Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΜΙΩΝ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ… «ΜΠΟΡΑ» ;;;




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Καθώς πλησιάζουμε στην ήμερα επέτειο της κρίσης των Ιμίων και ενώ η Τουρκία έχει εμπλακεί σε ένα πολεμικό «λαβύρινθο» με την επέμβαση στη στην Συρία, αυξάνονται οι φόβοι αλλά και ορισμένες ενδείξεις ότι κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου προετοιμάζονται για μια νέα κρίση Ιμίων για «εκτονωτικούς» λόγους, με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Το ερώτημα που τίθεται εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο ;

Όπως είναι γνωστό η Τουρκία έχει εξαπολύσει επίθεση στο Αφρίν της Συρίας κατά των Κούρδων. Δεν είναι καθ’ όλου βέβαιο πώς η επιχείρηση αυτή θα πετύχει, καθώς υπάρχουν παράγοντες που είτε παραβλέπει το καθεστώς Ερντογάν είτε τους αγνοεί. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει στόχος για να σώσει ο Σουλτάνος το «τομάρι» του.
Εντωμεταξύ έγινε γνωστό πως η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρνει κοντά στην Αθήνα την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών έτοιμη για αποβίβαση στα Ταχέα Σκάφη και την υπεράσπιση των νησιών του Αιγαίου. Είναι και αυτό ένα δείγμα της ανησυχίας που υπάρχει για τουρκική απόπειρα κατάληψης εθνικού εδάφους και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα αποτροπής.
Η ανησυχία ωστόσο που υπάρχει με την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας και της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, με την επαναφορά της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», όπως έκανε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ φαίνεται πώς επισπεύδει την μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Αυλώνα.
Η Συρία μπορεί να γίνει το «Βιετνάμ» των Τούρκων. Λίγο λίγο οι Κούρδοι έχουν τη δυνατότητα να τους φθείρουν και να τους παρασύρουν σε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο. Τότε, όλα μπορούν να συμβούν. Γι’ αυτό προετοιμάζονται και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.