Jerusalem Post: Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι επτάφωτες λυχνίες (μενορά) κοσμούσαν κατά κύριο λόγο μουσουλμανικά νομίσματα και δοχεία κατά την πρώιμη ισλαμική περίοδο πριν από 1.300 χρόνια.
Τα κειμήλια που είναι χαραγμένα με το εβραϊκό σύμβολο και χρονολογούνται από τη δυναστεία των Ομεϋαδών κατά τη διάρκεια του έβδομου και όγδοου αιώνα βρέθηκαν σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους στο Ισραήλ και τώρα εκτίθενται στο κοινό.
Πέρυσι, οι αρχαιολόγοι Assaf Avraham του ΠανεπιστημίουBar-Ilan, και Peretz Reuven του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ εξέθεσαν μια πρώιμη ισλαμική επιγραφή που αναφέρεται στον Θόλο του Βράχου ως “Beit al-Maqdis”.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η «επιγραφή Νούμπα», όπως λέγεται, δείχνει ότι κατά τις πρώτες ημέρες του Ισλάμ, οι μουσουλμάνοι αντιλαμβάνονταν το ιερό ως μια ισλαμική εκδοχή του Ναού του Σολομώντα.
Τώρα, οι ερευνητές εκθέτουν περαιτέρω ευρήματα στο Ισραήλ που αποτελούν ένδειξη εβραϊκών επιρροών στις πρώτες ημέρες του Ισλάμ.
«Το εβραϊκό σύμβολο που οι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούσαν ήταν η επτάφωτη λυχνία του Ναού, η οποία εμφανίστηκε σε αρκετά κέρματα και άλλα πρώιμα ισλαμικά αντικείμενα», δήλωσε ο Avraham την Τετάρτη.
«Τα νομίσματα με την μενορά φέρουν την επιγραφή από τη μία πλευρά: “Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ”, ενώ η μενορά εμφανίζεται στο κέντρο του κέρματος. Η άλλη πλευρά φέρει την επιγραφή: "Ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού."
Εκτός από τα νομίσματα, οι αρχαιολόγοι παρουσιάζουν πολλά κεραμικά και μολύβδινα σκεύη από την πρώιμη ισλαμική περίοδο που χρησιμοποιούν επίσης την μενορά στο σχεδιασμό τους.
«Χρονολογούνται στις πρώτες ημέρες του ισλαμικού χαλιφάτου, και ήταν σε χρήση από τους μουσουλμάνους», είπε ο Avraham, σημειώνοντας το που βρίσκει έχουν μεγάλη σημασία για την κατανόηση της ιστορίας του Ισλάμ.
"Ευχόμαστε πολλοί μουσουλμάνοι να έρθουν σε επαφή με αυτή τη γνώση, η οποία αποτελεί μέρος της δικής τους θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς", συνέχισε.
«Έχουμε ξεκινήσει ένα ενημερωτικό έργο με στόχο να αποκαλύψουμε αυτές τις πληροφορίες στον κόσμο και στους μουσουλμάνους ειδικότερα και ελπίζουμε ότι αυτό θα προωθήσει τον διάλογο μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / από εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.