Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας είκοσι F-16!


Για να ανταπεξέλθουν οι Ενοπλες δυνάμεις στις περικοπές 300.000.000 €
Έντονες αντιδράσεις του ΓΕΑ για τη μείωση των μαχητικών αεροσκαφών
Σε οικονομικό αδιέξοδο κινδυνεύουν να οδηγηθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περικοπές.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, οπότε οι περικοπές 100.000.000 ευρώ φέτος και 200.000.000 ευρώ το 2016 θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Και τούτο παρότι συνήθως στο τέλος του οικονομικού έτους το ΥΠΕΘΑ επιστρέφει περίπου 100.000.000, τα οποία δεν κατόρθωσε να απορροφήσει λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Η περικοπή ουδόλως θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να επέλθει μια εξισορρόπηση.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του 1,3 δισ. ευρώ θεωρούνταν ελάχιστο απαραίτητο όριο στο οποίο οδηγηθήκαμε μετά τη μείωση του Προϋπολογισμού κατά 500.000.000 ευρώ στα προηγούμενα χρόνια.
Περί τα 800 εκατ. ευρώ είναι ανελαστικές δαπανες για μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα, ενώ τα υπόλοιπα διατίθενται για συντηρήσεις, εκσυγχρονισμούς και χρεολύσια παλαιότερων εξοπλισμών.
Με τα δεδομένα αυτά, καθώς δεν θα γίνουν μειώσεις προσωπικού, μελετάται η εξοικονόμηση πιστώσεων με την πώληση οπλικών συστημάτων. Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις συναλλαγές αυτές ώστε να γίνονται απευθείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ως συνήθως πάλι θα επιβληθούν νομοθετικές λύσεις της τελευταίας στιγμής.
Στην πρώτη γραμμή της λίστας πωλήσεων είναι ένας αριθμός (περι τα 20) μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 30, τα πρώτα από τα οποία είχαν αγοραστεί στα μέσα της δεκαετίας του '80 ως μέρος της περίφημης "αγοράς του αιώνα". Για τα αεροπλάνα αυτά έχει βρεθεί και αγοραστής, αφού ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τη Βουλγαρική αεροπορία, η οποία προχωρεί σε βήματα αναβαθμίσεων και τυποποιήσεως του υλικού της με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Όπως είναι φυσικό, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει αντιδράσει εντονότατα, επισημαίνοντας ότι η μείωση του πραγματικού αριθμού των μαχητικών μας θα αφήσει κενά στην άμυνα του Αιγαίου, καθώς οι απαιτήσεις για αναχαιτίσεις των Τούρκων ουδόλως έχουν μειωθεί.
Μάλιστα, αρμόδιοι επιτελείς τόνιζαν ότι αποτελεί πραγματική ανάγκη της Π.Α. ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων αυτών αεροσκαφών, ώστε να έλθουν σε επίπεδο ανάλογο με των τελευταίων F-16 της Αεροπορίας μας.
Να σημειωθεί ότι σήμερα διαθέτουμε συνολικά 156 μαχητικά F-16, από τα οποία τα 32 είναι του παλαιότερου τύπου block 30. Είχαν αγοραστεί συνολικώς 40, αλλά στα προηγούμενα χρόνια απωλέσθηκαν τα οκτώ.
Από τα υπόλοιπα μαχητικά του τύπου, τα 38 είναι block 50, τα 56 block 52+ και τα 30 τελευταία τύπου block 52+advanced.

Στο σφρυρί και η (παροπλισμένη) "Μπουμπουλίνα" και 200 άρματα μάχης
Το Πολεμικό Ναυτικό ελπίζει ότι θα "γλιτώσει" πουλώντας μία φρεγάτα τύπου S και συγκεκριμένα τη φρεγάτα "Μπουμπουλίνα", η οποία είναι σε παροπλισμό. Το πλοίο αυτό, αν και ήταν από τις τελευταίες φρεγάτες του τύπου που αποκτήθηκαν, παροπλίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, μόνο και μόνο διότι οι περικοπές που είχαν αρχίσει να επιβάλλονται κατέστησαν απαγορευτικό το κόστος επισκευών και συντηρήσεώς της. Πασραμένει πάντως σε καλή κατάσταση και εύκολα θα μπορούσε να γίνει επιχειρησιακή. Είναι αποκλειστικά ζήτημα κόστους, το οποίο εν προκειμένω θα πρέπει να επιβαρύνει τον αγοραστή, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή πωλήσεως του σκάφους θα είναι μάλλον μειωμένη.
Πέρα από αυτό, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Λιβύη για αγορά δύο κανονιοφόρων. Το θέμα συζητείται από τα αρμόδια γραφεία του υπουργείου, τα οποία περιμένουν από το ΓΕΝ ενημέρωση σχετικά με το ποιές θα μπορούσαν να είναι αυτές.

Ακόμη, 200 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου BMP-1 ρωσικής προελεύσεως είναι στη λίστα του προς πώληση υλικού, αν και η τελική τους αξία θα είναι αμελητέα.
Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να δουλέψει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) που θα πρέπει να τα εκσυγχρονίσει, εφόσον βέβαια λυθούν τα προβλήματα που απορρέουν από το γεγονός ότι η εταιρεία τελεί υπό εκκαθάριση.
Ως ενδιαφερόμενοι για τα οχήματα αυτά (τα οποία αποκτήθηκαν μέσω γερμανικής βοήθειας στις αρχές της δεκαετίας του '90) φέρεται ότι είναι οι Αιγύπτιοι.
Αρχικά η συζήτηση αφορούσε 100 BMP-1, τα οποία ο Στρατός είχε θέσει εκτός υπηρεσίας. Θα επισκευάζονταν τα 75 και τα άλλα 20 θα "κανιβαλίζονταν" ώστε να χρησιμεύσουν ως ανταλλακτικά. Τώρα συζητείται να πουληθούν άλλα 100, τα οποία είναι σε ενέργεια και προφανώς θα λείψουν από τον σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς.
Να σημειωθεί ότι αρχικώς είχαν παραληφθεί περί τα 500 ΒΜΡ-1, από τα οποία 100 έχουν παραχωρηθεί στο Ιράκ και ένας αριθμός στην Αλβανία ως στρατιωτική βοήθεια. Από τα υπόλοιπα ένας μικρός αριθμός έχει μετασκευαστεί ώστε ο πυργίσκος του να αντικατασταθεί με το επίσης ρωσικής προελεύσεως δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23 των 23 χιλ.
Πηγή εφημερίδα "Δημοκρατία"
kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.