Κατά καιρούς σε άρθρα μας έχουμε επικαλεστεί τις απόψεις, που προέκυψαν μετά από έρευνα ξένων προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής, κλπ με παγκόσμιο κύρος, προκειμένου ό,τι διαβάζετε να είναι τεκμηριωμένο, όσο αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό.
Στο παρόν άρθρο προσπάθησα να συγκεντρώσω-συνοψίσω, κατά το δυνατόν, απόψεις που αφορούν τον Ελληνισμό και τις διάφορες εκφάνσεις του, προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, άρα δεν «κινδυνεύουν» να χαρακτηριστούν εθνικιστές, υποκλίνονται και συνάμα αναγνωρίζουν το μεγαλείο και την προσφορά των Ελλήνων σε βάθος χρόνου, κάτι που ένα σημαντικό ποσοστό συμπατριωτών προσπαθεί με τόση μανία να αποτινάξει από πάνω του.
Το εν λόγω άρθρο αποτελεί το δεύτερο μέρος του «Οι Ξένοι αναγνωρίζουν… Πόσοι από τους Έλληνες;»
Ας δούμε λοιπόν τι έχουν να μας πουν:
Πολιτισμός
- Marcus Tullius Cicero, Ρωμαίος πολιτικός και ρήτορας: «Τίποτα δεν είναι πιο ανθρώπινο, πιο ιερό από την Ελλάδα» (Nihil Graeciae humanum, nihil sanctum)
- Johann Wolfgang von Goethe, Γερμανός συγγραφέας και πολιτικός: «Ό,τι το μυαλό και η καρδιά είναι για το ανθρώπινο σώμα, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα».
- Helen Adams Keller, Αμερικανίδα συγγραφέας και λέκτωρ: «Εάν αληθεύει πως το βιολί είναι το τελειότερο των μουσικών οργάνων, τότε το το ελληνικό είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης».
- Ibn Khaldun, Άραβας ιστορικός και πολιτικός: «Ο μόνος τρόπος για εμάς να γίνουμε σπουδαίοι η ακόμα και απαράμιλλοι, αν αυτό είναι δυνατόν, είναι να μιμηθούμε τους Έλληνες».
- Victor Hugo, Γάλλος συγγραφέας: «Είναι σπουδαίο να κατάγεσαι από την Ελλάδα, την χώρα που έδωσε το φως στον κόσμο».
- Federico Krutwig Sagredo, Ισπανός συγγραφέας και πολιτικός: «Ο δυτικόε πολιτισμός μας γεννήθηκε στην Ελλάδα και στην καταγωγή του, καθώς επίσης και στην μελλοντική του εξέλιξη, υπήρχε πάντα ελληνικός και ποτέ το αποτέλεσμα συμβολής καμμίας άλλης περιοχής ή έθνους. Γι αυτόν τον λόγο δεν είναι αρκετό να μόνον να γνωρίζουμε ελληνικούς γλωσσικούς όρους. Αυτοί συχνά ξεχνιούνται… Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε πως η Ελλάδα ήταν μητέρα κάθε γνώσης και αυτή η αλήθεια δεν έχει αλλάξει από τότε».
- Φρανσουά Μαρί Αρουέ (Βολταίρος), Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας: «Υπερασπιστείτε την Ελλάδα, διότι σε αυτήν οφείλουμε τα φώτα μας, τις επιστήμες και όλες μας τις αρετες».
- Αντώνιος Καστελάν, Γάλλος συγγραφέας και περιηγητής: «Ο θαυμαστότερος , ενεργητικότερος και ευθυμότερος λαός της υφηλίου υπήρξαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι σύγχρονοι Έλληνες (1800) προσπαθούν να αναπτυχθούν απομακρυσμένοι από τους τυράννους τους».
- Κάρολος, Γάλλος ποιητής: «Η ανθρωπότητα οδηγείται στον πολιτισμό από τους Έλληνες»
- Κάρλ Μαρξ, Γερμανός κοινωνιολόγος: «Η Δυτική και ειδικά η Ανατολική Ευρώπη οφείλουν την ανάπτυξή τους στο Βυζάντιο. Βυζαντινής προέλευσης είναι ο ρωσικός πολιτισμός και η θρησκεία»
«Το φιλοσοφικό ημερολόγιο περιλαμβάνει τον Έλληνα Προμηθέα, που είναι ο πιο ευγενικός μάρτυρας και άγιος».
«Υπάρχουν ανάγωγα παιδιά και μικρομέγαλα παιδιά. Πολλοί από τους αρχαίους λαούς ανήκουν σ” αυτήν την κατηγορία. Φυσιολογικά παιδιά ήταν οι Έλληνες.
(Es gibt ungezogne Kinder und altkluge Kinder. Viele der alten Völker gehören in diese Kategorie. Normale Kinder waren die Griechen).
- Φρειδερίκος Ένγκελς, Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος: «Η θέση του αρχαίου ελληνικού λαού στην ιστορία δεν μπορεί να διεκδικηθεί από κανέναν άλλον, γιατί μόνο ο πρώτος έχει τόσα πολλά χαρίσματα».
- Γεώργιος Κλεμανσό, Γάλλος Πρωθυπουργός (1917-20): «Η ανθρωπότητα ευεργετήθηκε από τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν μεγαλειώδη πολιτισμό».
- Κρουαζέ Μαρί, Γάλλος ακαδημαϊκός: «Οι πολιτισμόι του κόσμου κουβαλούν μαζί τους ένα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού».
- Ούρλιχ Βιλάμοβιτς, Γερμανός ακαδημαϊκός: «Οι Έλληνες είναι οι πατέρες όλων των πολιτισμών».
- Μιχαήλ Κορόστοβτσεφ, Ρώσος ακαδημαϊκός: «Οι έννοιες πολιτισμός και Ελλάδα είναι αδιαίρετες και ταυτόσημες. Επιπλέον οι έννοιες δημοκρατία και κουλτούρα βρίσκονται στον ελληνικό πολιτισμό».
- Άρπαντ Κεντζ, Πρόεδρος της Ουγγαρικής δημοκρατίας: «Η Ελλάδα υπήρξε καθοριστική για την Ευρώπη, γιατί η ευρωπαϊκή φιλοσοφία και δημοκρατία δε θα υπήρχε χωρίς την ελληνική».
- Μπίλ Κλίντον, Αμερικανός Πρόεδρος: «Η Αμερική έγινε ισχυρή χάριν στα πλούσια χαρίσματα των Ελλήνων και του πολιτισμού τους».
- Ιρίνα Αντόνοβα, Ρωσίδα Επιστήμονας: «Η νεότητα του πολιτισμού της ανθρωπότητας είναι η Ελλάδα».
- Bowra G,Πρύτανης Οξφόρδης: «Οι Έλληνες είναι λαός περίπου μυθικός που κατέχει προνομιούχα θέση στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».
- Άρθουρ Κέσλερ, Βρετανός συγγραφέας: «Οι Έλληνες μάς κληροδότησαν με μια από τις ωραιότερες λέξεις. Τον ενθουσιασμό, από το εν-Θεός. Ένας Θεός μέσα μας. Μακάριος όποιος φέρει ένα Θεό μέσα του».
- Λουδοβίκος Α’’: «Προνόμιο για μένα δεν είναι η διαδοχή του θρόνου αλλά το ότι μου επιτρέπεται να ζω με τους Έλληνες».
- Adolfo Hitler: «Στη γερμανική γη είχα μπροστά μου το υπέροχο ελληνικό στοιχείο. Και μόνο η αρχιτεκτονική, σου γεννούσε σεβασμό».
Αγώνες
- Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Ρώσος λογοτέχνης: «Η χώρα των θεών και των ηρώων φλέγεται από τη φωτιά ενός αγώνα ωραίου. Σπάει τα δεσμά και πάει και τραγουδάει τώρα Τυρταίο και Βύρωνα και Θούριο του Φεραίου».
- Ιαπωνική εφημερίδα: «Η χώραμας στην οποία ιδιαιτέρως τιμάται η αρετή, παρακολουθεί με θαυμασμό τον αγώνα των Ελλήνων στην Αλβανία. Είμαστε τόσο συγκινημένοι, που, αφήνοντας στην άκρη κάθε άλλο συναίσθημα, φωνάζουμε ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!»
- Ιωάννης Ανσίλιον, Υπουργός Εξωτερικών της Πρωσσίας (1820): «Η Ευρώπη οφείλει να δράσει υπέρ της Ελλάδας, γιατί ο αγώνας της είναι η δίκαιη αντίδραση εναντίον της τουρκικής καταπίεσης».
- Φραγκίσκος Γκιζό, Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών (1830) και ιστορικός: «Οι Έλληνες κατόρθωναν να υποδουλώνουν τους κατακτητές τους με το πνεύμα και τον πολιτισμό τους».
- Ερνέστος Κούρτιος, Γερμανός αρχαιολόγος και ιστορικός: «Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Έλληνες κατορθώνουν να μεταδίσουν τον πολιτισμό τους στους κατακτητές τους».
- Έντμοντ Αμπού, Γάλλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός: «Δεν μπορεί να περιοριστεί η Ελλάδα μέσα στα σύνορα που επιβλήθηκαν από την διπλωματία. Είναι ανδρείοι και γενναίοι και η χώρα τους πρέπει να επεκταθεί».
- Ούρλιχ Βιλάμοβιτς, Γερμανός ακαδημαϊκός: «Ο ελληνικός λαός ποτέ δεν υπήρξε κατακτητής αλλά ελευθερωτής και φιλελευθερος».
- Τζίλμπερτ Μάρει, Άγγλος καθηγητής: «Ο πολιτισμός της ανθρωπότητας προστατεύτηκε από την βαρβαρότητα με τους Περσικούς Πολέμους που διεξήγαγε η Ελλάδα».
- Ουίνστον Τσώρτσιλ, Βρετανός Πρωθυπουργός κατά τον Β’ Παγκόσμιο: «Δεν πολεμούν οι Έλληνες σαν ήρωες αλλά οι ήρωες σαν Έλληνες».
- ΕΣΣΔ, διά του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μόσχας: «Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμεν χρόνον διά να αμυνθώμεν. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε».
- Ερεμπουργκ Ηλια, Ρώσος συγγραφέας: «Οφείλει πολλά στους αγώνες και τις θυσίες της Ελλάδος η Ρωσία και η Ευρώπη».
- ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ «GAVELCANDE»: «Οι Έλληνες κατέπληξαν τον κόσμο με ένα νέο Μαραθώνα. Κανείς δεν τολμούσε να προείπη, ότι οι Έλληνες που 500 χρόνια π.Χ. είχαν ρίξει στη θάλασσα τους παντοκράτορες Πέρσες, θα επαναλάμβαναν κατά το 1940 αυτό το κατόρθωμα».
- Κινγκ Μακενζυ, Πρωθυπουργός Καναδά: « Όσο καιρό ήταν το μόνο Έθνος που πολεμούσαν οι ηρωϊκοί Έλληνες, επέτυχαν θαυμαστές νίκες με αποφασιστικότητα, υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος μόνοι».
Ας θυμόμαστε, ας αναγνωρίζουμε και ας κρατάμε βαθιά μες στην καρδιά μας το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη παράλληλα για τα κατορθώματα των προκατόχων μας. Αρκεί όμως η πλούσια αυτή εθνική κληρονομιά να γίνει ο οδηγός μας ώστε να μην καταλήξει επικήδειος ψωροπερήφανων ανθρώπων. Ας συμβάλλουμε λοιπόν όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά, ώστε να ξανασταθεί η χώρα μας στα πόδια της και να ξαναγίνει παράδειγμα προς μίμηση.
ΠΥΓΜΗ.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.