Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ… ΑΓΚΥΡΑ!




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα όπως επισημαίνουν πολλοί παρατηρητές στην Άγκυρα, μετά την κρίση του Κατάρ και την σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη, τονίζοντας πως ένα μεγάλο σχέδιο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη με άκρως ανεξέλεγκτες συνέπειες, που θα επηρεάσουν το ήδη διεθνές βεβαρυμμένο περιβάλλον. Εκείνο που σημειώνεται πάντως σχεδόν από όλους, είναι ότι ο μεγάλος κερδισμένος από όλη αυτή την βαβούρα είναι το… Τελ Αβίβ!

Όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική πρωτεύουσα, μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα το βράδυ στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Cevad Zarif, ο οποίος θα έχει έκτακτη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταιγίπ Ερντογάν και στην συνέχεια το ίδιο βράδυ θα επιστρέψει στην ιρανική πρωτεύουσα. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στην ανησυχία της Τεχεράνης μετά την τρομοκρατική επίθεση στο ιρανικό κοινοβούλιο, για δημιουργία μετώπου αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.
Η εξέλιξη αυτή σημειώναται την ίδια ώρα που ο Ερντογάν έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την απομόνωση του Κατάρ που τον βρίσκει κάθετα αντίθετο, ενώ στην ίδια την Τουρκία κυκλοφορούν διάφορες φήμες για επικείμενο νέο πραξικόπημα ανατροπής του.
Την ίδια ώρα οι Κούρδοι προελαύνουν στην Συρία και οι μάχες μιαίνονται προκαλώντας νέα ανησυχία στους Τούρκους με την ενδυνάμωση του κουρδικού στοιχείου, εξέλιξη που θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την Τουρκία.
Όλα αυτά προδιαγράφουν μια μεγάλη αναστάτωση και είναι ακόμα δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα ξεκαθαρίσει το «τοπίο».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.