Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Τα Σημερινά Γεγονότα Μπορεί να Οδηγήσουν Στον Τελευταίο Πόλεμο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας Προειδοποιεί Ρώσος Βετεράνος Επιτελικός



Zero Hedge, 7-4-18
Οι επιπτώσεις της νευροτοξικής επίθεσης στο Σώλσμπερυ θυμίζουν την δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου, που υπήρξε ο αμεσότερος καταλύτης –πολλών παράλληλων αφηγημάτων και σειράς γεγονότων- που τελικά  οδήγησαν στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον συλλογισμό, αφού ένας υψηλής  βαθμίδας Ρώσος στρατηγός εν αποστρατεία προειδοποιεί ότι η δηλητηρίαση στο Σώλσμπερυ θα μπορούσε να οδηγήσει στον «τελευταίο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας».

BBC Radio 4 Today
Ο  Αντιστράτηγος Γεβγένι Μπουζίνσκυ –που υπηρέτησε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για περισσότερα από σαράντα χρόνια- δήλωσε πως οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ μπορούν να καταστούν χειρότερες από το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου και  «να έχουν μια πολύ, πάρα πολύ κακή κατάληξη», μετά την επίθεση με τοξικό αέριο στη Βρετανία.
Περισσότεροι από 150 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από 25 χώρες -23 από την Βρετανία- αφότου δυτικά κράτη κατηγόρησαν την Ρωσία ως μόνη υπεύθυνη για την χρήση χημικών όπλων κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στην κατοικία τους στο Σώλσμπερυ.
Ο Στρατηγός Μπουζίνσκυ, που τώρα είναι πρώτος αντιπρόεδρος τους Ρωσικού Κέντρου Μελετών Πολιτικής, δήλωσε στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Σήμερα» του BBC:
«Παρακαλώ, όταν λέτε «ο κόσμος», εννοείται την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση , τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες… βλέπετε πρόκειται για ψυχρό πόλεμο, και είναι χειρότερος από τον Ψυχρό Πόλεμο, επειδή εάν η κατάσταση εξελιχθεί όπως πηγαίνει σήμερα, φοβούμαι πως θα έχει μια πολύ, πολύ κακή κατάληξη»
Ο παρουσιαστής του προγράμματος «Σήμερα» του BBC, Νίκολας Ρόμπινσον πίεσε τον Γεβγένι Μπουζίνσκυ να εξηγήσει τι εννοεί «χειρότερος από έναν ψυχρό πόλεμο». Εκεί ο Ρώσος στρατηγός  έδωσε την απάντηση-βόμβα: Η σημερινή κατάσταση κλιμακώνεται εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να αναπτυχτεί σε έναν πραγματικό πόλεμο.
Και πρόσθεσε: «Χειρότερος από ένα ψυχρό πόλεμο είναι ένας πραγματικός πόλεμος. Θα είναι ο τελευταίος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας»
«Όχι η δηλητηρίαση στο Σώλσμπερυ, αλλά όλα τα δρώμενα»
«Βλέπετε η πίεση από τις ΗΠΑ, που λέτε ότι η πίεση θα συνεχιστεί, τι πρόκειται να πετύχετε; Θα πετύχετε αλλαγή καθεστώτος; Είναι άχρηστη. Δεν ξέρετε τους Ρώσους. Όσο μεγαλύτερη η εξωτερική πίεση, τόσο μεγαλύτερη η συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από τον Πρόεδρο.»
Όταν ρωτήθηκε πως η διαμάχη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματικό πόλεμο, ο στρατηγός Μπουζίνσκυ κατήγγειλε την Βρετανία ότι δεν θέλει να συζητήσει την απόπειρα στο Σώλσμπερυ.
«Ας το συζητήσουμε», είπε. «Δεν θέλετε όμως να συζητήσετε. Λέτε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά. Δεν είναι τέτοιες κουβέντες, ή συμβιβασμούς, που χρειαζόμαστε.»
«Εντάξει, απελάσατε  διπλωμάτες. Απελάσαμε διπλωμάτες. Απελαύνετε πάρα πέρα, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.»
«Αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Στην πραγματικότητα σπρώχνετε τη Ρωσία στην γωνία. Στην γωνία η Ρωσία είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.»
Ο κ. Μπουζίνσκυ δήλωσε πως είναι ανοησία ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση στους Σκρίπαλ, αφού ο Πρόεδρος Πούτιν δεν είχε τίποτα να ωφεληθεί από  αυτό που διαπράχθηκε τις παραμονές των ρωσικών εκλογών.
Λαβρώφ: « Καταφεύγουν σε απροκάλυπτα ψέματα, σε ωμή ψευδοπληροφόρηση.»
Η συνέντευξη του στρατηγού Μπουζίνσκυ έγινε μετά από δηλώσεις του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε την Τερέζα Μέϊ ότι «καταφεύγει διαφανή ψεύδη».
Ο  Σεργκέι Λαβρώφ εδήλωσε: « Πιστεύω ότι οι Δυτικοί εταίροι μας, και εννοώ κυρίως την Βρετανία, τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες που τις ακολουθούν τυφλά, έχουν αποβάλει κάθε ευπρέπεια, καταφεύγουν σε απροκάλυπτα ψέματα, σε ωμή ψευδοπληροφόρηση».
Μεταξύ ψυχρού, εμπορικού και πολέμου μέσω αντιπροσώπων, καθώς ο  χρόνος προχωρεί στην εποχή Τραμπ, φαίνεται ότι ο κόσμος έχει παραφρονήσει. Ενώ η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται μεν, αλλά τείνει να ομοιοκαταληκτεί – η μοιρολατρική διάγνωση ενός βετεράνου Ρώσου εμπειρογνώμονα και παρατηρητή σαν τον στρατηγό Μπουζίνσκυ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Μόνο να ελπίσουμε μπορούμε, ότι στην πρόβλεψή του για «τον τελευταίο πόλεμο» κάνει λάθος.
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.