Αλέξης Τσίπρας και Αχμέντ Νταβούτογλου συμφώνησαν σε όλα αναφορικά με την προσφυγική κρίση και δεσμεύθηκαν πως θα συνεργαστούν και θα λύσουν το πρόβλημα. Όταν, όμως, η συζήτηση στις κοινές τους δηλώσεις στράφηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κλίμα δεν ήταν εξίσου καλό.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε πρώτος το θέμα των εναέριων παραβιάσεων στον Τούρκο ομόλογό του και η απάντηση που έλαβε προκάλεσε αντιδράσεις, επιβεβαιώνοντας πως η Τουρκία δεν έχει διάθεση να σταματήσει τα… παιχνίδια στο Αιγαίο.
“Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν έδωσαν τίποτα. Τουναντίον, μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Δεν αφήνουμε τα υπόλοιπα θέματα στην άκρη. Είτε σε εναέριες, είτε σε θαλάσσιες εισβολές και παραβιάσεις υπάρχουν εντολές που δίνουν και οι δύο χώρες. Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις, ό, τι θεωρείτε εσείς παραβιάσεις εμείς δεν το θεωρούμε παραβιάσεις και το αντίθετο”, είπε συγκεκριμένα ο Νταβούτογλου για το θέμα, ενώ αναφέρθηκε τρεις φορές στο Αιγαίο ως "η θάλασσά μας"...!
Σε ερώτηση για το casus belli, πάντως, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν έχει καμία απολύτως επιθετική στρατηγική έναντι της Ελλάδας: “Ζηλεύω πολύ τις σχέσεις των σκανδιναβικών χωρών που έχουν πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Γιατί να μην καταφέρουμε κι εμείς το ίδιο, ή και κάτι καλύτερο. Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για την Ελλάδα”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε από την πλευρά του ότι το casus belli είναι «κατάλοιπο του παρελθόντος», από τη «δεκαετία του 1960», όμως διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά τη δικαιώματα.
kostasxan.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.