Βρισκόμαστε γύρω στα μέσα του 7ου π.Χ.αιώνα.Ακολουθώντας τον χρησμό της Πυθίας,μια ομάδα Παριανών με αρχηγό τον πατέρα του ποιητή Αρχίλοχου,Τελεσικλή,φτάνει στη Θάσο.
Την εποχή αυτή το νησί ονομάζεται Αερία.Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι το όνομα αυτό σχετιζόταν με την μητέρα του Αιγύπτου,Αγχιρόη,που λεγόταν και Αερία και,εκτός από την Αίγυπτο,υπήρχε σαν τοπωνύμιο στην Θεσσαλία,στην Κρήτη,στην Κύπρο κ.α.(Φαίνεται ότι η σχέση της αρχαίας Θάσου με την χώρα του Νείλου έχει ακόμη πολλές άγνωστες πτυχές).
Τον καιρό αυτό η Θάσος δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις θρακικών φύλλων.Για να εξασφαλίσουν καλύτερες στρατηγικές συνθήκες οι Παριανοί περνούν απέναντι στην στεριά και ιδρύουν την Νεάπολη,τη μετέπειτα Καβάλα.
Από τότε η Θάσος και η Νεάπολη έχουν κοινή μοίρα.
Φαίνεται ότι ο Δελφικός χρησμός βοήθησε να βρεθεί ένας πολύ κατάλληλος τόπος,αφού-κατά ένα παράξενο τρόπο-εδώ άνοιξαν νέα κεφάλαια της ιστορίας,που επηρέασαν το μέλλον(πράγμα που δεν είναι απίθανο,αφού οι αρχαίοι ήξεραν πολλά παραπάνω για τις δυνάμεις της γεωμαντείας από ο,τι μπορούμε να φανταστούμε σήμερα).
Στην Καβάλα συγκροτήθηκαν για πρώτη φορά οι διονυσιακοί θίασοι και εξαπλώθηκαν σε όλο τον ελληνικό χώρο,ανατρέποντας ριζικά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αρχαίου κόσμου.Σύμφωνα με την παράδοση,πάνω στην γέφυρα της Νεάπολης δρασκελούσε ο Μέγας Αλέξανδρος καβάλα στον Βουκεφάλα,με το βλέμμα στραμμένο στην Ασία και στην εκστρατεία του,που άλλαξε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.(Μια άλλη εκδοχή για το όνομα Καβάλα σχετίζεται με τους Γενουάτες,που ονόμασαν την πόλη έτσι επειδή όταν τη βλέπει κανείς από την θάλασσα,έχει το σχήμα αλόγου,"καβάλο").
Στην Καβάλα γεννήθηκε ο Μεχμέτ Αλή,ο αναμορφωτής της Αιγύπτου και ιδρυτής της Αιγυπτιακής δυναστείας,που διατηρήθηκε μέχρι της μέρες της βασιλείας του Φαρούκ,και εκθρονίστηκε από την επανάσταση του Νασέρ.
Αλλά στην περιοχή αυτή έγινε και η αρχή μιας μεγάλης πορείας που έμελλε να χαράξει την ιστορία της Δύσης.Το 49-50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος και οι Ισαπόστολοι Σύλας και Τιμόθεος ξεκίνησαν στους Φιλίππους το ταξίδι τους στην Ευρώπη,για να διαδώσουν τη νέα πίστη.Σε ανάμνηση του περάσματος τους από την περιοχή,η αρχαία Νεάπολις μετονομάστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα σε Χριστούπολη.Μάλιστα,στις όχθες του ποταμού,που ρέει εκεί κοντά,ο Απόστολος βάπτισε την αρχόντισσα των Φιλίππων ,την Λυδία,την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή,που τους βοήθησε να συνεχίσουν την περιοδεία τους.
Μέχρι σήμερα στο ομώνυμο γειτονικό χωριό υπάρχει μια όμορφη εκκλησία,που λέγεται Βαπτιστήρι της Λυδίας.
Τέλος,μια μάχη στους Φιλίππους,το 42 π.Χ. ανάμεσα στους Βρούτο και Κάσιο από τη μια και στους Αντώνιο και Οκταβιανό από την άλλη,καθόρισε την μοίρα της τότε μεγάλης δύναμης του κόσμου.καθώς σήμανε το τέλος της δημοκρατίας στην Ρώμη.
(ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΧΟΑΝΑΓΛΥΦΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ -ΒΙΝΤΕΟ)
Εύα Αυλίδου - Ποιά είναι η Μακεδονία; Από το βιβλίο "Μυστική Ελλάδα"-Εκδόσεις "Αρχέτυπο".
Επιμέλεια-Φωτο:www.visaltis.net
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ/visaltis.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.