Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Χείρα συνεργασίας της Ελλάδας στην Κριμαία και μήνυμα φιλίας προς τη Ρωσία: Οι στενές επαφές Ασπροπύργου-Feodosia


Χείρα συνεργασίας της Ελλάδας στην Κριμαία και μήνυμα φιλίας προς τη Ρωσία: Οι στενές επαφές Ασπροπύργου-Feodosia

Η ελληνική πόλη Ασπρόπυργος διαπραγματεύεται στενότερη συνεργασία με την πόλη Feodosia στην Κριμαία. Μια αντιπροσωπεία από τον Ασπρόπυργο σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κριμαία στο εγγύς μέλλον, είπε στο TASS ο Petr Kuprikov, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού υπό τη ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα και επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας της Ρωσίας.

«Το γραφείο του δημάρχου Ασπροπύργου που βρίσκεται 20 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ,Αθήνας διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή τις επιλογές συνεργασίας με τη Feodosia», είπε. «Νομίζω ότι θα προετοιμάσουν μια συμφωνία πολύ σύντομα. Και είναι φυσικό, γιατί η Κριμαία είναι ελκυστική για τους Έλληνες από όλες τις απόψεις. Υπάρχουν πολλοί ομογενείς εκεί».
Είπε ότι οι Έλληνες προφανώς ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία. «Φυσικά, οι περιορισμοί στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που απορρέουν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των μέτρων αντιμετώπισης της Ρωσίας και τα αντίμετρα της Ρωσίας κάνουν πολλή ζημιά», σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης. «Σε μια ευρύτερη έννοια, είναι πολύ δυσαρεστημένοι με αυτό. Η νέα κυβέρνηση, φυσικά, θα κάνει ορισμένες προσαρμογές, παρ “όλες τις υπάρχουσες δυσκολίες. Αναπτ’ύσσοντας σχέσεις με τη Ρωσία, η Ελλάδα προφανώς θέλει να αναπτύξει δεσμούς με περιοχές της Ρωσίας, που κατοικούνται από Έλληνες. Και τώρα είναι η Κριμαία».
Το 2014, το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το γραφείο του δημάρχου Ασπροπύργου. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το τηλεοπτικό κανάλι Attica της πόλης θα μεταδίδει προγράμματα για τη Ρωσία. Το κανάλι μεταδίδει στην Αττική και το κοινό του περιλαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στην Ελλάδα. «Στο τέλος του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος έτους, ξεκινήσαμε τρία τακτικά προγράμματα σε αυτό το τηλεοπτικό κανάλι», δήλωσε ο Kuprikov. «Ένα από αυτά τα προγράμματα – γέφυρες φιλίας: Ρωσία-Ελλάδα – είναι αφιερωμένο στη ρωσική κουλτούρα, άλλα δύο – στη μελέτη της ρωσικής γλώσσας».
Ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε ότι ο διευθυντής του Attica είπε πως τα προγράμματα για τη Ρωσία απολαμβάνουν υψηλή δημοτικότητα. «Λένε ότι τα προγράμματα αυτά είναι πολύ δημοφιλής,» δήλωσε ο Kuprikov. «Περίπου ένα εκατομμύριο ρωσοφώνοι ζουν στην Ελλάδα και οι Έλληνες επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη Ρωσία. Τα προγράμματα είναι στα ελληνικά και στοχεύουν όχι μόνο τους συμπατριώτες μας αλλά και Έλληνες επίσης».
Πέρα από αυτό, είπε, το κανάλι σχεδιάζει να δείξει ρωσικές ταινίες με ελληνικούς υπέρτιτλους. «Εξετάζουμε αυτήν την επιλογή. Αλλά χρειαζόμαστε πνευματικά δικαιώματα για να δείξουμε ρωσικές ταινίες. Το κανάλι είναι έτοιμο να κάνει μόνο του τίτλους και εμείς θα ζητήσουμε να αναγνωριστούν τα δικαιώματα ενοικίασης. Αυτή η δουλειά γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα που έχει προγραμματιστεί για το 2016. Τα άμεσα σχέδιά μας περιλαμβάνουν την προετοιμασία ενός προγράμματος αφιερωμένο στην 70η επέτειο της νίκης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Όταν ρωτήθηκε για προγράμματα αφιερωμένα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Kuprikov είπε, ότι το Κέντρο δεν έχει αναλάβει να ασχολείται με τέτοια θέματα. «Αλλά τα προγράμματα για τη ρωσική κουλτούρα μπορεί να συνεπάγονται άλλα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων», είπε. «Νομίζω ότι αργά ή, γρήγορα η τάση αυτή θα οδηγήσει σε αυτό».
Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι τα προγράμματα για τη Ρωσία, θα την καταστήσουν πιο ελκυστική για τους Έλληνες. «Δεν έχω καμία αμφιβολία. Περισσότερο όσο χρησιμοποιούμε το δυναμικό των ανθρώπων των τεχνών, όχι μόνο ρωσικής καταγωγής, αλλά και Έλληνες επίσης», πρόσθεσε.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.