Σε μεγάλη γεωστρατηγική νίκη για την Ρωσία εξελίσσεται η
ουκρανική κρίση καθώς πριν λίγο η τετραμερής διάσκεψη στην Γενύη μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανίας
κατέληξε στην ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας και την παροχή καθεστώτος ημιανεξαρτησίας στις ανατολικές ρωσόφωνες περιοχές.
Πάντως πριν λίγο ξέσπασαν συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία κατά την διάρκεια επιχείρησης του Στρατού κατά των ρωσόφωνων και το ερώτημα είναι αν η συμφωνία θα επιβιώσει...
Ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τ.Κέρι είπε ότι η Μόσχα τον ενημέρωσε πώς μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση δεν πρόκειται να αποσύρουν τα στρατεύματα απο τα σύνορα.
Για την έκταση της συνταγματικής αναθεώρησης σε ότι αφορά το θέμα της Α.Ουκρανίας ο Σ.Λαβρόφ δήλωσε: "Δεν χρησιμοποιούμε όρους. Υπάρχουν ομοσπονδίες όπου τα δικαιώματα των περιοχών είναι περιορισμένα. Και υπάρχουν και "κράτη", κατ'όνομα μόνο, όπου οι περιοχές έχουν πολύ μεγάλη αυτονομία".
("We did not use any terms… There are federations where the rights of the regions are limited, and there are unitary states in name only where the regions have broad authority,”
The goal of the meeting was to send a signal to the Ukrainians that they are responsible for stability in the country and must ensure that “each region can protect its history and language,)”
Το δεύτερο, φυσικά, αφορά την επόμενη μορφή της Ουκρανίας ως κρατικής οντότητας. Ενα "κράτος" κατ'όνομα...
Πρακτικά "γεννιούνται" τουλάχιστον τρία νέα κράτη στην ανατολική Ουκρανία και πιθανότατα και η περιφέρεια της Οδησσού αυτονομείται!
Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι "Υπήρξε συμφωνία για αναθεώρηση του συντάγματος που θα προβλέπει αυτονομία στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας".
Και χωρίς να υπάρξει καμία ρωσική δέσμευση ούτε για φθηνό ρωσικό αέριο, ούτε για χάρισμα των χρεών στην Ουκρανία.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς, καλώντας μάλιστα το Κίεβο να βοηθήσει στην επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων χωρίς τη χρήση όμως ένοπλης βίας.
Δεν έγινε καμία συζήτηση για την Κριμαία, η οποία πλέον είναι ρωσικό έδαφος, κάτι που στην πράξη δεν το αμφισβητεί κανένας, ούτε καν η ουκρανική "κυβέρνηση"!
Παράλληλα, τόνισε πως όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει και θα λάβουν αμνηστεία.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν το πρωί της Μ. Πέμπτης στην ελβετική πόλη, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου παρατηρείται σοβαρή κλιμάκωση της βίας, με νεκρούς και τραυματίες στη Μαριούπολη.
Η συνάντηση διεξήχθη σε ξενοδοχείο της Γενεύης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ μετά το τέλος της συνάντησης είπε ότι συμφωνήθηκε η αποχή από κάθε είδους βία, ενώ όπως τόνισε ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης.
Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναφέρει ακόμη (διαβάστε την ολόκληρη εδώ): "Η αναγγελθείσα συνταγματική μεταρρύθμιση θα είναι χωρίς αποκλεισμούς, διαφανής και υπεύθυνη. Θα περιλαμβάνει την άμεση σύσταση ενός ευρύ εθνικού διαλόγου, για όλες τις περιοχές της Ουκρανίας και εκλογικές περιφέρειες, ενώ θα επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη ακόμη και η γνώμη του πληθυσμού στις προτεινόμενες τροπολογίες".
Ο Αμερικανός υπουργός είπε ακόμη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το τι μας περιέγραψε ο Yatseniuk και για το τι είναι διατεθειμένος να κάνει. Το δικό του όραμα για αυτονομία. Ειλικρινά είναι πολύ πιο ευρεία η αυτονομία που θα δώσει από οποιοδήποτε άλλο καθεστώς αυτονομίας που ισχύει για οποιαδήποτε περιφέρεια της Ρωσίας».
Η τετραμερής συνάντηση, μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε περίπου στις 12:00 ώρα Ελλάδας.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συμμετέχουν στη συνάντηση που πραγματοποιείται σε ένα ξενοδοχείο της Γενεύης και ετοιμάζουν μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται τα επόμενα στάδια για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Πρακτικά έχουμε το αποτέλεσμα που περιέγραψε σε συνέντευξή του στις 29 Μαρτίου ο Ρ'ωσος ΥΠΕΞΣ.Λαβρόφ:
Η πρόταση της Ρωσίας, την οποία διατύπωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σ. Λαβρόφ πριν την έκτακτη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ. Κέρι στο Παρίσι, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο:
«Η Ρωσία δεν έχει πρόθεση - ούτε συμφέρον - να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, αν και είναι έτοιμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η πρότασή μας είναι σαφής: Ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας με αναθέωρηση του Συντάγματος. Δεν είναι μια λέξη ταμπού. Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτό, όχι τόσο επειδή το επιθυμούμε, αλλά επειδή είναι μια απαίτηση των περιφερειών του Νότου και της Ανατολής».
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.