Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Πως και που πιάστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί από τους Τούρκους στον Έβρο! ΧΑΡΤΗΣ




Πως έπεσαν στα χέρια των Τούρκων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στον Έβρο;
Το περιστατικό έγινε χθες το μεσημέρι και γι΄ αυτό το πρωί στο Militaire.gr γράψαμε για “Νέο κύμα τουρκικών προκλήσεων που στοχεύουν στο Στρατό Ξηράς”.
Κατά πληροφορίες συλληφθέντες από τους Τούρκους είναι ένας Ανθυπολοχαγός κι ένας ΕΠΟΠ, οι οποίοι βρέθηκαν στο δάσος Καστανιών. Στο χάρτη η εκτιμώμενη περιοχή σύλληψής τους από τους Τούρκους.

Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως οι Τούρκοι σκόπιμα προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δηλαδή είχαν στείλει στη περιοχή περίπολο με στόχο τη σύλληψη Ελλήνων. Περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί παραβιάζουν κατά λάθος τη συνοριακή γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο είναι συχνά. Πόσο μάλλον αυτές τις ημέρες που η κακοκαιρία και η χιονόπτωση είναι συνεχή. Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες ώρες σε χαμηλό επίπεδο. Τώρα κοντεύουμε να συμπληρώσουμε ένα 24ωρο και η διαχείριση γίνεται από “τα ψηλά”.
Το ΓΕΣ επιμένει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, οι Τούρκοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Αυτό είναι αναμενόμενο. Έχει συμβεί κι άλλες φορές. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ότι οι Τούρκοι προχώρησαν στη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι από χθες κρατούνται στην Ανδριανούπολη.
Από την ώρα που έγινε γνωστό το περιστατικό υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας του ΥΠΕΞ αλλά και του ΥΠΕΘΑ για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών.
Ερώτημα πρώτο: τι ώρα ενημέρωσε το ΓΕΣ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ;
Ερώτημα δεύτερο: όπως γράψαμε το τελευταίο διάστημα υπήρχαν περιστατικά από τα οποία φαινόταν πως οι Τούρκοι εκτός από τις εναέριες και θαλάσσιες προκλήσεις κάτι ετοίμαζαν και στο έδαφος. Είχε εκτιμηθεί ο κίνδυνος ενός επεισοδίου όπως αυτό που έγινε χθες στις Καστανιές; Είχαν ληφθεί κάποια επιπλέον μέτρα για τα περίπολα;
Ερώτημα τρίτο: την απάντηση σ΄ αυτό το ερώτημα θα μας τη δώσουν οι Τούρκοι σύντομα. Έχει να κάνει με τον τρόπο και την ένταση που θέλουν να εκμεταλλευθούν τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών.
Θα το “τραβήξουν”;
Θα το “συνδυάσουν” με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών;
Θα εκβιάσουν;
Θα μας επιστρέψουν τους στρατιωτικούς;
militaire.gr
Πως το ΝΑΤΟ ενημερώθηκε για το επεισόδιο στον Έβρο και οι αμερικανικές παρεμβάσεις…
Το ΝΑΤΟ ενημερώθηκε για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο από Τούρκους, κυριολεκτικά σε πρώτο χρόνο!
Την ώρα που ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, είχαν συνεργασία με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller, έφθασε από το ΓΕΣ η πληροφορία για το επεισόδιο.
Το κακό είναι ότι η πρώτη εικόνα που μεταδόθηκε είναι “πως όλα είναι εξαιρετικά και υπό έλεγχο”. Παρόλα αυτά το θέμα τέθηκε στην Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα, που όπως όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη κατηγορηματική θέση στα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι το επεισόδιο έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια μιας ελληνο-νατοϊκής συνάντησης σε τόσο υψηλό επίπεδο, καλό ήταν.
Από χθες που έχει γίνει γνωστό το επεισόδιο “νατοϊκοί αλλά και αμερικανικοί κύκλοι”έχουν διαύλους επικοινωνίας με τη τουρκική πλευρά, ώστε το θέμα να λυθεί όπως σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, κάτι που έχει κάνει η Ελλάδα πολλές φορές, όχι μόνο στον Έβρο, αλλά σε πολύ χειρότερες καταστάσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε στη σύλληψη του Τούρκου πιλότου που σκότωσε τον Έλληνα χειριστή. Ακόμη δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς οι λόγοι.
Κανείς δεν μπορεί να ΄ναι βέβαιος ότι το καθεστώς Ερντογάν θα επηρεαστεί από τις εξωτερικές παρεμβάσεις. Αν το σχέδιο προβλέπει εκτός από τη σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών και την εκμετάλλευσή τους ως “ομήρους” για την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών φυγάδων, τότε κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει τη Τουρκία.
Τι έχει στο μυαλό της η Άγκυρα, ακόμη δεν έχει φανεί. Συνεπώς καλή η αισιοδοξία που εκφράζεται από τη κυβέρνηση, αλλά ας είμαστε επιφυλακτικοί.
militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.