Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Διαβάστε τον λόγο του Όθωνα στο Ναύπλιο, στο πρώτο ΦΕΚ της Ελλάδας, το 1833


fekyou

Στο πρώτο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1833, ο Όθωνας ανακοινώνει, ως πρώτος βασιλεύς της Ελλάδας, την υποταγή του στους μεσίτες και τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Το ΦΕΚ που βλέπουμε αποτελεί το πρώτο χρονικά, που βρίσκει κάποιος διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του εθνικού τυπογραφείου. Είναι του έτους 1833 και περιέχει μεταξύ άλλων τον λόγο του τότε ανήλικου ακόμα Όθωνα στο Ναύπλιο κατά την άφιξη του.

Εκτός του δίγλωσσου που προκαλεί ίσως εντύπωση στο πρώτο ΦΕΚ, επίσης τραβά την προσοχή ο τίτλος «Βασίλειον της Ελλάδος». Με τη Συνθήκη του Λονδίνου (25 Απριλίου/ 7 Μαΐου 1832), που υπογράφτηκε από τους πληρεξούσιους των τριών Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας Ρωσίας) και της Βαυαρίας στις 29 Απριλίου/11 Μαΐου 1832, οριστικοποιήθηκε η αναγόρευση του Όθωνος ως Βασιλέως της Ελλάδος και το νέο Ελληνικό Κράτος ονομάσθηκε «Βασίλειον της Ελλάδος». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος τότε δεν έλαβε μέρος στην υπογραφή της συνθήκης ακόμα λιγότερο στις συνομιλίες που θα οδηγούσαν στην υπογραφή της. Στις 27 Ιουλίου 1832 επικυρώθηκε η εκλογή του Όθωνος ως βασιλέα της Ελλάδος και με ψήφισμα της Εθνικής Συνελεύσεως της Πρόνοιας.
Τέλος παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από την Ι.τ.Ε.Ε. Τόμος ΙΓ’, σελ. 33-34 :
‘’Η αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», με την οποία ταξίδευε ο νεαρός Όθωνας και η βασιλική συνοδεία, αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Ναυπλίου στις 30 Ιανουαρίου 1833. Η μέρα για την αποβίβαση είχε ορισθεί η 6η Φεβρουαρίου. Έτσι θα υπήρχε καιρός να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες που θα τόνιζαν την «εθνική σημασία» του γεγονότος και θα υπογράμμιζαν επίσης την αίγλη και τη δύναμη της μοναρχίας. […] Στα γύρω φρούρια κυμάτιζαν οι σημαίες των τριών προστάτιδων δυνάμεων δίπλα-δίπλα με τις σημαίες της Ελλάδος και της Βαυαρίας. […] Εντούτοις η παρουσία των ξένων στόλων στο λιμάνι του Ναυπλίου, το ανέμισμα των ξένων σημαιών στα γύρω φρούρια δήλωναν την ξένη κηδεμονία που ήρθε να αντικαταστήσει την τούρκικη εξουσία. Τα στρατεύματα της Βαυαρίας, παρόντα και αυτά έδειχναν με ποιο τρόπο η Αντιβασιλεία επρόκειτο να προχωρήσει σε μέτρα για την επιβολή της τάξεως […] Αλλά τη λαμπρή αυτή μέρα […] όλα έμοιαζαν ευχάριστα και τακτοποιημένα.
Σχετικά (ενδεικτικά) :
Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) : 1/ 16 Φεβρουαρίου1833
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1980) (Ι.τ.Ε.Ε.)
– Τόμος ΙΒ’ , σελ. 575 – 576
– Τόμος ΙΓ’ , σελ. 31 – 34
Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ, εδώ
(Πηγή: fekyou.info, Έρευνα: Σταύρος Β. Τσίπρας – Δικηγόρος)
crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.