Στην περίπτωση που επιλυθεί το κυπριακό ζήτημα, θα δημιουργηθεί μικτός επαγγελματικός Στρατός Ελλήνων και Τούρκων στο νησί.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων -«επίλυση» του κυπριακού την αποκαλούν, να μού επιτραπεί να διαφωνήσω- έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για ίδρυση μικτού στρατού από Έλληνες και Τούρκους του νησιού.
Μάλιστα δε, η πληροφορία δεν προέρχεται από ακριτομυθίες, αλλά από δήλωση του ίδιου του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο». Σύμφωνα με τον κ. υπουργό, στην περίπτωση που επιλυθεί το κυπριακό ζήτημα, θα δημιουργηθεί μικτός επαγγελματικός Στρατός.
Και φυσικά, η δήλωση προβάλλεται με θετικά σχόλια από την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, που τη δημοσιεύει με τίτλο «Ισχυρισμός περί μικτoύ Ελληνοτουρκικού Στρατού στην Κύπρο».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ Φωκαΐδης είπε ότι αυτό το Σώμα, δεν θα σχετίζεται με τη στρατιωτική θητεία, αλλά με τη δημιουργία Στρατού, αποτελούμενου μόνο από επαγγελματικά στελέχη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Hurriyet, η εφημερίδα «Καθημερινή» βασιζόμενη σε πηγές του ΟΗΕ, αναφέρει ότι το θέμα του «ενωμένου κυπριακού Στρατού» έχουν συζητήσει επίσης ο «Πρόεδρος της λεγόμενης ΤΔΒΚ», Μουσταφά Ακιντζί και ο ηγέτης της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.
Πώς εννοεί αυτόν τον στρατό ο κ. Φωκαΐδης, το είπε στην αναφερόμενη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο». Ο επαγγελματικός μικτός ομοσπονδιακός στρατός θα δημιουργηθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο Άμυνας θα είναι έτοιμο να προσαρμοστεί σε μια τέτοια εξέλιξη. Ο στρατός αυτός θα είναι χωρίς θητεία, θα αποτελείται μόνο από επαγγελματικά στελέχη και ο ίδιος πιστεύει ότι θα επιτρέπει στην Κύπρο να προστατεύει τον εαυτό της και τα συμφέροντά της, ανταποκρινόμενος παράλληλα στις σύγχρονες απειλές». Και διαβεβαίωσε τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς -το έργο της οποίας εκθείασε- ότι κανένας δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του.
Είναι απορίας άξιον, το γεγονός ότι τα στελέχη του μικτού στρατού, σε ποιον θα υπακούν. Οι Τ/κ θα συμμετέχουν φερ’ ειπείν σε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ; Αυτή είναι μόνο μια περίπτωση, αλλά ενδεικτική. Είναι προφανές, ότι δεν μπορούν να ιδρυθούν μονάδες, όπου στην ίδια διμοιρία θα υπάρχουν Έλληνες και Τούρκοι. Άρα θα υπάρχουν ξεχωριστές μονάδες Ελλήνων και άλλες με Τούρκους. Τι σημαίνει αυτό στην ουσία; Ότι κάθε κοινότητα θα έχει τον δικό της στρατό, ο οποίος βεβαίως θα ενεργεί συμφώνως προς τα συμφέροντα της κοινότητάς του.
Εκείνο δηλαδή το οποίο θα συμβεί, είναι να φύγει ο τουρκικός στρατός που βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, και να επανέλθει με άλλη ονομασία, αυτή την φορά όμως νομιμοποιούμενος από το ίδιο το κυπριακό κράτος.
Κι επειδή όσα συζητούν οι Αναστασιάδης-Ακιντζί, είναι πάνω στην βάση του Σχεδίου Ανάν, να θυμίσω ότι μ’ εκείνο το κατάπτυστο κείμενο, η Τουρκία μπορούσε να διατηρεί εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και στο ελληνικό συνιστών κράτος, αρνούμενη την τροποποίηση της Συνθήκης Εγγυήσεως (με αυτόνομη ύπαρξη Εγγυητριών ή δυνάμεων).
Το Σχέδιο Ανάν έδιδε στους Τούρκους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα πολεμικά τους αεροσκάφη τον εναέριο χώρο της Κύπρου χωρίς τη προηγούμενη συγκατάθεση της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, η Τουρκία είχε το δικαίωμα αεροναυτικής παρουσίας στον Κυπριακό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, επίσης χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όσα συζητούν οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων, είναι αδύνατο να έχουν κατάληξη την κοινή συμφωνία. Αν δε, υπάρξουν αφόρητες πιέσεις, και επιτευχθεί η «επίλυση» που λέγει ο κ. Φωκαΐδης, είναι βέβαιο πως σε πολύ λίγο χρόνο, η Κύπρος δεν θα διαφέρει από την κατάσταση που υπάρχει στην Βοσνί
Ο Μακεδών
voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.