιαζόταν εξαιρετικά να χορηγήσει την άδεια στην εταιρεία. Τόσο που δεν είχε μισή ώρα διαθέσιμη για να διαβάσει το έγγραφο Δ8-Α/Φ.7.49.13/22343/3949/2.12.2010 που έστειλε η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών – Τμήμα Α” του ΥΠΕΚΑ στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ και στην HELLAS GOLD (εδώ το έγγραφο). Η καθ’υλην αρμόδια Υπηρεσία διαφωνούσε με την πώληση του προϊόντος εμπλουτισμού των τελμάτων Ολυμπιάδας στο εξωτερικό και πρόκρινε την αξιοποίησή τους ως τροφοδοσία του νέου εργοστασίου Μεταλλουργίας Χρυσού… «Έτσι θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, θα παραχθεί τελικό προϊόν (από το νέο εργοστάσιο) υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της μεταλλουργίας χρυσού και, το κυριότερο, θα ικανοποιηθεί το δημόσιο συμφέρον κατά τις διατάξεις του άρθρου 85Α του ΜΚ». H ίδια Υπηρεσία ζητούσε να τροποποιηθεί η ΜΠΕ του Επενδυτικού Σχεδίου ώστε να γίνεται επεξεργασία στο εργοστάσιο χρυσού και άλλων ροών συμπυκνωμάτων που τελικά η ΑΕΠΟ του Παπακωνσταντίνου ενέκρινε να φυγαδευτούν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα:
«Η ίδρυση της μεταλλουργίας θα επιταχυνθεί με την τροφοδοσία του συνόλου των συμπυκνωμάτων των χρυσούχων πυριτών αλλά και του χαλκού-χρυσού. Σχετικό είναι το άρθρο 85Α του Μεταλλευτικού Κώδικα αλλά και η αρχή της ορθολογικής αξιοποίησης, σύμφωνα με την οποία η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της χώρας μας θα παράγει πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία και εξ’αυτής όφελος για την Εθνική Οικονομία. Ύστερα από τα ανωτέρω κρίνεται αναγκαίο όπως οι ακόλουθες παραγόμενες ποσότητες συμπυκνωμάτων αντί της πώλησης στο εξωτερικό όπως προβλέπεται στην ΜΠΕ να προγραμματιστούν για τροφοδοσία του νέου μεταλλουργικού εργοστασίου”.
2.478.523 τόνοι συμπυκνώματος Cu-Au Σκουριών, με 27 γρ/τόνο χρυσού. (Η ΑΕΠΟ του Παπακωνσταντίνου ενέκρινε την πώλησή τους στο εξωτερικό, με μηδενικό όφελος για το Δημόσιο).
351.280 τόνοι συμπυκνώματος πυριτών Au Ολυμπιάδας, με 24,50 γρ/τόνο χρυσού. (Από ολόκληρη τη φάση Α” της λειτουργίας των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας. Η ΑΕΠΟ του Παπακωσταντίνου ενέκρινε την πώλησή τους στο εξωτερικό, με μηδενικό όφελος για το Δημόσιο).
340.000 τόνοι συμπυκνώματων πυριτών Au από το τέλμα Ολυμπιάδας, με 20,65 γρ/τόνο χρυσού. Αυτά τα συμπυκνώματα παράγονται εδώ και τρεις μήνες στο εργοστάσιο εμπλουτισμού που αδειοδότησε στις 19 Δεκεμβρίου 2012 ο κ.Ασημάκης. (Η ΑΕΠΟ του Παπακωσταντίνου ενέκρινε την πώλησή τους στο εξωτερικό, με μηδενικό όφελος για το Δημόσιο).
270.000 τόνοι συμπύκνωμα πυριτών Au από το τέλμα Στρατωνίου (2,80-7,34 γρ/τόνο χρυσού. (Στην ΑΕΠΟ δεν προβλέπεται η χρήση τους ως τροφοδοσία της μεταλλουργίας).
Οι εν λόγω ποσότητες πρέπει να συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό υλοποίησης της κεντρικής κατεύθυνσης της όλης επένδυσης, για την ορθολογική, γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξή της».
Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η περιλάλητη “αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου”, με τον τρόπο που προωθείται και υλοποιείται, δεν είναι τίποτα άλλο από ληστεία. Αφρικανικού τύπου. Ο τεράστιος ορυκτός πλούτος των Μεταλλείων Κασσάνδρας δεν είναι δικός μας, “Ελληνικός”, αφού τα μεταλλεία είναι ΙΔΩΤΙΚΑ και το Δημόσιο δεν εισπράττει ούτε μισθώματα ούτε δικαιώματα (royalties). Οι μόνη ελπίδα για έσοδα του Δημοσίου ήταν η φορολόγηση των κερδών από τα καθαρά μέταλλα της μεταλλουργίας. Διαφορετικά, για ποιο λόγο να φτιάξουμε μεταλλουργία και να εισπνέουμε το αρσενικό;
Όσο κι αν εμείς ως “Παρατηρητήριο” και η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής διαφωνούμε με την εγκατάσταση μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας εξόρυξης/μεταλλουργίας στη Χαλκιδική, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι οι συστάσεις του εγγράφου της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών – Τμήμα Α” του ΥΠΕΚΑ είναι στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης του οφέλους για την εθνική οικονομία. Το έγγραφο αυτό της αρμόδιας υπηρεσίας αγνοήθηκε πλήρως από την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ και η ΑΕΠΟ που υπογράφηκε από τον Παπακωνσταντίνου τον Ιούλιο του 2011 ενέκρινε την πώληση όλων αυτών των πολύτιμων συμπυκνωμάτων στο εξωτερικό, χωρίς να πάει ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία. Αφρική.
Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στη δημόσια διοίκηση που εργάζονται – ή έστω προσπαθούν – για το δημόσιο συμφέρον. Οι “κύριοι” Παπακωνσταντίνου, Ασημάκης, Πάχτας και λοιποί, θα μας πουν για τίνος το συμφέρον εργάζονται;
Υπολογισμός του κέρδους της Ελλ. Χρυσός από τα τέλματα της Ολυμπιάδας
Από τους 2.410.000 τόνους παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας θα παραχθούν 339.810 τόνοι συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη. Συμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής ΜΠΕ που εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 201745/2011, οι περιεκτικότητες ανά 1 τόνο συμπυκνώματος είναι:
Χρυσός (Αu) 20,65 γρ
Αργυρος (Ag) 130,88 γρ
Αρσενικό (As) 7,9%
Με αποληψιμότητα Au 85%, Ag 7 5%, από ένα τόνο συμπυκνώματος θα προκύψουν 17,5 γρ Au και 98,16 γρ Ag (ή 20,8 γρ ισοδύναμου Au).
Κατά την Technical Report on the Olympias Project (European Goldfields 14.7.2011, σελ. 78), το συνολικό μεταλλουργικό κόστος πλέον το κόστος συπύκνωσης και η μεταφορά ανά τόνο υπολογίζεται σε:
Αμοιβή μεταλλουργίας ανά τόνο συμπυκνώματος $162
Ραφινάρισμα $6 ανά ουγγιά ήτοι ανά τόνο $4
Penalties αρσενικού $1,5 για κάθε 0,1% πάνω από το 0,5% ήτοι $ 112
Συνολικό μεταλλουργικό κόστος $278
Συμπύκνωση και μεταφορά $178
Συνολικό κόστος $450/τόνο συμπυκνώματος
Από 1 τόνο συμπυκνώματος ανακτώνται 20,8 γρ ή 0,67 ουγγιες (1ουγγιά ~31 γρ) και η αξία ενός τόνου συμπυκνώματος για τιμή χρυσού $1600/ουγγιά είναι $1074 (εξαρτώμενο από την τιμή του χρυσού την ημέρα της πώλησης).
Καθαρό κέρδος ανά τόνο συμπυκνώματος 1074-450=$556
Συνολικό κέρδος: 339.810 Χ 556 = $189 εκατ. ήτοι 145 εκατ. ευρώ.
antigold.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.