Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ρωσία: Στη Φαναγορία βρέθηκε επιγραφή του βασιλιά Δαρείου Α΄



Στη Φαναγορία, (Κουμπάν- Кубан) στη χερσόνησο Ταμάν – έναντι της Κριμαίας- ανακαλύφθηκε στήλη του Ε΄ π.Χ. αιώνα που έχει επιγραφή που αναφέρεται στον Πέρση βασιλιά Δαρείο τον Α΄.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εύρημα είναι μια αρχαιολογική ανακάλυψη παγκοσμίου σημασίας. 
 Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Άνω Πόλη (Ακρόπολη ή το κέντρο της πόλης Φαναγορίας) ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρινης στήλης με επιγραφή που αναφέρεται στον όνομα του Πέρση βασιλιά Δαρείου του Α΄ (550-486 χρόνια π.Χ.).
Η επιγραφή στη στήλη είναι γραμμένη στην αρχαία περσική γλώσσα, σε σφηνοειδή γραφή που χρησιμοποιούνταν από τον Πέρση βασιλιά.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επιγραφή αποτελεί το 10 ή το 15% του συνόλου του εγχάρακτου μαρμάρου.
Η αποκρυπτογράφηση της επιγραφής αναφέρει ότι πρόκειται για τον γνωστό Πέρση βασιλιά Δαρείο του Α΄.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες επιγραφές με σφηνοειδή γραφή έχουν ανακαλυφθεί στην Περσέπολη, πρωτεύουσα της αρχαίας περσικής αυτοκρατορίας.
Μία από τις αρχαίες άγνωστες λέξεις που υπάρχουν στο κείμενο, φέρεται να αναφέρεται στην Μίλητο. Τη μεγαλύτερη ελληνική πόλη της Ιωνίας, στη Μικρά Ασία.
Κατά τις αρχές του Ε΄αιώνα η Μίλητος ήταν υπεύθυνη για λεγόμενη Ιωνική Επανάσταση των ελληνικών πόλεων κατά του Δαρείου Α΄.
Η επανάσταση κατεστάλη το 494 π.Χ. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο βασιλιάς μετά τη νίκη του επί των Ελλήνων τοποθέτησε τη μαρμάρινη στήλη στην πόλη με το κείμενο που υπάρχει, που σχετίζεται με τη νίκη του.
Αργότερα η μαρμάρινη στήλη καταστράφηκε και φέρεται να μεταφέρθηκε αυτό το τμήμα της στη Φαναγορία.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν το κομμάτι αυτό της στήλης να έφθασε στη Φαναγορία χρησιμοποιούμενο ως έρμα στα πλοία που κατέπλεαν στη Φαναγορία.
Στην αρχαιότητα, ογκόλιθοι ή μάρμαρα τεράστια, μεταφέρονταν με πλοία κυρίως από περιοχές της Μεσογείου (Αιγαίο).
Αυτό συμπεραίνεται γιατί η περιοχή της Φαναγορίας και γενικότερα η περιοχή του Εύξεινου Πόντου στερούνταν τέτοιου είδους μάρμαρα.
«Η ανακάλυψη αυτού του τεχνουργήματος στη Φαναγορία, και ιδιαίτερα στην αρχαία πόλη, παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της αρχαίας ιστορίας, που είχαν εκτεταμένες συνέπειες τόσο στους Έλληνες όσο και στους Πέρσες. 
Ακόμη, αποτελεί μια απαράμιλλη σύνδεση της αρχαίας Ελλάδας με τις αποικίες του ελληνικού κόσμου και τη σημασία στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στους Έλληνες των ακτών του Εύξεινου Πόντου», σημειώνει ο Βλαντίμιρ Κουζνέτσοφ, διευθυντής του κρατικού Ιστορικού και Αρχαιολογικού Πάρκο «Φαναγορία».
mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.