ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ο Λιθουανός υπουργός J.Olekas κάλεσε την Τουρκία να ενταχθεί στα μέτρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής
Μία δήλωση του Λιθουανού υπουργού άμυνας, η οποία πιθανόν εκπορεύεται από την Ουάσιγκτον, ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να αποστείλει η Τουρκία στρατιωτικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη στις χώρες της Βαλτικής , «στα μέτρα του ΝΑΤΟ εναντίον της ρωσικής ομοσπονδίας». Η είδηση δεν αμφισβητείται διότι προέρχεται από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου άμυνας της Λιθουανίας, kam.lt/en/news.
Συγκεκριμένα στην συνάντηση του στην Τουρκία, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ στις 29 Ιανουαρίου, ο λιθουανός υπουργός κάλεσε την Τουρκία να ενταχθεί στα μέτρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής.
«Σας προσκαλούμε να αναπτύξετε τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό στο έδαφος της Λιθουανίας, για να λάβει μέρος στην συνδυασμένη εκπαίδευση και τις στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς και να ενισχύσει την αποστολή εναέριας αστυνόμευσης της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας J.Olekas.
Ο υπουργός J.Olekas πρότεινε επίσης στον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να εξετάσει, την ένταξη δημιουργίας διεθνούς αρχηγείου του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, αλλά και σε πέντε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία θα ελέγχουν την νέα υπό δημιουργία δύναμη ταχείας επέμβασης Task Force (VJTF).
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση της ασφάλειας στην Μέση Ανατολή, με την Λιθουανία να δηλώνει την άμεση συμβολή της στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή με την παροχή βοήθειας.
Επισημαίνουμε ότι στρατιωτικό προσωπικό και συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών (DCISM), των ΕΔ της Λιθουανίας, ευρίσκονται στο 3ο τάγμα του ΝΑΤΟ, και έχει αναπτυχθεί στην αποστολή Αεράμυνας στην νότια Τουρκία.
Ο υπουργός J.Olekas ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ για τη αποστολή τούρκου στρατιωτικού εμπειρογνώμονα στο Κέντρο Ενεργειακής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Ο λιθουανός υπουργός συναντήθηκε επίσης με μέλη της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, με στελέχη της τουρκικής βιομηχανίας, και επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.
Σύμφωνα λοιπών, με ανάλυση στο pentapostagma.gr, σαφώς και δεν γνωρίζουμε το τι θα πράξει προς το παρόν η Άγκυρα, αλλά στο εγγύς μέλλον θα «πρέπει» να λάβει θέση εμπράκτως , στο ζήτημα «Ρωσία». Είτε θα τεθεί στο πλευρό του ΝΑΤΟ, είτε θα έχει σοβαρό ζήτημα με την απέναντι πλευρά του ατλαντικού Ωκεανού .
Ο Λιθουανός υπουργός θεωρούμε ότι μετέφερε «αμερικανικό μήνυμα», με αποδέκτη τον ίδιο τον Ερντογάν. Το ΝΑΤΟ αιτείται δια της πλαγίας οδού από την Τουρκία την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, χερσαίων δυνάμεων και πιθανότατα στο μέλλον και μονάδων επιφανείας. Αυτό είναι λογικό εκ μέρους της συμμαχίας διότι δεν μπορεί η Τουρκία να ζητά λόγω Συρίας, και το ΝΑΤΟ να αποστέλλει ισπανικούς , γερμανικούς και ολλανδικούς Patriot , και η Τουρκία να « σφυρίζει αδιάφορα» για την Βαλτική. Το θετικό για την πολεμική μας αεροπορία είναι ότι με μια πιθανή αποστολή τουρκικών μαχητικών , στην Λιθουανία, θα «ξεκουμπιστούν» από το Αιγαίο κάμποσοι τούρκοι πιλότοι».
Το δίλημμα για τον Ερντογάν είναι μεγάλο, και σίγουρα δύσκολο λόγω των πρόσφατων φιλοφρονήσεων με τον Πούτιν. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ότι η Άγκυρα είναι με την «πλάτη στον τοίχο», αργά η γρήγορα.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.