Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΣΤΟ…ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ!




Ενώ συνεχίζονται με κρεσέντο οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της ακεραιότητας της χώρας μας, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας καθημερινά συλλαμβάνονται αξιωματικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι, ενώ στον περίγυρο της Τουρκίας Κούρδοι και Τούρκοι ετοιμάζονται για αιματηρή αναμέτρηση μέχρι εσχάτως, ο Ταιγίπ Ερντογάν θεώρησε σκόπιμο σε αυτή την συγκυρία και ενώ συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις ΗΠΑ, να περιοδεύσει στην Ελλάδα δίνοντας μήνυμα της σουλτανικής υπεροχής του.

Όπως αναφέρεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, την Παρασκευή 8/12/2017, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα προσευχηθεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της οδού Φιλιππουπόλεως της Κομοτηνής, και όχι στο Εσκί Τζαμί.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η αλλαγή έγινε για λόγους ασφαλείας του Ερντογάν και της συνοδείας του αλλά η ουσία παραμένει. Τι θα πει όταν φτάσει στην Θράκη; Θα προχωρήσει στις γνωστές του προκλήσεις ή θα σεβαστεί την ελληνική φιλοξενία; Το πιθανό είναι ότι θα προχωρήσει σε φιέστα με στόχο την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
Ήδη το προξενείο Κομοτηνής και οι φανατικοί τουρκόφρονες, εργάζονται για στο στήσιμο μίας εντυπωσιακής υποδοχής στον Ερτογάν που θα αρμόζει στον ηγέτη της «μητέρας πατρίδας».
Εξάλλου θα είναι ο δεύτερος Τούρκος Πρόεδρος που θα βρεθεί στην Θράκη μετά το 1923 και την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.
Τελευταία φορά ήταν το 1952, όταν επισκέφτηκε την Κομοτηνή ο πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ για τα εγκαίνια του μειονοτικού Λυκείου που φέρει έως σήμερα το όνομά του.
Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, εκτός από τους δεκάδες άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, συμβούλους, συνεργάτες κ.α. θα συνοδεύουν πολλά τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία και το κρατικό TRT που θα πραγματοποιήσει ζωντανές συνδέσεις από την περιοχή.
Τον Τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή, θα τον υποδεχτεί ο πρόξενος … Ρόδου Μπαρίς Καλκαβάν, που ήδη έχει λάβει εντολή από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να ταξιδέψει στην Θράκη και να συντονίσει όλες τις ενέργειες.
Ο έως πρότινος Κομοτηνής Αλί Ριζά Ακιτζί, ανακλήθηκε στην Άγκυρα, μετά τη φυγή στην Ιταλία του υποπρόξενου Νταβούτ Οτζάκ, και της συζύγου του Ντεριά που επίσης εργαζόταν στο προξενείο, που φέρονται να είχαν σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ευθέως για το επιχειρούμενο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.
Ο πρόξενος Καλκαβάν, είχε διατελέσει παλαιότερα πρώτος Σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα και τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει … πρωτοσέλιδο στις τοπικές εφημερίδες της Ρόδου επειδή είχε συλληφθεί από την αστυνομία να οδηγάει «τύφλα» στο μεθύσι το διπλωματικό αυτοκίνητο.
Στελέχη της μειονότητας, που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με το προξενείο Κομοτηνής, «σπρώχνονται» ήδη προκειμένου να εξασφαλίσουν μια χειραψία – μετά φωτογραφίας – με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Ερωτηματικό παραμένει εάν οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης), Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά (Ροδόπη) θα παραβρεθούν στην υποδοχή, ενώ βέβαιη θεωρείται η παρουσία του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της υποδοχής Ερντογάν και της κινητοποίησης των τουρκοφρόνων της μειονότητας, διαδραματίζει και ο γνωστός επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ, που διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο και τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αλώσει οικονομικά την Θράκη, με μια σειρά αμφιλεγόμενων επενδύσεων.
Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, παλαιότερα ο Ερντογάν του έχει δώσει την «πολιτική ευχή» να επιστρέψει στην Ελλάδα και ν’ αγωνιστεί για τo δίκαιo των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Προς το παρόν έχει επιλέξει την οικονομική εισβολή, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι η κάθοδος στην πολιτική διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μέσα στη μειονότητα.
Ο γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ, φέρεται να έχει ζητήσει από την τουρκική προεδρεία στην Άγκυρα, να επισκεφθεί ο Ερτογάν τη μονάδα επεξεργασίας κερασιού που διατηρεί στο χωριό Λύκειο και ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του.
Αν και το αίτημά του μάλλον δεν θα ικανοποιηθεί, είναι σίγουρο πως ο Ταγίπ Ερτογάν δεν θα αρνηθεί δημόσια μια χειραψία μαζί του καθώς και μια αναμνηστική φωτογραφία με το ζεύγος Σαδίκ και τα παιδιά τους.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.