Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Davutoglu: «Γευστική σούπα αποτελούν τα Βαλκάνια για την Τουρκία»



Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη Σερβία. Κατά τις συνομιλίες του Ahmet Davutoglu με τον ομόλογό του της Σερβίας εξετάστηκαν διμερή θέματα αλλά και θέματα που αφορούν τη συνεργασία στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο πλαίσιο της τριμερούς διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας - Βοσνίας και Ερζεγοβίνης - Σερβίας, για την οποία η 'Αγκυρα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον. Αύριο μάλιστα θα έρθει στο Βελιγράδι και ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Ντένις Ζβίζντιτς και θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των τριών πρωθυπουργών.

Στην συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Τουρκίας ο Ahmet Davutoglu ανέφερε ότι η 'Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Σερβία, τονίζοντας ότι αποτελούν κλειδί για την σταθερότητα στην περιοχή. Ανέφερε μάλιστα ότι δεν είναι τυχαίο που μετά τις επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν και τα κατεχόμενα στην Κύπρο, η Σερβία αποτελεί την τρίτη χώρα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξηγώντας την δυναμική της πολιτικής που ασκεί η χώρα του στην περιοχή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα Βαλκάνια είναι μία γευστική σούπα και η Τουρκία επιθυμεί να βάλει το δικό της μπαχαρικό για να την κάνει ακόμη πιο γευστική». Η φράση αυτή προκάλεσε το ερώτημα δημοσιογράφου της σερβικής τηλεόρασης για το αν η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων ότι το Πρίζρεν (σ.σ. πόλη του Κοσόβου) και το Σεράγεβο αποτελούν Τουρκία. Ο Davutoglu εξήγησε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν είχαν κάποια πολιτική σκοπιμότητα αλλά εξέφραζαν τα συναισθήματα οικειότητας που αισθάνεται όταν επισκέπτεται τις πόλεις αυτές όπως επίσης και το Βελιγράδι. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν θα τον ενοχλούσε αν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θεωρούσε Σερβία την Κωνσταντινούπολη ή την Αττάλεια, εφόσον αισθάνεται άνετα στις πόλεις αυτές.
Ερωτηθείς για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ο Davutoglu ανέφερε ότι η Τουρκία υπερασπίστηκε τον εναέριο χώρο της και ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν γνωστή η εθνικότητα του αεροσκάφους πριν την κατάρριψη αφού, όπως είπε, οι Ρώσοι πιλότοι δεν απαντούσαν στις προειδοποιήσεις των τούρκων χειριστών των F-16.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέφυγε να πάρει θέση για το επεισόδιο λέγοντας ότι η Σερβία είναι μικρή χώρα για να εμπλέκεται σε υποθέσεις άλλων χωρών. Πρόσθεσε δε ότι η Σερβία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα δεν θα δυσαρεστηθεί που δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας εν τω μέσω της Ρωσο-τουρκικής κρίσης.
Όπως ανέφεραν οι δύο πρωθυπουργοί στη συνέντευξη Τύπου, το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών απασχόλησαν οι οικονομικές σχέσεις. Έμφαση δόθηκε σε θέματα ενέργειας, την συμμετοχή τουρκικών εταιριών σε μεγάλα έργα υποδομής που θα χρηματοδοτήσει η Τουρκία υπό την μορφή δανείων, όπως επίσης και στην αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στη Σερβία. Ο Ahmet Davutoglu ανέφερε πως το γεγονός ότι τον ακολουθούν 130 εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη Σερβία. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου, ενημέρωσε το ομόλογο του της Τουρκίας πως η σερβική κυβέρνηση εγγυάται ότι θα παράσχει καλύτερους οικονομικούς όρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε τουρκικές εταιρίες που επιθυμούν να επενδύσουν σε παραγωγικούς τομείς.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συσταθεί σύντομα μόνιμο Συμβούλιο διακυβερνητικής συνεργασίας των δύο χωρών όπως έχει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Βουλγαρία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αύριο θα επισκεφτεί, συνοδευόμενος από τον ομόλογο του της Σερβίας, την σερβική επαρχία του Σάντζακ όπου υπάρχει μεγάλη βοσνιακή - μουσουλμανική μειονότητα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.