Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η Μόσχα ανατρέπει τα σχέδια της Άγκυρας για σουνιτική Συρία


Russian-fleet-en-route-to-Syria


Οι τελευταίες ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Συρία, στις οποίες περιλαμβάνονται η επέκταση του αεροδρομίου της Λατάκια, η αποστολή εκατοντάδων στρατιωτικών συμβούλων για να εκπαιδεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και ο εφοδιασμός τους με σύγχρονα όπλα, μεγιστοποιεί την τουρκική απογοήτευση αναφορικά με την συριακή κρίση.
Του Semih Idiz
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Η ρωσική κίνηση αποτέλεσε την ταφόπλακα του τουρκικού σχεδίου περί δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία υποστήριζε πως στη ζώνη αυτή θα εγκαθίσταντο πρόσφυγες αλλά και μαχητές της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ. Η Μόσχα όμως επιμένει πως η δημιουργία της ζώνης αυτής παραβιάζει την συριακή εθνική κυριαρχία.
Το ερώτημα, για την ώρα, παραμένει ρητορικό. Ωστόσο, το τουρκικό σχέδιο δεν έχει υποστηριχθεί ιδιαιτέρως και από τους Αμερικανούς και τους άλλους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι δεν δείχνουν καμία προθυμία να αποστείλουν δυνάμεις τους στην Συρία για να εξασφαλίσουν τη ζώνη αυτή.

Σε κάθε περίπτωση η αποφασιστικότητα της Μόσχας να ενισχύσει τον Άσαντ ανατρέπει τα σχέδια της Άγκυρας για την Συρία. Σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα έχασε έδαφος στην Ουκρανία και δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί το ίδιο και στην Συρία.
Αν και άκρως δυσαρεστημένη με την τροπή των γεγονότων, η Άγκυρα, δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να πιέσει τη Μόσχα επί του προκειμένου. Οι οικονομικοί της δεσμοί με τη Μόσχα και η στρατηγική τους συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αποτελεί τροχοπέδη για τυχόν έντονη αντίδραση.
Πάντως η Τουρκία επέδειξε τη δυσαρέσκειά της με έμμεσες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος φωτογράφισε τη Ρωσία, χωρίς να την ονομάσει, ενώ παράλληλα πάγωσε ορισμένα διακρατικά σχέδια.
Η επίσκεψη, πάντως, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Ρωσία που ξεκινά αύριο, δεν θα αναβληθεί. Ο Τούρκος υπουργός Σινιρλίογλου θα έχει επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και το Συριακό. [Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε]
Παρόλα αυτά το ζήτημα της Συρίας δεν αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο των επαφών, καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις πάγιες θέσεις τους. Η Τουρκία βρίσκεται πάντως σε θέση αδυναμίας, καθώς δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Συρία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, που πέρα από ένθερμος υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος αποτελεί και δρώντα στον καθορισμό του μέλλοντος της Συρίας.
Ο Τούρκος διπλωμάτης και αναλυτής Οζντέμ Σανμπέρκ θεωρεί πως η πολιτική της Τουρκίας είναι αδύναμη και συνεπώς πρέπει να αλλάξει. «Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας στην Συρία είναι ο νέος πονοκέφαλος της Τουρκίας και αποδεικνύουν ότι η πολιτική που ασκήθηκε από την έναρξη της κρίσης έως τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ρωσικές κινήσεις καταδεικνύουν το τουρκικό αδιέξοδο», είπε.
Η Τουρκία δηλώνει πως υποστηρίζει μια πολιτική λύση στην Συρία, αλλά χωρίς τον Άσαντ και το κυριότερο χωρίς να έχει αναλάβει καμία διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της κρίσης. Η Τουρκία δηλώνει πως επιθυμεί μια νέα, δημοκρατική κυβέρνηση στην Συρία. Δεν αποτελεί μυστικό όμως ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί μια σουνιτική Συρία.
Η Ρωσία, για να μην αναφέρουμε και το Ιράν, είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη και προωθεί μια πολιτική λύση μέρος της οποίας θα είναι όμως και ο Άσαντ ή κάποιος αντιπρόσωπός του. Η Δύση, από την πλευρά της, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιθυμεί.
«Η Δύση δεν έχει μια κοινή πολιτική, όσον αφορά τον Άσαντ. Πολλοί φοβούνται το ποιος θα τον αντικαταστήσει, αν το καθεστώς του καταρρεύσει. Οι ΗΠΑ επίσης λένε πως επιθυμούν πολιτική λύση αλλά επιμένουν πως στη λύση αυτή δεν υπάρχει θέση για τον Άσαντ. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να ανησυχούν για το τι θα έρθει μετά από αυτόν. Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον Άσαντ. Η Ρωσία είναι πολύ πιο σίγουρη για το τι επιδιώκει στην Συρία από ότι η Δύση», ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης.
Η Ρωσία δεν θέλει μόνο να διατηρήσει το στρατηγικό της έρεισμα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά παράλληλα δείχνει σε κάθε ενδιαφερόμενο πως δεν είναι διατεθειμένη να βγει εκτός στο παιχνίδι της ισορροπίας δυνάμεως στον 21ο αιώνα. «Η Ρωσία επιδιώκει τον ρόλο του συνδιαχειριστή των κρίσεων του 21ου αιώνα. ‘Έχει θέσει τους δικούς της στόχους και τους προωθεί, προβλέψιμα, με συνοχή», δήλωσε ο Σανμπέργκ.
Με τη μονοδιάστατη προσέγγισή της στο ζήτημα της Συρίας, η Άγκυρα εμφανίζεται επίσης απροετοίμαστη για τον χειρότερό της εφιάλτη, την τριχοτόμηση της Συρίας, όπου το ένα τμήμα θα ελέγχει το καθεστώς Άσαντ, με την ενίσχυση Ρωσίας και Ιράν, ένα ελεγχόμενο από τους Κούρδους, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και ένα ακόμα ελεγχόμενο από τους ακραίους ισλαμιστές, επίσης στα σύνορα με την Τουρκία.
Η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται τον διάλογο με τους Κούρδους της Συρίας και είναι επίσης απίθανο να συνομιλήσει με το καθεστώς Άσαντ. Έτσι η Άγκυρα έχει ως μόνους εναλλακτικούς συνομιλητές τις ακραίες ισλαμικές ομάδες όπως το Μέτωπο αλ Νούσρα.
Σε συνέντευξή του, ο Λακντάρ Μπραχίμι, πρώην κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στην Συρία, ανέφερε ότι η Ρωσία είχε δίκιο όταν υποστήριζε ότι ο Άσαντ δεν πρόκειται να ανατραπεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων όπως συνέβη σε Αίγυπτο και Τυνησία. «Αν ακούγαμε τους Ρώσους που ήξεραν την κατάσταση στην Συρία καλά και εξετάζαμε τα προβλήματα της Συρίας, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά», είπε.
Ο Μπραχίμι αναφέρεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με τον κυρίαρχο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Η θεώρηση αυτή ήταν υπεραισιόδοξη.
Ίσως ο Νταβούτογλου, αντί να μιλά, θα έπρεπε να ακούει κιόλας τα μηνύματα που έρχονταν, από τότε, από τη Μόσχα. Το μεγαλύτερο σφάλμα της Άγκυρας ήταν ότι δεν είχε ποτέ υπολογίσει τον ρωσικό παράγοντα στη συριακή κρίση από την αρχή. Τώρα πληρώνει για το λάθος της.
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.