Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την 19η Μαΐου, ήμερα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, διάλεξαν οι Τούρκοι για να προχωρήσουν σε μια προκλητική ενέργεια δείχνοντας για άλλη μια φορά την απαξίωση τους στο τραγικό αυτό ιστορικό γεγονός που αναζητά την ηθική και ιστορική του δικαίωση.
Την ημέρα εκείνη που όπως είναι γνωστό στην Τουρκία γιορτάζεται η απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα και η απαρχή της αιματοβαμμένης εθνοκάθαρσης της Μικράς Ασίας, διάλεξαν για να εγκαινιάσουν στην Σμύρνη απέναντι από το ελληνικό Αιγαίο το περίφημο «Μουσείο Ατατούρκ», όπου θα εκτίθενται όλα τα «κατορθώματα» της εθνοκάθαρσης του δημιουργού της τεχνητής σημερινής Τουρκίας.
Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, την Τρίτη 19 Μαΐου στην Σμύρνη και συγκεκριμένα στην περιοχή Birinci Kordon και στην οδό Alsancak, θα τελεστούν τα εγκαίνια του μουσείου Κεμάλ Ατατούρκ όπου και θα εκτίθενται τα «επιτεύγματα» του δημιουργού της σύγχρονης Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και η εκστρατεία εθνοκάθαρσης της Μικράς Ασίας που κορυφώθηκε με την τραγική ιστορική σφαγή της Σμύρνης, έδρα του μουσείου.
Το μουσείο θα στεγαστεί σε ένα κλασικό κτίριο που άνηκε στην κοινότητα των Λεβαντίνων της Σμύρνης πριν από την μικρασιατική καταστροφή και το οποίο προφανώς διασώθηκε από την πυρκαγιά που έβαλαν οι Τούρκοι για να κάψουν την χριστιανική Σμύρνη. Το κτίριο όπως αναφέρεται, κτίστηκε το 1862 και το 1927 δωρίθηκε στην δημαρχία της Σμύρνης από τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ ενώ από το 1941 άρχισαν εκεί να συγκεντρώνονται προσωπικά αντικείμενα του πατέρα της εθνοκάθαρσης της Μικράς Ασίας.
Σήμερα το μουσείο αυτό που ονομάστηκε μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ, θα ανοίξει για να εκθέσει τα «επιτεύγματα» του αιμοσταγούς δικτάτορα της Μικράς Ασίας, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει και πολλοί Τούρκοι, την ίδια μέρα της μνήμης της αιματοβαμμένης ποντιακής γενοκτονίας.
Αυτά τα «ωραία» από τους «φίλους» και «συμμάχους» μας Τούρκους!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.