- Ημερίδα για τη δίγλωσση εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία, με Tούρκους, Bούλγαρους και Mπαγκλαντεσιανούς εισηγητές
- Επανήλθε το αίτημα για ίδρυση ιδιωτικών σχολείων σε Ροδόπη και Ξάνθη...
Σε εκδήλωση για... γερά νεύρα εξελίχθηκε η ημερίδα, που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ), με θέμα τη δίγλωσση εκπαίδευση στα σχολεία της Θράκης.
Η «διεθνής» ημερίδα, μια και υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση σε ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΚΕΜ, («ουρά» του παραμάγαζου στην περιοχή),με επίσημο προσκεκλημένο τον ψευδομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ και με «διά ταύτα» την αναζωπύρωση του αιτήματος για ίδρυση ιδιωτικού νηπιαγωγείου στην Ξάνθη και ιδιωτικού γυμνασίου στην Κομοτηνή. Το τελευταίο «επικαλύφθηκε» με την επιστημοσύνη της κυρίας Δραγώνα και την εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Aminul Hoque, με τίτλο: «Το παράδειγμα της κοινότητας, από το Μπαγκλαντές στο Αν. Λονδίνο»…
Ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καπζά ανακίνησε, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, το αίτημα για ίδρυση ιδιωτικών σχολείων:
«Έχουμε καταθέσει δύο αιτήσεις για ίδρυση ιδιωτικού δίγλωσσου νηπιαγωγείου στην Ξάνθη και ιδιωτικού γυμνασίου στη Ροδόπη από τον Δεκέμβριο του '11, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση. Μας είχαν πει από το υπουργείο Παιδείας ότι έχει μεταφερθεί το αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένουμε την απάντηση. Είναι ένα πάγιο αίτημα της μειονότητας η ίδρυση των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, τουλάχιστον εκεί όπου υπάρχουν μειονοτικά δημοτικά σχολεία», υπογράμμισε με νόημα.
«Στη Θράκη το μειονοτικό σχολείο έχει και είχε πάντα φτωχά αποτελέσματα», σημείωσε στην εισήγησή της η Θάλεια Δραγώνα, αντλώντας αυτήν της τη διαπίστωση από την εμπειρία που αποκόμισε από το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, στο οποίο για πολλά χρόνια διετέλεσε, μαζί με την κ. Φραγκουδάκη, επιστημονική υπεύθυνη και άρα θα μπορούσε κανείς να πει ότι συμφωνεί με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης, η οποία αναφερόταν στις θλιβερές διαπιστώσεις για την κατάσταση της μειονοτικής εκπαίδευσης, αλλά και του ΠΕΜ…
Περαιτέρω ανέφερε ότι το σημερινό μειονοτικό σχολείο έχει δομικές αδυναμίες, διότι, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζει τη δυνατότητα δίγλωσσης εκπαίδευσης μέσα από σύγχρονους προβληματισμούς για το θέμα και είναι δέσμιο αγκυλώσεων που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το νομικό καθεστώς. Επισήμανε ότι υπάρχει μια σαφής στροφή των παιδιών στο δημόσιο σχολείο, σημειώνοντας:
«Αυτό που εγώ θα περίμενα να είναι αίτημα της μειονότητας, θα ήταν η διδασκαλία της τουρκικής να μην περιορίζεται στο γυμνάσιο, όπως προέβλεπε ο νόμος Γιαννάκου, αλλά να προσφέρεται και στο δημοτικό, για τα παιδιά που επιλέγουν το δημόσιο σχολείο».
Οι διοργανωτές θεώρησαν σωστό να φέρουν ως εισηγητή τον μπαγκλαντεσιανό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Aminul Hoque, για να μιλήσει για το παράδειγμα της κοινότητας από το Μπαγκλαντές στο Αν. Λονδίνο. Ο καθηγητής μίλησε στην εισήγησή του για τη «σημασία διγλωσσικής και διαπολιτισμικής ταυτότητας» και αναφέρθηκε στην κοινότητα των 230.000 ατόμων με καταγωγή από το Μπαγκλαντές που γεννήθηκαν και κατοικούν στο Ανατολικό Λονδίνο (σ.σ.: θέλησαν δηλαδή να καταδείξουν ότι στη Θράκη υπάρχει μια κοινότητα και όχι μια θρησκευτική μειονότητα). Παρουσίασε τα ευρήματα μιας έρευνας που πραγματοποίησε σε δείγμα 250 ατόμων της κοινότητας αυτής, ηλικίας από 15 έως 19 ετών, τα οποία δεν μιλούσαν τη γλώσσα καταγωγής τους, τα μπενγκάλι, καθόλου ή ελάχιστα και προτιμούσαν να μιλούν την αγγλική γλώσσα. Σύμφωνα με την έρευνά του, η πλειονότητα των ανθρώπων από το Μπαγκλαντές απορρίπτει τη μητρική της γλώσσα γιατί τη θεωρεί παρωχημένη. Στον αντίποδα βρίσκεται η αγγλική γλώσσα, που η πλειονότητα πιστεύει ότι της προφέρει προοπτικές για επαγγελματική και οικονομική εξέλιξη. Βέβαια, στα ευρήματα της έρευνας υπάρχουν και νέοι οι οποίοι θεωρούν ότι η διατήρηση της μητρικής γλώσσας είναι σημαντική για να γνωρίζουν τις ρίζες καταγωγής τους».
Το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ και Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ενώ διά επιστολής χαιρέτισε την ημερίδα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν.
Το Παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.