Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Οι πενήντα Νηρηίδες, οι ευγενικές και καλοσυνάτες συνοδοί της Θαλασσοθεάς Θέτιδας, είναι νεράιδες, κόρες της Νύμ­φης Δωρίδας από τον Νηρέα, τον προφητικό θαλάσσιο γέροντα, πού έχει τη δύναμη να αλλάζει τη μορφή του (1).
β. Οι Φορκίδες, εξαδέλφια των Νηρηίδων, παιδιά της Κήτους από τον Φόρκυνα, άλλον σοφό θαλάσσιο γέροντα, είναι ο Λάδων, η ‘Έχιδνα και οι Τρεις Γοργόνες, κάτοικοι Λιβύης, οι τρεις Γραίες και, λένε μερικοί, οι τρεις Εσπερί­δες.
Οι Γοργόνες ονομάζονταν Σθενώ, Ευρυάλη και Μέδου­σα, και κάποτε ήταν όμορφες και οι τρεις. Αλλά κάποια νύχτα η Μέδουσα πλάγιασε με τον Ποσειδώνα, και η Αθηνά, έξω φρένων πού οι δύο τους είχαν ζευγαρώσει σ’ έναν από τούς ναούς της, μετέτρεψε τη Μέδουσα σε φτερωτό τέρας με άγρια μάτια, τεράστια δόντια, πεταχτή γλώσσα, χάλ­κινα χέρια και λέπια φιδιού, πού η ματιά του μετέβαλλε τούς ανθρώπους σε πέτρες. Όταν τελικά ο Περσεύς αποκεφάλισε τη Μέδουσα, και τα παιδιά του Ποσειδώνα, Ο Χρυσάωρ και ο Πήγασος, ξεπήδησαν από το νεκρό σώμα της, η Αθηνά προσάρμοσε το κεφάλι της Μέδουσας στην αιγίδα της μερικοί όμως λένε ότι η αιγίς ήταν η δορά της Μέδουσας, πού της την έγδαρε η Αθηνά (2).
γ. Οι Γραίες ήταν όμορφες στο προσωπο και έμοιαζαν με κύκνους, άλλά τα μαλλιά τους ήταν άσπρα εκ γενετής, και είχαν κι οι τρεις μαζί έvα μάτι και ένα δόντι. Τα ονόματα τους ήταν Ενυώ, Πεμφρηδώ και Δεινώ (3).
δ. Οι τρεις Εσπερίδες, πού ονομάζονταν Εσπερη, Αίγλης και Ερυθηίς, κατοικούσαν μακριά στη δύση, στο περιβόλι πού ή Μητέρα Γη χάρισε στην Ήρα. Μερικοί τις αποκαλούν κόρες της Νύχτας, άλλοι του Άτλαντα και της Εσπερίδας, κόρης του ‘Έσπερου , οι Εσπερίδες τραγουδούν γλυκά (4).
ε. Η Έχιδνα ήταν η μισή όμορφη γυναίκα, η άλλη μισή πιτσιλωτό φίδι. Ζούσε σ’ ένα βαθύ σπηλαίο, ανάμέσα στους , Αριμους, όπου έτρωγε τούς ανθρώπους ώμούς, και ανάτρεφε για το σύζυγό της Τυφώνα μια τρομερή γενιά τέρατα άλ­λά ο ‘Άργος με τα εκατό μάτια τη σκότωσε ενώ κοιμόταν (5).
ζ. Ο Λάδων ήταν ολόκληρος φίδι, αν και προικισμένος με τη δύναμη της ανθρώπινης ομιλίας, και φρουρούσε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων ώσπου τον σκότωσε ο Ηρα­κλής (6).
η. Ο Νηρεύς, ο Φόρκυς, ο Θαύμας, η Ευρύβια και η Κητώ ήταν όλοι τους παιδιά του Πόντου από τη Μητέρα Γη· έτσι οι ΦορκΙδες και οι Νηρηίδες δικαιούνται την Ιδιότητα των εξαδέλφων των Αρπυιων. Οι Άρπυιες με τα ωραία μαλλιά και τα γρήγορα φτερά είναι κόρες του Θαύμαντα και της Ωκεανό-νύμφης Ηλέκτρας, αυτές πού πιάνουν τούς εγκληματίες για να τιμωρηθούν από τις Ερινύες, και πού ζουν σε κάποιο σπηλαίο της Κρήτης
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.