Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ : ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ


incirlikteki-nukleer-silahlar-ne-olacak-0508161200_m2

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Αμερικανική προειδοποίηση ότι τα πυρηνικά της βάσης του Ιντζιρλίκ στην ανατολική Τουρκία είναι εκτός ελέγχου και ο κίνδυνος από την όλη κατάσταση είναι πολύ μεγάλος, έρχεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αμερικής» και αναδημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα Cumhurrıyet, με την επισήμανση ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το πραξικόπημα έχει καταστήσει την βάση σαν άκρως επικίνδυνη.

Σύμφωνα με τις πληροφοριες του τουρκικού τύπου, στην βάση βρίσκονται εδώ και χρόνια περίπου 50 ατομικές βόμβες μοντέλου B61, δηλαδή παλιάς κατασκευής και σύμφωνα με τους Αμερικανούς παρατηρητές ο έλεγχος τους είναι με τις συνθήκες που επικρατούν αδύνατος. Μάλιστα επισημαίνουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουν σε χέρια ανεξέλεγκτων παραγόντων και να τις χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν, με συνέπεια ανυπολόγιστες καταστροφές.
Όπως υποστηρίζει ο ερευνητής του αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Middlebury, ο Jeffrey Lewis, η κατάσταση μετά το πραξικόπημα στην βάση του Ιντζιρλίκ με την σύλληψη του διοικητή της Τούρκου ταξίαρχου, Ercan, είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν προνόησαν εδώ και χρόνια για την ασφάλεια αυτών των ατομικών βομβών. Το ίδια υποστηρίζει και ο Kori Schake του αμερικανικού Ινστιτούτου Hoover, οποίος, όπως αναφέρει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλεια αυτών των πυρηνικών.
Σκεφτείτε δηλαδή αν κάποιος τρελός…
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.