Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΠΡΟΚΛΗΣΗ Αύριο στα κατεχόμενα της Κύπρου ο Erdogan για να εγκαινιάσει μεγάλο τζαμί 30.000.000$ με 4 μιναρέδες 60μ μέσα στο σκλαβωμένο τομέα της Λευκωσίας. Ως και Τουρκοκύπριοι εξανίστανται: η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει τη Β Κύπρο.




Στα κατεχόμενα της Β Κύπρου αναμένεται αύριο Τρίτη ο  Recep Tayyip Erdogan στο πρώτο ταξίδι του μετά την επανεκλογή του  για να εγκαινιάσει  στον κατεχόμενο τομέα της Λευκωσίας ένα μεγάλο τζαμί αυτό της Hala Sultan με 4 περίοπτους μιναρέδες που είναι δομημένο σε στιλ κλασικό οθωμανικό και είναι χωρητικότητας 3000 πιστών σύμφωνα με AFP και 6.000 σύμφωνα με Guardian.

Αλλά ως και  τουρκοκύπριοι δεν καλοβλέπουν αυτή την κίνηση.
« Αυτό αντιπροσωπεύει την ισλαμιστική νοοτροπία, μια νοοτροπία σουνίτικη ισλαμιστική και μια νοοτροπία ιμπεριαλιστική   » δηλώνει ο  Sener Elcil, πρόεδρος του συνδικάτου των τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών.
« Η τουρκοκυπριακή κοινωνία  εκκοσμικεύθηκε »,  εξηγεί στο AFP. « Δεν είμαστε φονταμενταλιστές ούτε ισλαμιστές. » Αν και δεν δημοσιοποιήθηκε κανένας επίσημος αριθμός ωστόσο ο κ. Elcil αξιολογεί ότι το κόστος του τζαμιού υπερβαίνει τα  30.000.000 δολάρια.
« Θα μπορούσαν να χτίσουν ένα μεγάλο νοσοκομείο ή 20 σχολεία με λιγότερα χρήματα από αυτά « ,λέει. Μέλη του συνδικάτου του διαδήλωσαν την Παρασκευή στον κατεχόμενο τομέα της Λευκωσίας με σύνθημα  « πρώτα σχολεία και νοσοκομεία« ….
Οι Τούρκοι « θέλουν να χτίσουν ένα τζαμί σε κάθε δρόμο της Β Κύπρου, αυτή είναι η πολιτική του Erdogan κι αυτό δεν είναι ανώδυνο« , παρατηρεί ο Elcil.
Σαν αυτόν πολυάριθμοι αριστεροί τουρκοκύπριοι αντιτίθενται στην τούρκικη ηγεμονία στο ένα τρίτο του νησιού όπου ζουν 300.000 .
« Ο Erdogan αναζητεί να προσαρτίσει το βορρά του νησιού  και να του δωσει μια διαφορετική ταυτότητα » ανησυχεί ο Izzet Izcan, ιδρυτής του κόμματος Parti uni de Chypre (αριστερά), που κάλεσε τους αντιπροσώπους του στο κοινοβούλιο του ψευδοκράτους να μποϊκοτάρουν την τελετή εγκαινίων.
O σοσιαλιστής Izcan λέει στο AFP. « Έχουμε πολλά κοινά με τους ελληνοκύπριους, τους αρμένιους τους Μαρονίτες ».
Αλλά οι Τούρκοι « προσπαθούν να μας κάνουν καλούς μουσουλμάνους στα μάτια τους και να μας μετατρέψουν σε καθαρούς Τούρκους, όπως θα ήθελαν να μας δουν », δήλωσε ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
« Όλοι γνωρίζουμε ότι πίσω από όλα αυτά (ο στόχος) είναι η αφομοίωση και η ένταξη της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία ».
O Yasar Alpin,  24 ετών τουρκοκύπριος καταγγέλει για Ερντογάν  « θέλει ν΄αλλάξει τον τρόπο ζωής μας να βάλει στις γυναίκες μας φουλάρι να μας πει πως θα ζήσουμε … » αναφέρει ο Guardian.
Το Hala Sultan είναι ένα σύμπλεγμα οικοδομικό χρηματοδοτημένο από Τουρκία και περιλαμβάνει εκτός από το μεγαλεπίβολο τζαμί και ισλαμικό λύκειο , πολλά πανεπιστήμια, φοιτητικές εστίες κυρίως γι αυτούς τους φοιτητές που προέρχονται από Τουρκία. Το όνομα του παραπέμπει σε ένα τζαμί στο Νότο πολύ πιο μικρό που ονομάζεται  Halan Sultan Tekke, κι είναι τόπος μουσουλμανικού προσκυνήματος.Διαθέτει 4 μιναρέδες των 60μ το νέο τζαμί.
Το εντυπωσιακού μεγέθους τζαμί αποτελεί το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και εντάσσεται πλήρως στην πολιτική της Άγκυρας για περαιτέρω θρησκευτική και κοινωνική αφομοίωση των κατεχομένων, και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στην Τουρκία.
Η ονομασία του παραπέμπει στην Umm Haram, συγγενή του προφήτη Μωάμεθ, η οποία πέθανε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής εκστρατείας τον 7ο αιώνα. Η ονομασία Χαλά Σουλτάν που θα δοθεί στο τζαμί της Μιας Μηλιάς παραπέμπει στον αντίστοιχο, σπουδαίας σημασίας για ολόκληρο το ισλάμ, λατρευτικό χώρο της Λάρνακας.

dimpenews.com

1 σχόλιο:

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.