Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

«Η ΑΠΕΙΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ»… ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ!

caption_4710914
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια πράγματι εντυπωσιακή ειδική αναφορά του Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύει η ρωσική εφημερίδα Pravda, αποκαλύπτει το έντονα ανησυχητικό κλίμα που έχει επικρατήσει στην Κομισιόν έναντι του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμ, καθώς περιγράφει τις δυνητικές απειλές που αναδύονται από την εκλογή του.

trump-merkel-1484579226-640x349
Η πρώτη απειλή, όπως δημοσιεύεται στην αναφορά αυτή, είναι ο Τραμπ να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και σε ανοιχτή υποστήριξη προς το καθεστώς Άσαντ εναντίον των Τζιχαντιστών που επί χρόνια είχαν την υποστήριξη της Ευρώπης. Παράλληλα η εκφρασμένη επιδίωξη του να προωθήσει την άμεση συνεργασία με την Ρωσία στην καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας, αφήνει την Ευρώπη εκτός, κάτι που θα αποδυναμώσει έντονα την διεθνή της παρουσία. Επίσης η πρόθεση να επαναφέρει την Ρωσία στην Διάσκεψη των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών, θα είναι ακόμα ένα πλήγμα στην Ευρώπη που θέλει την Ρωσία στην απομόνωση.
Ένα άλλο σημείο που «καίει» την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η σοβαρή πιθανότητα να κηρύξει οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Ένωσης, προκαλώντας σοβαρές ρωγμές στην παραδοσιακή συμμαχία ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης η πρόθεση του Τραμπ να κόψει την αμερικανική επιχορήγηση στο ΝΑΤΟ, αποτελεί σύμφωνα με την αναφορά αυτή θανάσιμο κίνδυνο για την βορειοατλαντική συμμαχία και σαν συνέπεια θα είναι η άμεση κατάρρευση όλων των ευρωπαϊκών σχεδίων για την Ουκρανία και για την προώθηση νατοϊκών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ρωσία.
Ανησυχία προκαλούν και οι προθέσεις του Τραμπ να ανοίξει οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, που αποτελεί ένα απ τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκείνο όμως που χαρακτηρίστηκε σαν η μεγαλύτερη απειλή από τον Τραμπ και εδώ είναι μια ακόμα αποκάλυψη, είναι η πρόθεση του να ακυρώσει την συμφωνία ΗΠΑ- Ιράν για τα πυρηνικά και να προτείνει νέες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος. Αυτό, θα επιφέρει αυτόματα την ραγδαία αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων, γεγονός που θα πλήξει καίρια και αποφασιστικά την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πολλοί ακόμα θεωρούν τον Τραμπ σαν ένα αχαρτογράφητο πρόσωπο. Η αναφορά όμως αυτή των Βρυξελλών χαρτογραφεί τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και αυτή η Ευρώπη, όπως την έχουν καταντήσει, θα αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα πολύ δύσκολες και διαλυτικές εξελίξεις.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.