Brett Arends, Columnist. Market Watch 16-6-15
Μετάφραση Μιχ.Στυλιανού
To πραγματικό κόστος του Ευρώ.
Μέση ετήσια κάτ’ άτομο ανάπτυξη του εθνικού προϊόντος προ του Ευρώ (γαλάζιο) και μετά την υιοθέτηση του Ευρώ(κόκκινο), σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.
΄Ενας μυστικός τρόμος σφίγγει στον λαιμό τους ισχυρούς σ’ όλη την Ευρώπη. Αφήνει ξάγρυπνους τους σχεδιαστές πολιτικής στις Βρυξέλλες, κάνει να στριφογυρίζουν με πυρετό στα μεταξωτά σεντόνια τους τούς τραπεζίτες στο Βερολίνο, κάνει τους Ευρωκράτες να μονολογούν μπροστά στο ποτήρι τους.
Ποιος τρόμος;
Δεν είναι ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το Ευρώ (ευρώ-δολάριο -0.0880%) και οι ΄Ελληνες υφίστανται μια τρομερή οικονομική κατάρρευση.
Ο τρόμος τους είναι μήπως η Ελλάδα εγκαταλείψει το Ευρώ και η χώρα επιστρέψει τότε σε οικονομική άνθηση- και τότε και άλλες χώρες μπορεί να την ακολουθήσουν.
Ρίξτε μια ματιά στο πάρα πάνω διάγραμμα.
Όπως βλέπετε η Ελλάδα με την παλαιά παληοδραχμή είχε διπλάσια οικονομική ανάπτυξη από την Ελλάδα με το Ευρώ. Διπλάσια. Και δεν ήταν η μόνη.
Η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία έχουν την ίδια ιστορία. Η οικονομική τους ανάπτυξη, πίσω στις δεκαετίες των 1980 και των 1990, όταν «πάλευαν» με την λίρα, την πεσέτα και το εσκούδο, καγχάζει με τις επιδόσεις τους με το γερμανοκρατούμενο Ευρώ.
Προφανώς το να έχεις τον έλεγχο του δικού σου εθνικού νομίσματος και της δικής σου νομισματικής πολιτικής λειτουργεί αρμονικά με το να έχεις την δική σου κυβέρνηση και την δική σου εθνική κυριαρχία.
Αλλά ποιος το ήξαιρε;
Τα στοιχεία στο παραπάνω διάγραμμα προέρχονται από την βάση στοιχείων του ΔΝΤ. Δείχνουν την πραγματική οικονομική ανάπτυξη σε τέσσερα νομίσματα της νότιας Ευρώπης κατά την περίοδο προτού υιοθετήσουν το Ευρώ, από το 1980 έως το 1998 και την περίοδο από της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος στην αρχή του 1999. ( Οι αριθμοί δείχνουν την μέση ανάπτυξη του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, κατά κεφαλήν και σε πραγματική αγοραστική δύναμη, αφαιρουμένου του πληθωρισμού.)
Είπανε στους λαούς της Ευρώπης πως το Ευρώ θα φέρει σταθερότητα. Δεν την έφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.