Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Υπουργείο Καιάδας Γερμανική εταιρεία κάνει πόλεμο φαρμάκου στην Ελλάδα- "Παίρνουν τα μέτρα" της Υγείας



Ξενοφώντας Ερμείδης
Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Fresenius Kabi Hellas ανακοίνωσε ότι διακόπτει την προμήθεια ορών στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες αναγκάζουν την εταιρεία γερμανικών συμφερόντων να σταματήσει την προμήθεια έξι βασικών ορών για νοσοκομειακή χρήση, ενώ για τα ενδοφλέβια γενόσημα για χρόνιες παθήσεις τα νοσοκομεία θα τα προμηθεύονται μέσω άλλης εταιρείας.

Ειδικότερα η γερμανική εταιρεία επικαλείται "την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και στη φαρμακευτική αγορά από τις αρχές της χρονιάς και τη μη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κλίματος, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας ". 
Πόλεμος χωρίς σφαίρες
Δεν είναι πρώτη φορά που η γερμανική εταιρεία πιέζει καταστάσεις την ώρα των πολιτικών διαπραγματεύσεων αποδεικνύοντας ότι ο μοντέρνος πόλεμος δεν γίνεται με σφαίρες αλλά με ύπουλα χτυπήματα εναντίον ευπαθών ομάδων. Το 2012 που η κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματευόταν για την υπογραφή του δευτέρου μνημονίου η ίδια εταιρεία είχε προειδοποιήσει για απόσυρση φαρμάκων τους φορείς του ΕΣΥ λόγω φόβου "έλλειψης ρευστότητας". 

Χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού απέναντι στους ασθενείς "παίζει" το διπλωματικό παιχνίδι αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι αν ομαλοποιηθούν οι πληρωμές από τα νοσοκομεία τότε θα επανεξετάσει αν θα συνεχίσει να προμηθεύει με τα σκευάσματά της τα νοσοκομεία. 
Κρατώντας την πρωτοκαθεδρία σε σκευάσματα που είναι άκρως αναγκαία για την εντερική και παρεντερική διατροφή ασθενών βαριάς μορφής προς το παρόν θα συνεχίσει την προμήθεια αυτών για όσο κρίνει ότι δεν θα κινδυνεύσει το ταμείο της από "αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία". Τα συγκεκριμένα σκευάσματα  δεν χρησιμοποιούνται μόνο στα νοσοκομεία της χώρας αλλά είναι και για κατ' οίκον νοσηλεία. 
Απεργίες και λουκέτα
Καθώς καταρρέουν τα ταμεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ την συνέχιση της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για τις απλήρωτες εφημερίες και για τις δραματικές, όπως αναφέρουν, καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στα ελληνικά νοσοκομεία. 
Πάνω από 35,000 θέσεις υγειονομικού προσωπικού έχουν χαθεί πανελλαδικά, ενώ μόνο ο Ευαγγελισμός έχει απολέσει 700 τέτοιες θέσεις. Στις 20 Μαΐου κατέρχονται σε πανελλαδική 24ωρη απεργία γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ζητώντας την άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με μόνιμο προσωπικό και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. 
Ως κερασάκι στην τούρτα, εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών έστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή, προειδοποιώντας ότι θα βάλουν λουκέτο από το καλοκαίρι σε 50 κλινικές εφόσον ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά εκατομμύρια ευρώ. Απειλούν ότι θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι των ιδιωτικών κλινικών αν δεν πάρουν σε δύο δόσεις άμεσα τα 600 εκατομμύρια ευρώ που χρωστά σε 170 κλινικές ο ΕΟΠΥΥ. 
Ποιος θα πληρώσει τους ανασφάλιστους;
Μέσα σε όλο αυτό το μαύρο τοπίο στα οικονομικά της  δημόσιας υγείας έρχεται και το αναγκαίο βιβλιάριο ανασφάλιστων που μέσω ΚΕΠ θα προμηθεύονται όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν δικαίωμα στην υγεία. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ αυτή την στιγμή στην Ελλάδα ζουν (από θαύμα) 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι. Σύμφωνα με την τωρινή απόφαση της κυβέρνησης όλοι μπορούν να έχουν το δικαίωμα αυτό. Σωστό και δίκαιο. 
Όμως η υγεία είτε δημόσια είτε ιδιωτική είναι παγκοσμίως ένα εμπορεύσιμο είδος και ακόμη δεν έχει βγει το κόστος περίθαλψης, εξετάσεων και φαρμάκων για τους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους που θα πάρουν το βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", καρδιολόγο κ. Σιώρα, "με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς και με δεδομένο ότι για τη νοσηλεία του κάθε ασθενούς το νοσοκομείο χρειάζεται κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ, μόνο για τους ανασφάλιστους η επιχορήγηση θα έπρεπε να είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δυστυχώς, όμως, η μόνη επιχορήγηση που δόθηκε για το 2015 είναι μόλις 45.000 ευρώ".
stontoixo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.