Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
 
ΥΣΤΕΡΑ ο Ηρακλής κατέλαβε και πυρπόλησε την Πύλο επειδή οι Πύλιοι συνέδραμαν τούς Ηλείους. Σκότωσε όλους τούς γιους του Νηλέα εκτός από τον νεαρότερο Νέστορα, ο οποίος έλειπε, ο ίδιος ο Νηλεύς όμως γλίτωσε.
β. Η Αθηνά, η πρωταθλήτρια της δικαιοσύνης, πολέμησε στο πλευρό του Ηρακλή, ενώ η Ήρα, ο Ποσειδών, ο Άδης και ο Άρης υπερασπίζονταν την Πύλο. Όσο η Αθηνά ήταν απασχολημένη με τον Άρη , ο Ηρακλής συνεπλάκη με τον Ποσειδώνα – το ρόπαλο εναντίον της τρίαινας – και τον εξανάγκασε σε υποχώρηση.
Ύστερα έτρεξε να βοηθήσει την Αθηνά με το δόρυ στο χέρι και με την τρίτη επίθεση κατάφερε να τρυπήσει την ασπίδα του Άρη ο οποίος ξαπλώθηκε στη γη φαρδύς πλατύς. Ύστερα με φοβερή δύναμη σούβλισε το μπούτι του Άρη και το δόρυ διατρύπησε βαθιά τη θεϊκή σάρκα του. Πονεμένος ο Άρης κατέφυγε στον Όλυμπο όπου ο Απόλλων τον γιάτρεψε μέσα σε μια ώρα τοποθετώντας καταπραϋντική αλοιφή στην πληγή· ξανανιωμένος έπεσε πάλι να πολεμήσει εωσότου ένα βέλος του Ηρακλή διαπέρασε τον ώμο του και αναγκάστηκε να αποχωρήσει τελεσίδικα . Ο Ηρακλής πλήγωσε και την Ήρα με ένα τρίφτερο βέλος στο δεξί της στήθος (2).
γ. Ο μεγαλύτερος γιος του Νηλέα, ο αργοναύτης Περι­κλύμενός ήταν ασύγκριτος στη δύναμη χάρη στον Ποσειδώνα και μπορούσε να παίρνει όποια μορφή ήθελε, πουλιού, ζώου ή δέντρου. Αυτή τη φορά πρώτα μεταμορφώθηκε σε λιοντάρι, ύστερα σε φίδι και τελικά ως μυρμήγκι, μύγα ή μέλισσα στρογγυλοκάθισε στο ζυγό του άρματος του Ηρακλή για να μην τον βρουν (3) . Η Αθηνά όμως σκούντηξε τον Ηρακλή· εκείνος αναγνώρισε τον Περικλύμενο, άπλωσε κιόλας το χέρι του για το ρόπαλο , τότε ο Περικλύμενός μεταμορφώθηκε σε αετό και προσπάθησε να του βγάλει τα μάτια όμως απότομα ένα βέλος χώθηκε κάτω από το φτερό του από το τόξο του Ηρακλή. Ο Περικλύμενός έπεσε κάτω και από την πτώση το τόξο διαπέρασε και το λαιμό του σκοτώνοντας τον. Μερικοί όμως ισχυρίζονται ότι ο Περικλύμενός διέφυγε σώος και άβλαβης και ότι ο Ηρακλής επιτέθηκε στον Ποσειδώνα , σε μια άλλη, παλιότερη ευκαιρία, έπειτα από το φόνο του Ιφιτου, όταν ο Νηλεύς του αρνήθηκε τον εξαγνισμό . Λέγεται επίσης ότι πιάστηκαν με τον Άδη στην άλλη Πύλο, στην Ηλεία, όταν ο Άδης τον προκάλεσε σε μονομαχία επειδή πήρε τον κέρβερο χωρίς άδεια (4).
δ. Ο Ηρακλής έδωσε την Μεσσήνη στον Νέστορα ως παρακαταθήκη για τούς απόγόνους του μην ξεχνώντας ότι δεν ήταν μεταξύ αυτών πού ήθελαν να αρπάξουν από εκείνον τα βόδια του Γηρυόνη σύντομα τον αγάπησε περισσότερο ακόμα και από τον Ύλα και τον Ιόλαο. Ο Νέστωρ υπήρξε ο πρώτος πού ορκίστηκε στον Ηρακλή (5).
ε. Παρ” όλο πού ξανάχτισαν οι ίδιοι την Πύλο, οι Ηλείοι εκμεταλλεύτηκαν πολύ την αδυναμία των κατοίκων της καταπιέζοντας τους μικροπρεπέστατα . Ο Νηλεύς το υπέμενε καρτερικά ωσότου έμαθε ότι ο Αυγείας οικειοποιήθηκε το άρμα και τη βραβευμένη τετράδα των ίππων πού είχε στείλει στην άμιλλα για τον τρίποδα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ εξαπέστειλε πεζό τον ηνίοχο. Διέταξε λοιπόν για εκδίκηση τον Νέστορα να επιτεθεί κατά του Ηλιακού Πεδίου , ο Νέστωρ κατάφερε να αρπάξει πενήντα αγέλες βόδια πενήντα κοπάδια αρvια , χοίρους και αιγες και εκατόν πενήντα καστανές φοράδες, πολλές μαζί με τα πουλάρια τους αποκρούοντας όσους Ηλείους του αντιστάθηκαν και ματώνοντας για πρώτη φορά το δόρυ του σε τούτη την πρώτη του μάχη. Ύστερα οι κήρυκες του Νηλέα κάλεσαν στην Πύλο όλους αυτούς πού τούς χρωστούσαν οι Ηλείοι και διαμοίρασε τα λάφυρα στους δικαιούχους – κρατώντας τη μερίδα του λέοντος για τον Νέστορα – και θυσίασε πλουσιοπάροχα τούς θεούς. Τρεις μέρες αργότερα οι Ηλείοι ξεκίνησαν πάνοπλοι κατά της Πύλου, μεταξύ των οποίων και τα δύο ορφανά των Μολιονων πού κληρονόμησαν τα ονόματα τους – και διέσχισαν την πεδιάδα από τη μεριά της Θρυοεσσας . Η Αθηνά όμως έτρεξε να προειδοποιήσει και να παρατάξει τους Πυλιους μέσα στη νύχτα , στην αρχή της μάχης ο Νέστωρ πολεμώντας πεζός έριξε κάτω τον αρχηγό τωv Ηλείων Αμαρυγκεα και αρπάζοντας το άρμα του ξεχύθηκε σαν θύελλα στις γραμμές των Ηλείων συλλαμβάνοντας άλλα πενήντα άρματα και σκοτώνοντας εκατό άντρες . Οι Μολιονες θα έπεφταν επίσης θύματα του ακούραστου δόρατος του αν δεν τούς τύλιγε ο Ποσειδών σε αδιαπέραστη ομίχλη και δεν τούς εξαφάνιζε μαγικά. Με το στράτευμα του Νέστορα στα ίχνη τους οι Ηλείοι έτρεξαν μέχρι τον Ωλέ­νιο Βράχο όπου η Αθηνά τούς διέταξε να σταματήσουν (6).
ζ, Αφού συνήψαν ανακωχή έθαψαν τον Αμαρυγκέα στο Βουπράσιο και διοργάνωσαν ταφικούς αγώνες στη μνήμη του, στους οποίους πήραν μέρος και πολυάριθμοι Πύλιοι, οι Μολίονες νικήσαν στις αρματοδρομίες εκτοπίζοντας τον Νέστορα στη στροφή, άλλά στα υπόλοιπα αγωνίσματα, στην πυγμή, στην πάλη, στο δρόμο και στο ακόντιο λέγεται ότι νίκησε ο Νέστωρ. πρέπει να προσθέσουμε όμως χάρη της αλήθειας ότι σε όλα αυτά τα κατορθώματα ο μοναδικός μάρτυς ήσαν ο ίδιος ο Νέστωρ, φλύαρα προχωρημένα γερά­ματα διότι χάρη στον Απόλλωνα, ο οποίος του εξασφάλισε όσα χρόνια έχασαν οι θείοι του από τη μεριά της μητέρας του, έζησε τρακόσα χρόνια μην έχοντας συγχρόνως του να τον διαψεύσουν
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.