Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Επιχείρηση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ): Στόχος η Κίνα



Manlio DiNucci           (μτφ. Κριστιάν)
Ενώ το ΙΚ διαδίδει μέσω των συνεργαζόμενων παγκόσμιων δικτύων ενημέρωσης εικόνες του τρίτου αποκεφαλισμού ενός δυτικού πολίτη, ακούγεται μια άλλη σειρήνα συναγερμού: μετά την διάδοση του στη Συρία και το Ιράκ, το ΙΚ ξεκίνησε να διεισδύσει στην Νότιο-Ανατολική Ασία. 
Αυτό μας γνωστοποίει η εταιρεία Muir Analytics, η οποία προμηθεύει στις πολυεθνικές «πληροφορίες κατά της τρομοκρατίας, της πολιτικής βίας και της εξέγερσης», μία από τις «βοηθητικές» υπηρεσίες της CIA στη Βιρτζίνια, που χρησιμοποιείται συχνά από τη μητρική εταιρεία για να εξαπλώσει «πληροφορίες» χρήσιμες για τις δραστηριότητές της.

Ένας τομέας στον οποίο η CIA έχει ισχυρή εμπειρία.
Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Κάρτερ και Ρέιγκαν, η CIA χρηματοδότησε και εκπαίδευσε μέσω των πακιστανικών μυστικών υπηρεσίων, περίπου 100.000 μουτζαχεντίν για να πολεμήσουν τις σοβιετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.
Στην επιχείρηση συμμετείχε ένας πλούσιος Σαουδάραβας, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, που έφτασε στο Αφγανιστάν το 1980, με χιλιάδες μαχητές που είχαν προσληφθεί στη χώρα του και με χοντρή χρηματοδότηση.
Όταν έληξε ο πόλεμος το 1989 με την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων και την κατάληψη της Καμπούλ το 1992 από τους Μουτζαχεντίν, των οποίων οι φατρίες είχαν ήδη ξεκινήσει να μάχονται μεταξύ τους, γεννήθηκε το 1994, η οργάνωση των κατηχημένων Ταλιμπάν, εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων στο Πακιστάν για να καταλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν με μια επιχείρηση που εγκρίθηκε σιωπηρά από την Ουάσινγκτον. 
Το 1998, σε συνέντευξη του στο Le Nouvel Observateur , ο Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, εξήγησε ότι ο πρόεδρος Κάρτερ είχε υπογράψει την οδηγία για την εκπαίδευση των Μουτζαχεντίν, όχι μετά, αλλά πριν από την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν για να «προσελκύσει τους Ρώσους στην παγίδα του Αφγανιστάν».
 Όταν στη συνέντευξη κάποιος τον ρώτησε αν δεν το είχε μετανιώσει, εκείνος απάντησε:
«Τι ήταν πιο σημαντικό για την παγκόσμια ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας;».
Δεν θα πρέπει επομένως να εκπλησσόμαστε αν στο μέλλον, κάποιος πρώην σύμβουλος του Ομπάμα θα παραδεχτεί γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα για τα οποία έχουμε αποδείξεις: ήτοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθάρρυναν την γέννηση του ΙΚ, σε ένα έδαφος που έγινε «γόνιμο» χάρη στους πολέμους τους, για τη δρομολόγηση της στρατηγικής της οποίας ο πρωταρχικός στόχος είναι η πλήρης κατεδάφιση της Συρίας, η οποία έχει αποτραπεί μέχρι τώρα από την ρωσική διαμεσολάβηση σε αντάλλαγμα για το χημικό αφοπλισμό της Δαμασκού, και η ανακατάληψη του Ιράκ, που είχε ξεκινήσει να χωρίσει από την Ουάσιγκτον, ενώ πλησίασε το Πεκίνο και τη Μόσχα.
Το σύμφωνο μη επίθεσης στη Συρία μεταξύ του ΙΚ και των «μέτριων ανταρτών» υπηρετεί αυτή τη στρατηγική (βλέπε στο άρθρο του il manifesto της 10ης Σεπτεμβρίου τη φωτογραφία της συνάντησης, το Μάιο 2013, του γερουσιαστή των ΗΠΑ Μακέιν με τον επικεφαλής του ΙΚ ο οποίος ήταν μέλος του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» [1] ).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο συναγερμός για τη διείσδυση του ΙΚ στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και ορισμένες άλλες χώρες γύρω από την Κίνα –που οργανώθηκε από τη CIA, μέσω μιας εταιρικής σχέσης ομπρέλας- χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την ήδη υπάρχουσα στρατηγική, ήτοι τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή Ασίας / Ειρηνικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του κύριους συμμάχους τους.
Εκεί όπου, προειδοποιούσε το Πεντάγωνο το 2001, «υπάρχει η πιθανότητα να αναδύεται ένας στρατιωτικός αντίπαλος με μια τεράστια βάση πόρων, με επαρκείς δυνατότητες να απειλήσει τη σταθερότητα μιας περιοχής ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα».
Η «Προφητεία» εμφανίστηκε, αλλά με μια παραλλαγή. 
Η Κίνα είναι πλέον ο φόβος στην Ουάσιγκτον όχι τόσο ως στρατιωτική δύναμη (αν και αυτό δεν είναι αμελητέο), αλλά κυρίως ως οικονομική δύναμη (στην οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της οι πολυεθνικές των ΗΠΑ, κατασκευάζοντας πολλά από τα προϊόντα τους στην Κίνα ). 
Η Κίνα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια σειρά οικονομικών συμφωνιών με τη Ρωσία, οι οποίες καθιστούν μάταιες τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, και του Ιράν (πάντα στο σκόπευτρο της Ουάσιγκτον), σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Κίνα και το Ιράν είναι πρόθυμα για συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο αποδολαριοποίησης των εμπορικών συναλλαγών, η οποία θα προκαλούσε θανάσιμο πλήγμα στην αμερικανική υπεροχή.
Ιδού η στρατηγική που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα, με βάση την αρχή (που εξηγείται από το New York Times) ότι στην Ασία, «Η αμερικανική ισχύ πρέπει να ακολουθήσει τα οικονομικά της συμφέροντα».
Τα αμερικανικά συμφέροντα που θα ακολουθήσει η Ιταλία συμμετέχοντας στο διεθνή συνασπισμό υπό την οδήγηση των ΗΠΑ «κατά του ΙΚ».
Manlio DiNucci
Γεωγράφος και δημοσιογράφος
http://ilmanifesto.info/operazione-EI-lobiettivo-e-la-cina/
Μετάφραση από τα ιταλικά από Marie-Ange Patrizio
http://www.mondialisation.ca/operation-etat-islamique-ei-objectif-chine/5402173
infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.