Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ενδυμίων


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ενδυμίων

ΕΝΔΥΜΙΩΝ ήταν ο όμορφος γιος του Δία και της νύμφης Αλυκής, από την αιολική φυλή άλλα καρικης καταγωγής, εκεί εκθρόνισε τον Κλύμενο από το Βασίλειο της ‘Ηλιδας . Η σύζυγος του, γνωστή με πολλά και διάφορα ονόματα, όπως Ιφιάνασσα, Υπερίππη, Χρωμια και Νηις, του έκανε τέσ­σερις γιους ο Ενδυμίων απέκτησε επίσης πενήντα θυγατέ­ρες από τη Σελήνη, η οποία τον είχε ερωτευτεί παράφορα (1).

β. Όταν τον πρωτοείδε η Σελήνη, κάποια ήσυχη νύχτα, ο ΕνδυμΙων είχε ξαπλώσει και κοιμόταν σ’ ένα σπήλαιο στο όρος Λάτμο της Καριάς ξάπλωσε κι αυτή δίπλα του και του φίλησε απαλά τα μάτια. Ύστερα απ’ αυτό, λένε μερικοί, ο ΕνδυμΙων ξαναπήγε στο ίδιο σπήλαιο και έπεσε σε ύπνο χωρίς όνειρα, απ’ όπου δεν έχει ξυπνήσει ακόμη .• Ο ύπνος αυτός του ήρθε είτε όταν το ζήτησε ο ίδιος, επειδή ζούσε τον ερχομό των γηρατειών, είτε επειδή ο Ζευς τον υποπτευόταν ότι συνωμοτούσε με την Ήρα, είτε επειδή η Σελήνη βρήκε ότι η ίδια προτιμούσε να τον φιλάει απαλά παρά να γίνει αντικείμενο του εξαιρετικά γόνιμου πάθους .
Εν πάση περιπτώσει, ο ΕνδυμΙων δεν γέρασε ούτε κατά μια ημέρα, και διατηρεί στα μαγουλά του όλο το ανθός της νιότης του. Άλλοι όμως λένε ότι ο ΕνδυμΙων βρίσκεται θαμμένος στην Ολυμπία, όπου οι τέσσερις γιοι του οργάνω­vουν για τον κενό θρόνο αγώνα στον οποίο νίκησε ο Επειός (2).
γ. Ένας από τούς ηττημένους γιους του ΕνδυμΙωνα, ο Αιτωλός, πήρε αργότερα μέρος σε αρματοδρομία κατά τούς επικήδειους αγώνες του Αζάνα, γιου του Αρκάδα, τους πρώτους πού έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι οι θεατές δεν είχαν υπόψη τους ότι έπρεπε να κρατηθούν έξω από το στίβο, το άρμα του Αιτωλού πέρασε κατά τύχη πάνω από τον Απη, γιο του Φορωνέα, και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο Σαλμωνευς, που ήταν παρών, εξόρισε τον Αιτωλό πέρα από τον Κορινθιακό Κόλπο, όπου αυτός σκό­τωσε τον Δώρο και τούς αδελφούς του και κατέκτησε την περιοχή πού τώρα ονομάζεται Αιτωλία από το όνομά του
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.