Σχόλιο ΛΦ: Γιατί στην Β. Ελλάδα; Απλό. Ανεργια=Απογοήτευση= Μετανάστευση. Ποιός θα μείνει; Οι παππούδες; Ερημώνουν οι περιοχές και Σκοπιανοί και Τούρκοι χαίρονται.
Στελίνα Μαργαριτίδου: Διαξιφισμοί πάνω από τα πεσμένα «σώματα» χιλιάδων εργαζομένων. Τα πραγματικά στοιχεία (*) για την ανεργία για τα οποία δε μίλησε κανείς….
Τι έδωσαν οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων στους κυβερνητικούς και πολιτικούς εκπροσώπους που ήρθαν στην 79η ΔΕΘ
Στην πρόσφατη σύσκεψη των Προεδρείων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας αποτυπώθηκε η κατάσταση που επικρατεί και η οποία επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο με την ανεργία σε πολλές περιοχές να ξεπερνάει ακόμη και το 50% και τους απλήρωτους εργαζόμενους, την ανασφάλιστη εργασία και τα λουκέτα να αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα όλων των νομών.
ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ η πραγματική ανεργία κυμαίνεται στο 43% με τους εργαζόμενους να επιλέγουν τη Βουλγρία για να εργαστούν καθώς τα μεροκάματα είναι υψηλότερα σε σέση με αυτά της χώρας μας, σε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ το κλείσιμο του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή.
ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ , η ανεργία φτάνει το 48% , ενώ στις Σάππες ειδικά αγγίζει το 60% με τους εργαζόμενους στη Βιομηχανική ζώνη από 17.000 που ήταν το 2000 , στην Κομοτηνή να μην υπερβαίνουν τους 700, ενώ με το κλείσιμο της «Σέλμαν» χάθηκαν περίπου 150 θέσεις εργασίας. Μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή αποτελούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που αγγίζουν το 90% και που μένουν απλήρωτοι έως και 9 μήνες.
ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ, η ανεργία σκαρφαλώνει στο 40%. Η τοπική αγορά έχει συρρικνωθεί καθώς οι κάτοικοι επιλέγουν τις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας για πιο φθηνά προϊόντα που αντέχουν οι τσέπες τους, ενώ το λουκέτο στο εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα θα επιδεινώσει την κατάσταση
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ η ανεργία ξεπρανά το 50% , ενώ στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον ούτε μια μεγάλη επιχείρηση. Η μαύρη εργασία στην περιοχή καλπάζει , ενώ οι κάτοικοι απογοητευμένοι από την υπάρχουσα κατάσταση σε ένα μεγάλο ποσοστό αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Στο ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, η ανεργία είανι πάνω από το 35% , ενώ στους νέους αγγίζει το 65%. Όσοι νέοι εργάζονται, απασχολούνται μέσω των εποχιακών προγραμμάτων απασχόλησης, γεγονός που δεν αποτελεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Χαριστική βολή στην περιοχή αποτελεούν τα σχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ»
Στη ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑΟΥΣΑ δεν έχει γίνει καμιά επένδυση τα τελευταία χρόνια με την ανεργία να ξεπερνάει το 40% και με το εμπάργκο της Ρωσίας να βάζει φρένο στις εξαγωγές ροδάκινου από την περιοχή, δίνοντας ένα μεγάλο «χτύπημα» στους κατοίκους που σε μεγάλο ποσοστό ζούσαν από αυτό.
ΣΤΑ ΓΙΑΝΙΤΣΑ η ανεργία είναι στο 50% , ενώ την επόμενη περίοδο που θα κλείσουν τα διαλογητήρια και συσκευαστήρια, η ανεργία -καθώς πρόκειται για αγροτική περιοχή-θα ξεπεράσει το 60%.
ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ η ανεργία ξεπερνά το 50% , ενώ τα λουκέτα είναι καθημεριά κυρίως σε πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα καθώς οι κάτοικοι καταφεύγουν στα σύνορα προκειμένου να προμηθευτούν πιο φθηνά προϊόντα.
ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ , η ανεργία φτάνει το 20% και θεωρείται «τυχερή περιοχή’΄ σε σύγκριση με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα κυρίως λόγω του τουρισμού. Ωστόσο η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τον κανόνα στην περιοχή. Παράλληλα , οι μισθοί για τους εργαζόμενους βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα , ενώ το πρόβλημα των υπαλλήλων που αμείβονταοι με «μαύρα χρήματα» συνεχώς διογκώνεται.
Στελίνα Μαργαριτίδου
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.