Στη Λέρο καθημερινά φτάνουν 100 άνθρωποι – Στη Σϋμη τα πλωτά του Λιμενικού είναι χαλασμένα – Στη Χίο έκαναν καταυλισμό το νεκροταφείο – Στη Σάμο περιμένουν εδώ και 4,5 μήνες χρήματα για τη σίτιση – Στη Μυτιλήνη μεταφέρουν παιδιά σε… κάδους απορριμμάτων
Εκτός ελέγχου είναι πλεον η κατάσταση στα νησιά, τα οποία βουλιάζουν εφέτος όχι μόνο από τουρίστες, αλλά και από μετανάστες. Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ακόμη και νεογέννητα, από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες πολύπαθες χώρες, εισέρχονται καθημερινά από τα θαλάσσια σύνορα με σάπια δουλεμπορικά. Όσοι σταθούν τυχεροί και δεν πνιγούν και τελικά πατούν στεριά, στοιβάζονται στα κέντρα μεταναστών των νησιών – όσα τουλάχιστον έχουν – στα κρατητήρια της αστυνομίας και του λιμενικού, είτε «λιάζονται» στα λιμάνια και τους δρόμους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαμένουν ακόμη και στα νεκροταφεία, όπως συμβαίνει στη Χίο.
Οι δήμοι αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Οι κάτοικοι ανησυχούν για τη ζωή τους, τις περιουσίες τους και τη δημόσια υγεία αφού έχουν να κάνουν με πεινασμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους επί εβδομάδες ίσως ή και μήνες. Οι τουρίστες παρακολουθούν έκπληκτοι τριτοκοσμικές εικόνες μη μπορώντας να καταλάβουν αν ζουν το μύθο τους στην Ελλάδα ή σε κάποια χώρα της Αφρικής. Από την άλλη οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν φαγητό να ζήσουν και παράλληλα να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο, ενώ δεν λείπουν και τα επεισόδια, όπως συνέβη δύο φορές την τελευταία εβδομάδα στη Μυτιλήνη.
Μυτιλήνη: Μετανάστες μεταφέρουν τα παιδιά τους με κάδους απορριμμάτων!
Περισσότεροι από 400 μετανάστες και πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στη Μυτιλήνη στοιβαγμένοι σε βάρκες δουλεμπόρων. Για να φτάσουν στο κέντρο μεταναστών στη Μόρια περπατάνε χιλιόμετρα, ενώ μεταφέρουν τα παιδιά τους μέσα στους κάδους απορριμμάτων! Εκτός από το κέντρο, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη σε δύο καταυλισμούς, στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ, άλλοι περνούν τη μέρα τους έξω από το δημοτικό κολυμβητήριο και άλλοι «λιάζονται» στο λιμάνι περιμένοντας να καταγραφούν. Όπως δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, «επανειλημμένως έχω επισημάνει το πρόβλημα στους αρμόδιους, ενώ η κατάσταση αντιμετωπίζεται σήμερα από το δήμο, την αστυνομία και το λιμενικό. Το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί και πολλοί ιδιώτες που θέλουν να βοηθήσουν, ιδρύματα, γιατροί και άλλοι. Δυστυχώς συλληφθήκαμε κοιμώμενοι. Περιμένω να σχηματιστεί μία ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα». Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν αιματηρές συμπλοκές μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές χώρες, αλλά και με τους λιμενικούς. Τη Δευτέρα Σύροι και Αφγανοί συνεπλάκησαν με τη μία εθνικότητα να κατηγορεί την άλλη για προνομιακή μεταχείριση κατά την αποχώρηση από το νησί, ενώ δύο ημέρες μετά εξεγερμένοι Σύροι πρόσφυγες επιτέθηκαν σε λιμενικούς, ζητώντας την άμεση μεταφορά τους στον Πειραιά με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες και από τις δύο πλευρές.
Λέρος: Εισροή εκατό μεταναστών καθημερινά
Μετανάστες εξαντλημένοι και πεινασμένοι μεταφέρονται στον προαύλιο χώρο του λιμενικού και της αστυνομίας για να καταγραφούν, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να φύγουν για την Αθήνα. Ξαπλώνουν στο τσιμέντο, στεγνώνουν τα ρούχα τους στα κάγκελα, ενώ παιδιά κυκλοφορούν ημίγυμνα, με τα σώματά τους να είναι γεμάτα εξανθήματα από την έλλειψη μπάνιου και τη μη τήρηση κανόνων υγιεινής. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί καθημερινά στη Λέρο. «Το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο, αλλά σήμερα έχει επιδεινωθεί. Στη Λέρο δεχόμαστε καθημερινά περίπου εκατό μετανάστες. Θα έπρεπε η Ευρώπη πρώτα, αλλά κι η κυβέρνηση να έχουν φροντίσει ούτως ώστε να υπάρχουν χώροι, που να μπορούν να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον για μία-δυο ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγράφων τους», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας. Όπως στα περισσότερα νησιά, και στη Λέρο υπάρχουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού και οικονομικών πόρων με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων. Πόσω μάλλον σήμερα και των μεταναστών. «Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να δράσει και να λάβει μέτρα, γιατί η κατάσταση μάλλον θα επιδεινωθεί. Το τελευταίο τρίμηνο έχει αυξηθεί πολύ η εισροή μεταναστών στο νησί μας. Εμείς είναι αδύνατο να σταματήσουμε αυτό το κύμα, όταν απέναντι υπάρχουν τρία εκατομμύρια μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα, για να διαφύγουν στην Ευρώπη. Το θέμα είναι να υπάρξει μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους, γιατί τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο πολύ φοβάμαι ότι δε θα μπορούν να φύγουν από εμάς και να μεταφερθούν, λόγω του συνωστισμού στα πλοία με τους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά μας», προσθέτει ο κ. Κόλιας.
Σύμη: Ερχονται οι μετανάστες, φεύγουν οι τουρίστες
Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες έχουν φτάσει το τελευταίο εξάμηνο στη Σύμη, οι οποίοι διαμένουν στο κτίριο του λιμενικού και της αστυνομίας, που έχουν μετατραπεί σε κέντρα φιλοξενίας. Οι αρχές προσπαθούν να διαφυλάξουν την την ειρήνη και την ασφάλεια έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από την αθρόα εισροή των λαθρομεταναστών και σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων στα οποία επιβαίνουν οι αλλοδαποί, αποδεικνύονται κάποιες φορές πιο αξιόπιστα από το σκάφος του λιμενικού, καθώς από τις δύο μηχανές που διαθέτει, άλλοτε χαλάει η μία και άλλοτε η άλλη. «Τα πλωτά σκάφη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νησιά μας είναι όλα χαλασμένα και το κράτος πρέπει να τα συντηρήσει και να τα επισκευάσει. Στα μικρά νησιά, όπως στο δικό μας, χρησιμοποιούνται πέρα από τη διάσωση μεταναστών κι ως πλωτά ασθενοφόρα. Είναι ντροπή τα καλά σκάφη να είναι παροπλισμένα στον Πειραιά και να κάθονται εκεί αραγμένα, για να μεταφέρουν τον υπουργό από το σπίτι του στο υπουργείο, αντί να βρίσκονται στα νησιά που υποφέρουμε», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. Το νησί της Σύμης συνηθίζει κάθε χρόνο να γεμίζει από τουρίστες που θέλουν να περάσουν ήρεμες διακοπές και να απολαύσουν τις πανέμορφες παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Όμως η έντονη παρουσία μεταναστών το φετινό καλοκαίρι έκανε πολλούς να αναζητήσουν άλλο τόπο διακοπών. «Ο τουρισμός αυτή τη στιγμή κρέμεται σε μία κλωστή. Οι μετανάστες για εμάς είναι μία μεγάλη δυσφήμιση κι ο χειρισμός αυτού του ζητήματος είναι κρίσιμος. Στη Σύμη προσπαθούμε με κάθε τρόπο, ώστε να μη φαίνεται προς τα έξω αυτό το πρόβλημα», προσθέτει ο δήμαρχος.
Χίος: Μετανάστες μετέτρεψαν σε καταυλισμό το νεκροταφείο!
Τραγελαφική είναι η κατάσταση στη Χίο, όπου οι συγγενείς των νεκρών κυνηγιούνται στο νεκροταφείο με τους μετανάστες. Ο υποτυπώδης χώρος φιλοξενίας με σκηνές που έφτιαξε ο δήμος με δικά του χρήματα, μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 150 άτομα, με αποτέλεσμα δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μουσουλμάνοι, έχουν μετατρέψει σε καταυλισμό το νεκροταφείο του Μερσινιδίου, στο Βροντάδο. Χρησιμοποιούν τους χριστιανικούς τάφους σαν παγκάκια, απλώνουν τις μπουγάδες τους στις μαρμάρινες πλάκες, ενώ το τελευταίο διάστημα συγγενείς νεκρών καταγγέλλουν ότι οι μετανάστες τους κλέβουν τα ποτήρια από τα καντήλια, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για να πίνουν γάλα τα παιδιά τους. Άλλοι μένουν σε κοντέινερ, σε παράγκες και άλλοι στην παραλία. Οι τελευταίοι προστατεύουν τα παιδιά τους από τα εγκαύματα που μπορεί να τους προκαλέσει ο καυτός ήλιος, σκεπάζοντάς τα με μπουφάν.«Καθημερινά δεχόμαστε από 100 μέχρι 250 μετανάστες στη Χίο. Το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό. Εμείς ως δήμος δώσαμε 30.000 ευρώ από τα δικά μας χρήματα, που τα στερήσαμε από τον προγραμματισμό μας για άλλα πράγματα, και φτιάξαμε έναν χώρο για αυτούς τους ανθρώπους. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει στα σοβαρά τον διαχειριστικό της ρόλο και να γίνει πιο αποτελεσματική. Τώρα έχουμε καλοκαίρι κι υπάρχει φόβος, λόγω της έλλειψης οργάνωσης να συμβεί το οτιδήποτε. Κι αυτό ως χώρα μπορεί να μας εκθέσει ανεπανόρθωτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Χίου, Εμμανουήλ Βουρνούς.
Κως: Λιποθυμίες από τη δυσοσμία
Τουρίστες στήνουν τις ξαπλώστρες τους στην παραλία και σε μικρή απόσταση ορδές μεταναστών στήνουν τον καταυλισμό τους και κοιμούνται σε χαρτόκουτα. Ξυπόλητα νήπια με βρώμικα ρούχα παίζουν στο χώμα, ενώ οι γυναίκες πλένουν τις μαντίλες τους στη θάλασσα. Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες που περιέγραφε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Daily Mail επικαλούμενη μαρτυρίες τουριστών στην Κω, οι οποίοι που δήλωναν δυσαρεστημένοι από τη διαμονή τους υπό αυτές τις συνθήκες στο νησί. Και αυτές οι αράδες ήταν οι πιο επιεικής. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν φτάσει στις ακτές της Κω περισσότεροι από 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο κτίριο δεκαετίας του ’30 της ελληνικής αστυνομίας στοιβάζονται 160, ενώ θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν έως 35. Δεν έλειψαν και οι συμπλοκές για το ποιος θα προλάβει να μπει μέσα και να κοιμηθεί. Τα πρωϊνά πίνουν τον καφέ τους και καπνίζουν στο προαύλιο, δίπλα από τις μοτοσικλέτες των αστυνομικών, ενώ οι πιο εύπορες γυναίκες τραβάνε σέλφι με τα smartphone που έχουν στη διάθεσή τους. Οι αστυνομικοί έχουν συνηθίσει αυτή την ιδιότυπη «συγκατοίκηση», αν και τις πρώτες ημέρες ο αξιωματικός υπηρεσίας λιποθύμησε από τη δυσοσμία. Άλλοι μετανάστες έχουν βρει καταφύγιο ακόμη και σε ένα καμένο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, το οποίο φυσικά δεν διαθέτει νερό και ρεύμα.
Σάμος: 4,5 μήνες δεν έχει δοθεί ευρώ από το κράτος για τους μετανάστες
Η εικόνα ενός παιδιού από τη Συρία ή το Αφγανιστάν, με τη βοήθεια του πατέρα του, να ουρεί στη θάλασσα από το ύψος της παρακείμενης πλατείας, δεν προκαλεί πια αίσθηση στους κατοίκους της Σάμου. Άλλοι ξαπλώνουν έξω από το κτίριο του λιμενικού και της χημικής υπηρεσίας. Οι περισσότεροι όμως από τους συνολικά 500 μετανάστες που βρίσκονται στη Σάμο, διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας, αν και οι υποδομές του είναι για 280 άτομα. Σύντομα το πρόβλημα ίσως γίνει ακόμη μεγαλύτερο, αφού τα κονδύλια για τη φιλοξενία τους δεν καταβάλλονται και οι ταλαιπωρημένοι αλλά σιτισμένοι μετανάστες, θα γίνουν 500 πεινασμένοι και δίχως φάρμακα άνθρωποι. «Τους τελευταίους 4,5 μήνες δεν έχει πληρωθεί από το κράτος ο λογαριασμός για τη σίτιση των μεταναστών. Μέχρι τώρα οι ανάδοχοι κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους παρά την καθυστέρηση. Αμφιβάλλω όμως αν αυτό θα συνεχιστεί, καθώς το χρέος έχει φτάσει τις 240.000 ευρώ περίπου. Δεν μπορούμε να κάνουμε μεταναστευτική πολιτική και να μην έχουμε εξασφαλίσει τα ελάχιστα. Τι θα συμβεί αν τελειώσουν τα τρόφιμα και τα φάρμακα», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισροή των μεταναστών σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για το χρέος της, έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό, καθώς όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για αύξηση 15% έως 20%, αλλά το πρόσημο είναι αρνητικό.
pygmi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.