Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Προκαλούν οι Σκοπιανοί! Ζητούν να μπουν στην Ε.Ε. ως Μακεδονία!


ibanof

Την «απεμπλοκή» της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κάνοντας λόγο για παρεμπόδιση από την πλευρά της Ελλάδος. 
«Θέλω να ζητήσω από εσάς, ως φίλος και των δύο χωρών, να ανοίξετε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της απεμπλοκής της ενταξιακής πορείας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.Πιστεύω ότι το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σαμαρά είναι: τι έχει να χάσει η Ελλάδα, εάν η Δημοκρατία της Μακεδονίας λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

Άραγε δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει στα βόρεια σύνορά της έναν γείτονα με ευρωπαϊκά πρότυπα, κριτήρια και αξίες που θα ισχύουν όχι μόνο για τους πολίτες της, αλλά και για τους Έλληνες τουρίστες και επιχειρηματίες που έρχονται στη χώρα;
Σας διαβεβαιώνω ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμεί τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας» αναφέρει ο κ. Ιβάνοφ στην επιστολή του προς τον κ. Τουσκ, την οποία δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ».
Ο κ. Ιβάνοφ υπενθυμίζει ότι η χώρα του είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 2005 και πως από το 2009 έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Οι συστάσεις αυτές, δυστυχώς, δεν αξιοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξαιτίας της παρεμπόδισης που προβάλλει η Ελλάδα.
Όπως παρεμποδιστήκαμε στο τέλος της διαδρομής μας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, έτσι και τώρα εμποδιζόμαστε στο μέσο της διαδρομής μας για την ένταξή μας στην ΕΕ από ένα κράτος – μέλοςπου θέτει σε αμφισβήτηση τα συλλογικά συμφέροντα και τις θεμελιώδεις αρχές των οργανισμών, στους οποίους θέλουμε να ενταχθούμε. Μία από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές είναι ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου» αναφέρει ο κ. Ιβάνοφ.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάνει αναφορά και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από τις 5 Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας και σημειώνει ότι το Δικαστήριο διαπίστωσε πως η παρεμπόδιση της Ελλάδας για την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ήταν παράνομη και αντίθετη με τις αναληφθείσες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα αντί να αναζητεί μια λύση στη διαφορά με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποδέχεται ότι ο αποκλεισμός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι η καλύτερη λύση από μόνη της» τονίζει ο κ. Ιβάνοφ, εκτιμώντας ότι η έως τώρα εμπειρία αποδεικνύει πως αν δεν υπάρξει αλλαγή προσέγγισης, είναι αδύνατο να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
«Για τον λόγο αυτό, ενώπιον της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να ζητήσω την υποστήριξή σας για την απεμπλοκή αυτή της χώρας μου, καθώς η μακροχρόνια στασιμότητα σχετικά με την Δημοκρατία της Μακεδονίας δημιουργεί καταστάσεις που προκαλούν απογοήτευση στην κοινωνία, αστάθεια στην πολιτική ζωή και ένταση στις διεθνοτικές σχέσεις. Επιπλέον, δημιουργείται μια αρνητική εικόνα για την αξιοπιστία της πολιτικής της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει η επιστολή του προέδρου της ΠΓΔΜ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.