Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Δεκέμβριος 1945: Το ηχηρό ΟΧΙ των Χειμαρριωτών στο κομμουνιστικό καθεστώς

Δεκέμβριος 1945: Το ηχηρό ΟΧΙ των Χειμαρριωτών στο κομμουνιστικό καθεστώς

Έντονα τα Ελληνικά συναισθήματα των Χειμαρριωτών εν έτει 1945 τότε που οι Χειμαρριώτες καίγονταν για τον λαό, και για ελευθερία.
Ό,τι δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στην υπόλοιπη Βόρειο Ήπειρο έλαβε χώρα στη Χειμάρρα, όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι της με δύναμη ψυχής οργανώθηκαν και ύψωσαν το ανάστημά τους στον επερχόμενο αλβανικό κομουνιστικό κίνδυνο αποφασίζοντας να σαμποτάρουν τις εκλογές της 02-12-1945 δίνοντας μ’αυτόν τον τρόπο την θαρραλέα απάντησή τους.
Οι γείτονες μας δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν πως η Χειμάρρα ήταν η μόνη περιοχή  όπου οι εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν, και το γεγονός αυτό δεν μένει χωρίς τιμωρία…

Για τον λόγο αυτό δεν συμπεριλαμβάνουν την Χειμάρρα στη μειονοτική ζώνη, και η μειονότητα περιορίζεται μόνο σε Αργυρόκαστρο και Αγ. Σαράντα διότι τάχα μόνο εκεί ζούσαν Έλληνες!!
Παραμονές της 2ας  Δεκεμβρίου του 1945 ήταν όταν σύσσωμοι οι Xειμμαριώτες συγκεντρωμένοι στην εκκλησία των Αγίων Πάντων ορκίστηκαν πίστη σε Θεό και Πατρίδα και αποφάσισαν να πολεμήσουν εναντίον ενός απάνθρωπου και αρρωστημένου καθεστώτος που έμελλε να κυβερνήσει δικτατορικά τα επόμενα  45 χρόνια.
Η διαδικασία των εκλογών αισχρή και απαράδεκτη, στις δύο κάλπες που είχαν τοποθετηθεί σε κάθε  εκλογικό τμήμα η κόκκινη κάλπη η οποία η οποία εξέφραζε τον  κομμουνισμό ήταν καλυμμένη στο εσωτερικό  της με ύφασμα ούτως ώστε να μην ακούγεται ο θόρυβος του σφαιριδίου που θα έπεφτε ενώ αντίθετα στη μαύρη κάλπη το κομμάτι λαμαρίνας που είχαν τοποθετήσει στο εσωτερικό της πρόδιδε τον ψηφοφόρο…
Οι κάλπες βέβαια δεν χρειάστηκαν…
Το πνεύμα της αποχής κυριάρχησε και έδωσε ένα δυνατό μάθημα στους μελλοντικούς δυνάστες. Η αντίδραση των Χειμαρριωτών με την αποχή μαρτυρούσε  πως οι Χειμαρριώτες διψούσαν για Ελλάδα, ελευθερία, δικαίωση και λύτρωση. Λύτρωση από το βάρβαρο και ανελέητο καθεστώς που έμελε να ακολουθήσει και το οποίο την ημέρα εκείνη αγνοήθηκε συνειδητά σ’ όλη την επαρχία.
Οι παραδειγματικές τιμωρίες δεν άργησαν πολύ καθώς μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου είχαν ήδη γίνει 30 συλλήψεις, εκ των οποίων τρείς Χειμαρριώτες καταδικάζονται σε θάνατο (Δημήτρης Ανδρούτσος, Ανδρέας Δήμας, Ηρακλής Γκιώνης,), ενώ άλλοι τέσσερεις καταδικάζονται σε ισόβια και οι υπόλοιποι  κλείνονται στις φυλακές του καθεστώτος. 
Ποιος μπορεί να μην γνωρίζει πως ο Νίκος Κούτουλας φώναξε θαρραλέα στο δικαστήριο  «Είμαι Έλληνας. Δεν ξέρω αλβανικά, φέρτε μου μεταφραστή!», ποιος ξεχνά τα βασανιστήρια του Πύλιου Γκόρου ο οποίος έβλεπε μπροστά στα μάτια του να βασανίζουν του γιό του Πέτρο.
Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τόσους ανθρώπους που μαρτύρησαν από το βάρβαρο καθεστώς  του κομουνισμού:
Γιώργος, Πύλιος, Άγγελος, Πέτρος, Θεόδωρος και Ρολάνδος Μπολάνος, Γιάννης Σκούρας, Μήλιος Γιάννης, Κώστας Οικονόμου, Σωκράτης, Παναγιώτης και Θανάσης Κοκκαβέσης, Αχιλλέας Ράπος, Μήλιος Σπυρομήλιος, Παναγιώτης και Μήλιος Πάνος, Ηρακλής Γκιώνης, Νίκος Κατσελάνος, Ζάχος και Νίκος Λικόκας, Δήμος, Μιχάλης και Αίας Δημογιάννης Αναστάσης Γκούμας, Σπύρος Κυρίτσης, Σπύρος, Πέτρος και Δημήτρης Ρόντος, Χρήστος και Νίκος Κόκας, Θεμιστοκλής, Πέτρος και Σωτήρης Ζώτος. Νίκος Κούτουλας, Τέλης και Πάνος Κονόμος,  Αλέξανδρος, Μίκης, Φάνης και Κοσμάς Καλούσης, Βασίλης Ντούκος, Σπύρος Μπρίγκος, Κώστας Δημαλέξης, Μήτσιος Γκούμας, Αλέκος και Σπύρος Γκόρος, Λευτέρης, Χρήστος, Θωμάς και Κίτσιος Λάζαρης, Απόστολος Ντούνης, Νέστορας Νεστούρης, Θανάσης Νάτσης, Σπύρος Νάσιος, Γιάννης Δήμας, Κώστας και Δημήτρης Ανδρούτσος, Λουκάς Μπονιάκου, Χρηστίδης, Θεόδωρος Μούτσος, Σπύρος Τάτος, Λευτέρης Παππάς, Νίκος Μπούρμπος, Πήλιος Νεράτζης, Αναστάσιος Γκιόκας.
Πολλοί οι άνθρωποι και οι ψυχές που σήκωσαν το σταυρό του Ελληνισμού πληρώνοντας το με κάθε τίμημα. Ας φωτιστούμε από τα παραδείγματά τους και θα μας βρουν οι επόμενες γενιές πιο ενωμένους και δυνατούς στις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν, διότι εμείς γνωρίζουμε καλά πως με ενότητα θα ξανακάνει ξαστεριά στην δική μας την πατρίδα στην δικιά  μας την Χειμάρρα.
Περισσότερα στοιχεία για το ηχηρό ΟΧΙ της αποχής των Χειμαρριωτών τον Δεκέμβριο του 1945 ακολουθούν. Αναμνήσεις του Γιώργου Ζάχου τότε γραμματέα των εκλογών
Δια το Δ/Σ της Ένωσης Χειμαρριωτών
Η πρόεδρος
Μαρία Μπολάνου
aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.