Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας στον τομέα ενέργεια, η απόφαση παράκαμψης της Ουκρανίας και η Άγκυρα που στο τέλος δύσκολα θα τηρήσει τα όποια συμφωνηθέντα…
Κρίσιμη στρατηγική σημασία σε ότι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ε.Ε. αποκτά φαινομενικά η Ελλάδα μετά την απόφαση της Ρωσίας να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου με τον ελληνοτουρκικό αγωγό φ/α. «Η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί να κατασκευάσει υποδομές διακίνησης του φυσικού αυτού αερίου, ώστε να είναι σε θέση να το παραλάβει στο νέο «σημείο παράδοσης-παραλαβής» στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Έτσι απαντά η Μόσχα στην επιλογή των φιλοναζιστών του Κίεβο να ταυτιστούν πλήρως με τα συμφέροντα των παγκοσμιοποιητών της Δύσης.
Στην ουσία η Μόσχα επιστρέφει στον αγωγό South Stream αλλά με αντικατάσταση της Βουλγαρίας με την Τουρκία και την Ελλάδα μονόδρομο για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ε.Ε., πλην των βόρειων χωρών (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία) οι οποίες εξυπηρετούνται από τον North Stream. Σε περίπτωση που η Άγκυρα δε, θελήσει να κλείσει την στρόφιγγα προς τα εμάς, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Κρεμλίνο.
Ωστόσο δεν πιστεύουμε πως η Τουρκία, παρότι αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά σε πάρα πολυ υψηλό βαθμό (θα περνούν από το εδαφός της ζωτικής σημασίας αγωγοί – TAP, Μπακού- Τσεϊχάν, Turkish stream κ.α.), θα τιμήσει την όποια συμφωνία με την Ρωσία, με την οποία διατηρεί ουκ ολίγες γεωστρατηγικές διαφορές σε Βαλκάνια και Ευρασία.
Επιπλέον προκαλείται η δυσφορία των συμμαχικών Η.Π.Α., καθώς έτσι η γείτονα αναβιβάζεται σε κύριο εταίρο του ρωσικού φυσικού αερίου.
Όπως και να έχουν τα έχουν τα πράγματα αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τις Μεγάλεις Δυνάμεις, αν σκεφτούμε πως ακόμα και η Κίνα έχει ανάγκη το λιμάνι του Πειραιά για προωθεί τα προϊόντα της στην Ευρώπη. Μακάρι να την αξιοποιούσαν ορθά και έξυπνα οι πολιτικάντηδες.
ΠΥΓΜΗ.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.