Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Τουρκικό δημοσίευμα(4)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ συνεχίζει ανενόχλητο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Paşa τις έρευνες του για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει σε πρώτη φάση σαν πολεμική συνοδεία στο ερευνητικό σκάφος την γνωστή υπερσύγχρονη φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έχει την ονομασία Gökçeada, δηλαδή Ίμβρος.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται από την τουρκική πρωτεύουσα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε για να διασφαλίσει τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros που διεξάγει εδώ και τρεις περίπου μήνες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με την πλήρη αδράνεια της ελληνικής πλευράς, να στείλει στην περιοχή σε πρώτη φάση την φρεγάτα Gökçeada η οποία, όπως τονίζεται, θα συνοδεύεται και από δυο «ειδικά» υποβρύχια.  Η φρεγάτα αυτή θεωρείται από τους Τούρκους το τελειότερο όχημα του πολεμικού τους ναυτικού, διαθέτει ελικοδρόμιο για πολεμικά ελικόπτερα τελευταίου τύπου και είναι  εξοπλισμένη με πυραύλους  μακρού βεληνεκούς ενώ στελεχώνεται από επίλεκτα στελέχη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας .

Η όλο και μεγαλύτερη παρουσία της Τουρκίας στην πολύ ευαίσθητη και αρκετά εύφλεκτη αυτή περιοχή, αποφασίστηκε στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας. Οι αναφορές που παρουσιαστήκαν στο Συμβούλιο ανέφεραν ότι η αυξανόμενη παρουσία του ρωσικού και αμερικανικού παράγοντα έχουν ανεβάσει το θερμότερο στην ανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της κυριότητας των ενεργειακών κοιτασμάτων για τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή κυριότητα τους. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο αναγκαία η μεγάλη τουρκική παρουσία για να  διασφαλιστούν  τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή όπου σημειωτέον ακόμα μαίνεται οε εμφύλιος πόλεμος της Συρίας. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να σταλεί η φρεγάτα Gökçeada ενώ σχεδιάζεται και η αποστολή περισσότερων ναυτικών δυνάμεων σε μόνιμη παρουσία.  Μάλιστα ο τουρκικός στόλος, όπως έγινε γνωστό, θα χρησιμοποιεί το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου  και παρά τις όποιες κυπριακές αντιρρήσεις θα προχωρήσει στην πλήρη στρατικοποίηση της περιοχής που ένεκα των εξελίξεων έχει αποκτήσει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή από της 21 Σεπτεμβρίου και σκοπεύει να παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του ακόμα και σε διαμφισβητούμενες θαλάσσιες εκτάσεις.

Οι τουρκικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται εντός της διαμφισβητουμένης περιοχής περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις έρευνες αδιαφορώντας για τις όποιες κυπριακές ή ελληνικές αντιδράσεις. Πέραν όμως των τυχόν κυπριακών αντιδράσεων, η Τουρκιά σκοπεύει να τονίσει την παρουσία της και σαν καθοριστικός παράγοντας  για τις γενικότερες εξελίξεις  στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, προσπαθώντας να εκβιάσει έτσι ώστε το φυσικό αέριο να περάσει μέσω Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.