Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ τις προηγούμενες ημέρες, εξελίχθηκε σε σύγκρουση Αιγύπτου και Τουρκίας, όταν στο προσκήνιο ήλθε το Κυπριακό για συζήτηση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πήγε στο Κουβέιτ από την κατεχόμενη Κύπρο, επέμεινε όπως στο κείμενο για το Κυπριακό όλες οι αναφορές στους Τουρκοκύπριους να περιγράφονται ως «τουρκοκυπριακό κράτος», όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτό αντέδρασε η Αίγυπτος έχοντας τη στήριξη κι άλλων κρατών.
Η Τουρκία με τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν και πιο χλιαρά του Πακιστάν βρέθηκε απομονωμένη.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει ψήφισμα, αλλά και μετά από παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνρτογάν, στον Εμίρη του Κουβέιτ, διαμορφώθηκε νέο συμβιβαστικό κείμενο.
Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το κείμενο που υιοθετήθηκε είναι σαφώς βελτιωμένο για τις κυπριακές θέσεις και δεν αφήνει ποσώς ευχαριστημένη την Τουρκία, αν και υιοθετούνται κάποιες πάγιες θέσεις της. Ήταν η πρώτη φορά που η παντοκρατορία της Άγκυρας στην Ισλαμική αμφισβητήθηκε τόσο έντονα, ενώ σημειώνεται και το γεγονός ότι δεν βρήκε στήριξη στις επιδιώξεις της.
Στο μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε νέες δηλώσεις του επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκυπριους για το θέμα των εγγυήσεων. Ανέφερε πως «ενόσω οι Τουρκοκύπριοι θέλουν, η Τουρκία θα είναι εκεί ως εγγυήτρια δύναμη».
«Φιλελεύθερος»
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.