Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Η Αυστραλία ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ασίας;

Η νέα αύξηση των αμυντικών δαπανών της Αυστραλίας εν μέσω αυξανόμενων φόβων για τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των Ασιατικών χωρών υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με δημοσίευμα που σας παρουσιάζει το pentapostagma.gr, φόβους για επερχόμενο πολεμικό ή ψυχροπολεμικό σκηνικό μεταξύ της Αυστραλίας και των ραγδαία αναπτυσσόμενων ασιατικών δυνάμεων.


Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας ήταν αυτοί που ζήτησαν από τις αρχές της χώρας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, παρόλη τη φιλειρηνική πορεία της Αυστραλίας και τις καλές σχέσεις του κράτους με τις ασιατικές δυνάμεις.
Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ασίας υποχρεώνει πλέον την Αυστραλία να σκεφτεί ολοένα και πιο σοβαρά την αμυντική της πολιτική και να επανακαθορίσει την πολιτική χρηματοδότησης των ενόπλων δυνάμεών της.
Το γεωπολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει άρδην: Η εκτεταμένη ανάπτυξη των Ασιατικών χωρών θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εμφάνιση γεωπολιτικών προβλημάτων για τα οποία, σύμφωνα με αναλυτές, θα απαιτηθεί η ενεργός συμμετοχή του στρατού της Αυστραλίας.
Ο Rod Lyon, κορυφαίος ερευνητής, είναι πεπεισμένος ότι το κράτος θα πρέπει να διανείμει περίπου 2 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του για τις ανάγκες αμύνης της Αυστραλίας. Αυτή η εκτίμηση υπολογίστηκε υπό τη προϋπόθεση ότι οι σχέσεις της χώρας με τις ασιατικές χώρες θα παραμείνουν ειρηνικές και χωρίς εντάσεις. Εάν αρχίσουν να δημιουργούνται οι πρώτες τριβές και διαξιφισμοί, η επένδυση θα πρέπει να ανέλθει στο 2,5 τοις εκατό του Α.Ε.Π.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι μία από τις πλέον ειρηνικές χώρες στο Νότιο Ημισφαίριο εξετάζει πλέον σοβαρά την αύξηση των αμυντικών της δαπανών και την αλλαγή στρατηγικού πλαισίου και δράσης: και όλα αυτά υπό το πλαίσιο της πολιτικής κατάστασης της Ασιατικής περιφέρειας.
Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην ευρύτερη περιφέρεια έχει μειώσει τον ρόλο της Γουάσιγκτον και παραδίδει σταθερά τα ηνία στον στρατό της Κίνας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο στρατός της Κίνας έχει πλέον τη δυνατότητα να προβεί ακόμη και σε επεκτατικές κινήσεις και όχι απλώς να διατηρεί με πολύ μεγάλη δυνατότητα τα εθνικά συμφέροντα. Σύμφωνα, με ειδικούς ο ‘Εθνικός απελευθερωτικός στρατός της Κίνας’ έχει πλέον τη δυνατότητα να επέμβεί άμεσα ‘απελευθερώνοντας’ ασιατικές χωρές χαμηλού επιπέδου ανάπτυξης.
Και η θέση της Αυστραλίας στους συσχετισμούς είναι αυτή που δημιουργεί την προοπτική εντάσεων: οι στενοί δεσμοί των τελευταίων δεκαετιών με τις Η.Π.Α έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την αμοιβαία και εξαιρετικά επωφελή συνεργασία με την Κίνα. Όμως, η παρουσία στρατευμάτων των Η.Π.Α στα εδάφη της Αυστραλίας ενοχλούν πολύ την Κίνα, δεδομένης της εισόδου της τελευταίας στον διεθνή ανταγωνισμό των παγκόσμιων μεγάλων δυνάμεων και την μεγάλη αντιπαλότητα σε αρκετά ζητήματα με τις Η.Π.Α.
Η τεράστια και αυξανόμενη ένταση στο διεθνές σκηνικό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φιλειρηνικές χώρες όπως η Αυστραλία αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαίνει ότι η κατάσταση μυρίζει ‘μπαρούτι’ παγκοσμίως.
Η Αυστραλία, εν προκειμένω, βρίσκεται σε διασταυρούμενα πυρά: η συμμαχία με την Κίνα ίσως αποβεί μοιραία κίνηση δεδομένων των απρόβλεπτων κινήσεων των ασιατών αλλά και την πιθανή εμπλοκή συμφερόντων Η.Π.Α – Κίνας. Η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, όπου η απόφαση εστίασης στην αμυντική πολιτική ίσως προβεί και αναπόσπαστο κομμάτι της ‘επιβίωσής’ της.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.