Εβδομάδα αισιόδοξων ειδήσεων για το ΠΝ αυτή που διανύουμε, καθώς μετά τις άκρως επιτυχημένες δοκιμές μεγίστου βάθους κατάδυσης που εκτέλεσε το Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ και τα εξαιρετικά, μέχρι τώρα, αποτελέσματα των δοκιμών εν καταδύσει που εκτελεί το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ ήρθε να προστεθεί ακόμη μία σημαντική είδηση.
Σύμφωνα με στοιχεία που αποδέσμευσε το ΓΕΝ και πρωτοδημοσιεύτηκαν στα Παραπολιτικά, τους τελευταίους έξι μήνες αναπτύσσεται και δοκιμάζεται πλέον εντατικά το πρώτο Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) που σχεδιάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για τις ανάγκες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών, στα πλαίσια το προγράμματος «ΩΚΥΑΛΟΣ».
Το αυτό πρόγραμμα αφορά στη ναυπήγηση ενός πρωτότυπου ταχύπλοου σκάφους, η σχεδίαση και κατασκευή του οποίου έχει γίνει υπό το συντονισμό του ΠΝ, από Ελληνικές εταιρείες και με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Το πρωτότυπο αυτό σκάφος, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο, έχει συνολικό μήκος που δεν ξεπερνά τα 14 μέτρα, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, έχει μεγάλη αυτονομία, ενώ μπορεί να επιχειρεί και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Έχει τετραμελές πλήρωμα, μεταφέρει ένα στοιχείο βατραχανθρώπων, καθώς και πλήρη εξοπλισμό μάχης, ενώ άξιο μνείας είναι το ρομποτικό σύστημα εδράσεως, κινήσεως, κατευθύνσεως, τηλεχειρισμού και σκοπεύσεως Ελληνικής εταιρείας (Soukos Robots) για πολυβόλο έως 0,50 τύπου Browning ή βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών.
Οι δοκιμές πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του «ΩΚΥΑΛΟΣ» σε επιχειρησιακές συνθήκες (και αφού οι αρμόδιοι επιτελείς προχωρήσουν σε αξιολόγηση και τυχόν διορθωτικές προτάσεις) θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής προκειμένου να αντικατασταθούν σταδιακά τα υπάρχοντα, παλαιά ΣΑΠ. Επιπλέον, για λόγους ομοιοτυπίας και οικονομίας, αντί της συνήθους έως τώρα πρακτικής της ξεχωριστής επιλογής από τον κάθε Κλάδο, το εν λόγω σκάφος αναμένεται να καλύψει και τις ανάγκες των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομών του Στρατού Ξηράς.
e-amyna.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.