Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Σαν σήμερα ξεκίνησε ο δανεισμός του Κράτους. Το πρώτο δάνειο της Επανάστασης

Τα δάνεια του '21


Στις 12 Απριλίου 1823 η έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β' Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους δεν άφηνε κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέρχονταν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η φορολογία, οι τελωνειακοί δασμοί, οι λείες, τα λάφυρα, τα λύτρα, ο εσωτερικός δανεισμός, οι εισφορές ντόπιων και φιλελλήνων, δεν ήταν ικανές να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό.
Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε με την προτροπή να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους τοπικούς άρχοντες και την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι πόροι. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού ήταν πλέον μονόδρομος.
Στις 2 Ιουνίου 1823 το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων. Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων. Στις 26 Ιανουαρίου 1824, ο Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ανδρέας Λουριώτης έφθασαν στην αγγλική πρωτεύουσα και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος και μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, συνομολόγησαν ένα δάνειο 800.000 λιρών με τον οίκο Λόφναν (9 Φεβρουαρίου 1824). Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.
Όμως, το ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 59% του ονομαστικού (472.000 λίρες) και από αυτό παρακρατήθηκαν 80.000 ως προκαταβολή τόκων δύο ετών, 16.000 για χρεολύσια, 2.000 ως προμήθεια και άλλες δαπάνες. Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, το ποσό θα αποστέλλονταν στις Τράπεζες Λογοθέτη και Βαρφ, που έδρευσαν στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο και θα παραδίδονταν τμηματικά στην ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από έγκριση της επιτροπής που την αποτελούσαν ο Λόρδος Βύρων, ο συνταγματάρχης Στάνχοπ και ο Λάζαρος Κουντουριώτης.
Παρότι «ληστρικό», το δάνειο χαιρετίστηκε στην Ελλάδα ως πολιτική επιτυχία της Επανάστασης και ως έμμεση αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους. Πάντως, οι ελπίδες που στηρίχτηκαν πάνω του θα διαψευστούν οικτρά, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για να κερδίσει η παράταξη Κουντουριώτη την εμφύλια διαμάχη. Μεγάλη ευθύνη για τους δυσμενείς όρους σύναψης του δανείου είχαν και οι δύο διαπραγματευτές, ο γιαννιώτης πολιτικός Ανδρέας Λουριώτης και ο σπετσιώτης πλοιοκτήτης Ιωάννης Ορλάνδος, οι οποίοι σπατάλησαν μεγάλα ποσά στο Λονδίνο, ζώντας πολυτελώς, σε αντίθεση με τους αγωνιστές, που πολεμούσαν με μεγάλες στερήσεις.
Στις 31 Ιουλίου 1824, το Βουλευτικό αποφασίζει τη σύναψη και νέου δανείου, λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών κι ενώ η Επανάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Το δεύτερο δάνειο ανέλαβε ο τραπεζιτικός οίκος των αδελφών Ρικάρδο με ονομαστικό κεφάλαιο 2.000.000 λιρών (26 Ιανουαρίου 1825). Τη διαπραγματευτική ομάδα αποτελούσαν και πάλι οι Λουριώτης και Ορλάνδος. Όπως και στο πρώτο δάνειο, το καθαρό ποσό περιορίστηκε στις 816.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 55% του ονομαστικού (1.100.000) και από αυτό παρακρατήθηκαν 284.000 λίρες για προκαταβολή τόκων δύο ετών, χρεολύσια, προμήθεια και άλλες δαπάνες.
Ενώ, όμως, το ποσό του πρώτου δανείου το διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση, έστω και με σκανδαλώδη τρόπο, τη διαχείριση του δεύτερου δανείου ανέλαβαν οι άγγλοι τραπεζίτες και τα μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, παραγκωνίζοντας τους έλληνες εκπροσώπους. Από το δάνειο διατέθηκαν: 212.000 λίρες για την αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, 77.000 για την αγορά όπλων και πυροβόλων, από τα οποία λίγα έφθασαν στην Ελλάδα, 160.000 για την παραγγελία 6 ατμοκίνητων πλοίων, από τα οποία μόνο τρία έφθασαν στην Ελλάδα («Καρτερία», «Επιχείρηση», «Ερμής») και 155.000 για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών σε ναυπηγεία της Νέας Υόρκης, από τις οποίες μόνο η μία («Ελλάς») ήλθε στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη. Τελικά, στην Ελλάδα έφθασε μόνο το ποσό των 232.558 στερλινών, δηλαδή λιγότερο από εκείνο που έλαβε κατά το πρώτο δάνειο, αν και το δεύτερο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος.
Και τα δύο δάνεια προβλεπόταν ότι θα ενίσχυαν τον Αγώνα, τον οποίον όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά υπήρξαν αφετηρία εξάρτησης της χώρας από την Αγγλία. Επί Βαυαροκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Σπανιολάκης (1838) κατηγόρησε τους δύο διαπραγματευτές ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τις αγοροπωλησίες μετοχών των δανείων και επιπλέον τον Ορλάνδο ότι παρακράτησε ποσό 5.900 λιρών από τα δύο δάνεια. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.
sansimera.gr


Σαν σήμερα: 1821.Ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει την έναρξη της επανάστασης

1821.... Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο). Στο σπίτι του Αντρέα Λόντου, ο Παπαφλέσσας παρουσιάζει στους προύχοντες πληρεξούσια γράμματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και τους διαβάζει διαταγή να ετοιμάσουν 25.000 άνδρες. Ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η επανάσταση εναντίον των Οθωμανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.
1825.... Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη και τον Οίκο Ρικάρδο, το δεύτερο δάνειο της Ανεξαρτησίας. Το ονομαστικό κεφάλαιο του δανείου είναι 2.000.000 λίρες, από τις οποίες το καθαρό ποσό περιορίζεται στις 816.000 λίρες.
1828.... Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίζεται στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, προσωρινή έδρα της κυβέρνησής του, ως ο πρώτος Κυβερνήτης του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.
1936.... Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του "Παλλαϊκού Μετώπου" και επικεφαλής το Νικόλαο Πλουμπίδη. Λαμβάνει 15 έδρες και 73.411 ψήφους. Οι Φιλελεύθεροι καταλαμβάνουν 126 έδρες και το Λαϊκό κόμμα 72.
1941.... Αρχίζει η μάχη της Τρεμπεσίνας. Ο ελληνικός στρατός κυριεύει τις ανατολικές πλαγιές του όρους.
1995.... Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, ματαιώνει την επίσκεψή του στο Άουσβιτς, ύστερα απο την επιμονή της Πολωνίας να αναρτηθεί η σκοπιανή σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων του ναζιστικού στρατοπέδου.


17 σχόλια:

  1. Γεια σας αγαπητοί φίλοι. Έχω Αγαθόνικος Ανδρέα. Απλά μιλάτε για πιστωτικές προσφορές μας. agathonikos.andreas@gmail.com

    Με 8 χρόνια εμπειρία στον τομέα, τη δομή των προσωπικών δανείων που χορηγούν τα δάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 1.000 ΕΥΡΩ 3.000.000 ΕΥΡΩ με ένα σχέδιο αποπληρωμής, σύμφωνα με την ικανότητά σας να σπουδάσουν. Πολύ αξιόπιστη και νόμιμη, παρακαλώ την καλοσύνη να επικοινωνήσετε μαζί μας αν έχετε ανάγκη. agathonikos.andreas@gmail.com
    Σας ευχαριστώ για να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσφορά δανείου

    Μήπως χρειάζεστε ένα γρήγορο δάνειο χρειάζονται ένα δάνειο για την αγορά του σπιτιού σας, για επαγγελματικούς λόγους, για την αγορά ενός αυτοκινήτου, αγοράστε μοτοσικλέτα, για να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση. Δίνουμε προσωπικά δάνεια από το 2000 € έως 800.000 €, με ποσοστό κουπόνι του 3%. Αν είστε στην ανάγκη να έρθετε σε επαφή μαζί μου στο δικό μου email.

    Email: stephannefillon@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προσφορά δανείου και το δανεισμό χρημάτων

    Είστε που έχουν ανάγκη ή θα ήθελαν να επενδύσουν σε διάφορες τομέα. Η Finance Group Eco τράπεζα είναι εκεί για να σας βοηθήσει με τα πάντα. Θα χορηγεί δάνεια 2.000 € έχει € 300.000 με επιτόκιο 3%. Για ό, τι θέλουμε να επενδύσουμε επίσης διαθέσιμα για να σας φιλοξενήσουν, ενώ οι λαοί μου έκανε δανείων και τις επενδύσεις σας σε αυτή τη διεύθυνση: franciscodosantos71@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας,

    Είμαι κυρία vasilikh popoulou. Υποβάλλω μια προσφορά δανείου μεταξύ ατόμων για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας χωρίς ανησυχίες.

    Γράφω το κείμενό μου σε αυτόν τον ιστότοπο για να σας βοηθήσω να πάρετε γρήγορη και σοβαρή χρηματοδότηση.

    Έτσι, εάν χρειάζεστε επείγοντα χρήματα, απαντήστε μου, ώστε να μοιραστώ την προσφορά μου.

    Το επιτόκιο μου είναι 3% και καλύπτει ολόκληρο το δάνειο. Η χρηματοδοτική μου ικανότητα είναι 800.000 ευρώ.

    Η ηλεκτρονική μου διεύθυνση: vasilikhpopoulou@gmail.com

    Καλή μέρα σε σας.

    εγκάρδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας,

    Είμαι κυρία vasilikh popoulou. Υποβάλλω μια προσφορά δανείου μεταξύ ατόμων για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας χωρίς ανησυχίες.

    Γράφω το κείμενό μου σε αυτόν τον ιστότοπο για να σας βοηθήσω να πάρετε γρήγορη και σοβαρή χρηματοδότηση.

    Έτσι, εάν χρειάζεστε επείγοντα χρήματα, απαντήστε μου, ώστε να μοιραστώ την προσφορά μου.

    Το επιτόκιο μου είναι 3% και καλύπτει ολόκληρο το δάνειο. Η χρηματοδοτική μου ικανότητα είναι 800.000 ευρώ.

    Η ηλεκτρονική μου διεύθυνση: vasilikhpopoulou@gmail.com

    Καλή μέρα σε σας.

    εγκάρδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας

    Για να υλοποιήσετε τα έργα σας, σας προσφέρουμε τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δανείων με ένα ευέλικτο σχέδιο αποπληρωμής και ένα προσιτό ετήσιο επιτόκιο για να διευκολύνετε τη ζωή σας. Η προσφορά κυμαίνεται από 1000 € έως 1.000.000 €. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να υποβάλετε το αίτημα δανείου σας

    Email: ghauthierlegrand@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα κυρίες και κύριοι.
    Είμαι άτομο που χορηγεί νόμιμα δάνεια που κυμαίνονται από 3000 έως 500000 ευρώ σε όλους τους έντιμους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για ένα γρήγορο δάνειο χωρίς πρωτόκολλο.
    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου από το WHATSAPP στο +33 7 56 81 51 86 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: agathonikos.andreas@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρειάζεστε ή θέλετε να επενδύσετε σε διάφορους τομείς. Η τράπεζα BGFI Group Finance είναι εκεί για να σας βοηθήσει από όλα. Παρέχουμε δάνεια από € 2000 έως € 300.000 με επιτόκιο 3%. Για ό, τι θέλουν να επενδύσουν είμαστε επίσης στη διάθεσή σας για να σας καλωσορίσουμε τότε οι άνθρωποι μου έκαναν το αίτημά σας για δάνειο και επένδυση από τη διεύθυνση: vasilikhpalaiologou@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σας,

    Είμαι κυρία vasilikh popoulou. Υποβάλλω μια προσφορά δανείου μεταξύ ατόμων για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας χωρίς ανησυχίες.

    Γράφω το κείμενό μου σε αυτόν τον ιστότοπο για να σας βοηθήσω να πάρετε γρήγορη και σοβαρή χρηματοδότηση.

    Έτσι, εάν χρειάζεστε επείγοντα χρήματα, απαντήστε μου, ώστε να μοιραστώ την προσφορά μου.

    Το επιτόκιο μου είναι 3% και καλύπτει ολόκληρο το δάνειο. Η χρηματοδοτική μου ικανότητα είναι 800.000 ευρώ.

    Η ηλεκτρονική μου διεύθυνση: vasilikhpopoulou@gmail.com

    Καλή μέρα σε σας.

    εγκάρδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σας
    Προσφέρω τα χρήματα του δανείου 2.000 € έως 2.000.000 € άτομα για τα έργα τους. Πάρτε επαφή για περισσότερες πληροφορίες.

    e-mail: stephannefillon@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σας,

    Είμαι η κυρία Βασιλική Ποπούλου. Υποβάλλω μια προσφορά δανείου μεταξύ ατόμων για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας χωρίς ανησυχίες.

    Γράφω το κείμενό μου σε αυτόν τον ιστότοπο για να σας βοηθήσω να πάρετε γρήγορη και σοβαρή χρηματοδότηση.

    Επομένως, αν χρειάζεστε χρήματα επειγόντως, απαντήστε μου, ώστε να μοιραστώ την προσφορά μου.

    Το επιτόκιο μου είναι 3% και επεκτείνεται σε ολόκληρο το δάνειο. Η χρηματοδότηση μου είναι 800.000 ευρώ.

    Η ηλεκτρονική μου διεύθυνση: vasilikhpopoulou@gmail.com

    Καλή μέρα σε σας.

    εγκάρδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας

    Είμαι ένα άτομο που προσφέρει διεθνή δάνεια.
    Με ένα κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων μεταξύ
    ιδιωτών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που κυμαίνονται από € 5.000 έως € 800.000
    όλοι οι σοβαροί άνθρωποι είναι στις πραγματικές ανάγκες, το ποσοστό
    το ενδιαφέρον είναι 3% ετησίως. Χορηγούμε δάνεια Χρηματοοικονομικά, Υποθήκη, Δάνειο προς
    Επενδύσεις, δάνειο αυτοκινήτου, προσωπικός δανεισμός. Είμαι
    διαθέσιμη για να ικανοποιήσει τους πελάτες μου σε μέγιστο διάστημα 3 ημερών
    μετά την παραλαβή της αίτησής σας. Κανείς
    να αποφύγετε σοβαρά

    Η ηλεκτρονική μου διεύθυνση: annaaga71@gmail.com

    εγκάρδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το δάνειο προσφέρει εμπιστοσύνη και σοβαρότητα. Είμαι φυσικό πρόσωπο που προσφέρει δάνειο μεταξύ ατόμων και εταιρειών, για όλες τις άλλες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση: elenanino0007@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ψάχνετε για ένα στιγμιαίο δάνειο μετρητών; Η εταιρεία μας λειτουργεί σύμφωνα με σαφείς, ευέλικτους, διαφανείς και κατανοητούς όρους. Προσφέρουμε πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας (ύφεση) στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μπορεί να έχετε κακή πίστωση, η εταιρεία μας προσφέρει τώρα ένα προσιτό δάνειο επιτοκίου, έτσι τι χρειάζεστε για να ενισχύσετε την επιχείρησή σας; Ή χρειάζεστε χρήματα για προσωπικούς σκοπούς; Γιατί να μην επικοινωνήσετε μαζί μας τώρα που προσφέρουμε άτομα και νόμιμα δάνεια με επιτόκιο 3% για μέγιστη περίοδο 25 ετών. Ο ενδιαφερόμενος αιτών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω e-mail τώρα: paulsonloaninvestment@gmail.com ή Whats App αριθμός +18077007921

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ!!!! ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ!!!! ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ!!!! ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ!!!!

    Hey guys !!! Είμαι τόσο χαρούμενος που πήρα το δικό μου από τον Mike Fisher. Η κενή κάρτα μου ATM μπορεί να αποσύρει $ 2.000 καθημερινά. Την πήρα από την τελευταία της εβδομάδα και τώρα έχω δωρεάν 14.000 δολάρια. Το κενό ATM αποσύρει τα χρήματα από κάθε μηχανή ΑΤΜ και δεν υπάρχει επώνυμο, δεν είναι ανιχνεύσιμο και τώρα έχω χρήματα για δουλειά και αρκετά χρήματα για μένα και την οικογένειά μου να ζήσω. Είμαι πολύ χαρούμενος που γνώρισα τον Mike Fisher γιατί συναντήθηκαν δύο άτομα μπροστά της και πήραν τα χρήματά μου χωρίς να ξέρουν ότι ήταν απάτες. Αλλά είμαι ευτυχής τώρα. Ο Mike Fisher έστειλε την κάρτα μέσω της DHL και την πήρα μέσα σε δύο ημέρες. Πάρτε τη δική σας κάρτα από αυτήν τώρα που δεν είναι όπως άλλος scammer που προσποιείται ότι έχει την κάρτα ATM, Το δίνει δωρεάν για να βοηθήσει τους ανθρώπους, ακόμη και αν είναι παράνομο, αλλά βοηθάει πολύ και κανείς δεν πιάστηκε ποτέ. είμαι ευγνώμων στον Mike Fisher επειδή άλλαξε ξαφνικά την ιστορία μου. Η κάρτα λειτουργεί σε όλες τις χώρες, εκτός από το Μάλι και τη Νιγηρία. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Mike Fisher είναι blankatm002@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σας προσφέρω το μόνο χρηματοοικονομικό δάνειο από έναν άμεσο επενδυτή από 50.000 σε 60.000.000 ευρώ. Αυτή η προσφορά ισχύει για όλη την Ελλάδα και για όλους τους πολίτες. Η λήξη αυτού του δανείου μπορεί να οριστεί σε 240 μήνες με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής σε οποιαδήποτε τιμή και χωρίς αύξηση. Θα λάβετε ολόκληρο το δάνειο και θα πληρώσετε τα χρήματά σας εντός 24 ωρών. Αν θέλετε να δανειστείτε, επικοινωνήστε μαζί μας: freeloanservice069@gmail.com

    Whatsapp: +16513336753

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προσφορά δανείου

    Είμαστε μια εταιρεία που χορηγεί δάνεια σε όποιον έχει ανάγκη και μπορεί να τα αποπληρώσει με επιτόκιο 2%.

    Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω αυτής της διεύθυνσης: michaelgrilous@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.