Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Πρωθυπουργός Αλβανίας: «Αν κλείσουν οι θύρες της ΕΕ τότε θα ενωθούμε με το Κοσσυφοπέδιο»




«Ράμα: Αν κλείσουν οι πόρτες της ΕΕ θα ενωθούμε με το Κοσσυφοπέδιο»
Απρίλιος 18, 2017. 13:39
Ως καλός μαθητής του προέδρου της Τουρκίας, εξελίσσεται ο Αλβανός πρωθυπουργός, « απειλώντας» ότι εάν δεν ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ θα στραφεί στην ενοποίηση της χώρας με την πρώην σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ράμα προέβη στις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στο «Politico.eu», όπου αναφέρθηκε για την κατάσταση στα (δυτικά) Βαλκάνια, την πιθανή ενοποίηση με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την ένταξη στην ΕΕ, ως το μόνο δρόμο για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εάν οι προοπτικές των Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ παρουσιάσουν κάμψη.
Ερωτηθείς αν υπάρχει, πράγματι, η επιλογή επί του παρόντος για την ένωση με το Κοσσυφοπέδιο, ο Ράμα απάντησε: 
« Όχι, γιατί ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη στα Βαλκάνια και η συνεργασία είναι η ανοιχτή πορεία προς την ΕΕ με μια σαφή προοπτική, ώστε να υπάρχει ένα θετικό αίσθημα για την ΕΕ», προσθέτοντας ότι κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στις μικρές ενώσεις, αλλά όλοι επιδιώκουμε να είμαστε μέρος μια μεγαλύτερης ένωσης. Αλλά, εάν δεν υπάρξει καμία ελπίδα, καμία προοπτική, εάν δεν υπάρξει χώρος, τότε μικρότερες ενώσεις μπορεί να συμβούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αναφέρει ότι η Ευρώπη χρειάζεται τα Βαλκάνια, αλλά και η περιοχή χρειάζεται την ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Υπάρχει μια έλλειψη κατανόησης ή έλλειψη οράματος, επειδή δεν συνειδητοποιούν ότι αυτή η περιοχή χρειάζεται την Ευρώπη, αλλά και η ΕΕ χρειάζεται αυτήν την περιοχή για μια ασφαλή Ευρώπη».
Ο Ράμα σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στα Σκόπια για την αποκαλούμενη στην πολιτική «αλβανική πλατφόρμα», η οποία σύμφωνα τους Σλάβους συντάχθηκε στο γραφείο του, δήλωσε: 
«Όλα είναι εικασίες, ψέματα και γεύση πολιτικής χειραγώγησης ό, τι δημιούργησα τις εθνοτικές διαιρέσεις. Δεν είναι αλήθεια ότι η «πλατφόρμα των Τιράνων» είναι η αιτία, είπε.
Πρόσθεσε ότι ο Γκρούεφσκι και το κόμμα του αντιδρούν όχι από την λεγόμενη πλατφόρμα, αλλά λόγω της πολιτικής που ακολουθούν που δεν ακολουθούν την συναίνεση και στη συνέχεια διατείνονται ότι αιτία είναι η «πλατφόρμα των Τιράνων».
(shqiptarja.com)
Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.