Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

H Μόσχα προτείνει την ανάμειξη της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις για συριακό. Η Τουρκία αρνείται…


Moscow proposes to involve Egypt in the negotiations on Syria
Η εφημερίδα «izvestia» ανέφερε ότι η Μόσχα έχει προτείνει την ένταξη της Αιγύπτου στην τρόικα των διαμεσολαβητών για το συριακό και ότι η ρωσική πρωτοβουλία χαιρετίστηκε τόσο από τη Δαμασκό όσο και από το Κάιρο, αλλά όχι από την Άγκυρα.

Η Ρωσία θεωρεί  ότι έχει γίνει απαραίτητη η προσθήκη της  Αιγύπτου στην ομάδα των 3 μεσολαβητών  που  αποτελείται από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία . Ωστόσο, η ιδέα αυτή έχει επικριθεί από την τουρκική πλευρά ενώ τόσο η  Συρία όσο και η Αίγυπτος  τόνισαν ότι η ρωσική πρωτοβουλία θα έχει θετικά αποτελέσματα αναφορικά με την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση εάν επιτευχθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου άρχισαν να επιδεινώνται από τότε που ο αιγυπτιακός στρατός δια του Σίσι ανέτρεψε  τον τότε πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι που εκπροσωπεί το ισλαμικό κίνημα, που υποστηρίζεται από την « Μουσουλμανική Αδελφότητα ».
Οι συρο-αιγυπτιακές  σχέσεις έχουν βελτιωθεί πρόσφατα με επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και  την επίσκεψη του επικεφαλή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Συρίας στο Κάιρο, τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με αναλυτή  οι προσπάθειες της Ρωσίας για τη συμμετοχή της Αιγύπτου στη διευθέτηση του συριακού δείχνει την επιθυμία της Μόσχας να ενισχύσει το ρόλο του αραβικού κόσμου στην ειρηνευτική διαδικασία καθώς.Σε αυτήν αντιθέται η Τουρκία και χώρες του Κόλπου.RT 2.1.17
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.