101 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ
Η περιοχή του Ολύμπου και της Ελασσόνας, αν και είχε μεγάλη δράση με αρματωλούς, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην επανάσταση του 1821, επειδή ήταν κοντά στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν πολλές τουρκικές δυνάμεις. Άδοξο τέλος είχαν και οι επαναστάσεις του 1822, του 1833 και του 1854. Καλύτερο αποτέλεσμα είχε η επανάσταση του 1878, που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και το Πήλιο.
Όμως στο συνέδριο του Βερολίνου την ίδια χρονιά, δόθηκε στην κυριαρχία της Ελλάδας όλη η Θεσσαλία εκτός της περιοχής της Ελασσόνας και του Ολύμπου, που παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία μέχρι την απελευθέρωση της Ελασσόνας από τον Ελληνικό στρατό στις 6 Οκτωβρίου 1912. Ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που ελευθερώθηκε με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων.
Ταυτόχρονα ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωνε και την Δεσκάτη. Στον πόλεμο του 1897 οι Δεσκατιώτες βοήθησαν κυρίως με τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με κινήσεις των Τούρκων, ενέργεια για την οποία τιμωρήθηκαν σκληρά απ' αυτούς, με λεηλασία των σπιτιών τους, εκτοπισμό και φυλάκιση των κατοίκων. Η Δεσκάτη γιορτάζει σήμερα μαζί με την Ελασσόνα την ελευθερία της από τον τουρκικό ζυγό. Μέχρι την 5 Οκτωβρίου του 1912, το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας βρισκόταν στο όρος Τρέτιμος. Εκεί έπεσε μαχόμενος ο λοχαγός Μανουσάκης (προτομή του οποίου υπάρχει στην κεντρική πλατεία της Δεσκάτης) στις 7/10/1912.
Την ίδια ώρα που απελευθερώνεται η Ελασσόνα, στις 6 Οκτωβρίου του 1912, ο Ελληνικός Στρατός στο μέτωπο της Ηπείρου, υπό τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σαπουντζάκη, διέρχεται τον Άραχθο ποταμό και, μετά από σύντομο αγώνα, καταλαμβάνει την τοποθεσία Γριμπόβου, όπου και αρχίζει να εγκαθίσταται αμυντικά, με στρατηγικό στόχο την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
AΘΑΝΑΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή