Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ο πυρηνικός εφιάλτης επανέρχεται ισχυρότερος από πριν.


Το πρόβλημα των πυρηνικών ισορροπιών πλέον είναι εμφανές. Με την συμφωνία της Γενεύης και την υπό όρων (χαλαρών) ανοχή των μεγάλων να έχει το Ιράν πυρηνική δυνατότητα (ίσως και όπλο σύντομα) , ανοίγει ασκό Αιόλου για την περιοχή , αφού κάθε άλλη χώρα θα κοιτάξει να αποκτήσει το "αντίβαρο" δύναμης σε αυτό.


Παράδειγμα είναι ας πούμε η σχέση Σ.Αραβίας και Ιράν , όπου ήδη έχουν γίνει δηλώσεις απο την ηγεσία της πρώτης για προμήθεια πυρηνικών με αγορά απο το Πακιστάν!
Αντιδράσεις υπάρχουν και απο την Αίγυπτο που θεωρεί πως απομονώνεται ακόμα περισσότερο απο την όλη κατάσταση που την οδηγεί σε σταδιακή αποδυνάμωση. Με ενα στρατιωτικό καθεστώς στην ηγεσία της και με στενότατη σχέση με την Ρωσία, εύκολα μπορεί να σκεφτεί κάποιος πως και η Αίγυπτος μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο του Ιράν παλαιοτερα για μηχανισμούς εμπλουτισμού.
Και για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα. Χώρες του Ισλαμικού τόξου που έχουν πυρηνικά ή την δυνατότητα για κάτι τέτοιο είναι το Πακιστάν , το Ιράν (πλέον ), η Τουρκία. Είναι σχεδόν σίγουρο πως και αλλες χώρες θα θελήσουν πλέον να λάβουν το "απαγορεύμενο μήλο" με σφραγίδα "ειρηνικής χρήσης". Δηλαδή όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον πόλεμο για την καταστροφή των δήθεν υπάρχοντων WMD στην περιοχή της Μ.Ανατολής... πλέον τα δίνουν με έγκριση τους. Τα παράδοξα των συμφερόντων.
Σημειώνω πάντως πως πέρα απο το γεωγραφικό τόξο της Μ.Ανατολής με πυρηνικές ανησυχίες, εξίσου ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για την Β.Κορέα , για την Ινδία αλλά και για την Ιαπωνία που παρόλες τις υπογραφές παλαιότερα για μη ανάπτυξη στρατιωτικής ισχύος.. πλέον ούτε αυτό διατηρείται. Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και το πιο ανησυχητικό ακόμα είναι πως αφορά χώρες με ασταθείς κυβερνήσεις και δυνάμεις ακραίες σε ιδεολογία και δράσεις.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Owner of IISCA.
geopolitics.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.