Στην αυστηροποίηση του πλαισίου και στην αντικατάσταση του νόμου του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, που κατέστησε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, προχωρά η σημερινή ηγεσία του υπουργείου.
Το σχέδιο αυτό αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να σταλεί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και φυσικά στους κυβερνητικούς εταίρους, προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού η αυστηροποίηση του πλαισίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, όχι μόνο δεν διαφωνούν, αλλά επικροτούν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ με πολλές από αυτές ταυτίζονται ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση τα ισχύοντα, η ιθαγένεια χορηγείται ως δικαίωμα ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Η διάσταση είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. «Η ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να χορηγείται από τη στιγμή που η Πολιτεία πειστεί ότι εκείνος που τη ζητά έχει ενταχθεί πραγματικά στην κοινωνία μας», τονίζει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών.
Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προτείνονται έχουν ως εξής:
1. Κατά τον ισχύοντα νόμο Ραγκούση, τον οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευθεί να αλλάξει, όταν οι δύο αλλοδαποί γονείς ζουν νόμιμα και μόνιμα επί 5 έτη στην Ελλάδα και αποκτήσουν παιδί, το παιδί τους αυτόματα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια. Η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ενθάρρυνε τους μετανάστες να έλθουν εδώ. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρώπης, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να διπλασιαστεί ο χρόνος της νόμιμης και μόνιμης παραμονής των αλλοδαπών γονέων στη χώρα σε 10 έτη, όπως ήταν μέχρι πρότινος και ισχύει στο σύνολο των κρατών του ευρωπαϊκού νότου.
2. Το υφιστάμενο πλαίσιο είναι και αντισυνταγματικό, αφού δίνει τη δυνατότητα στον αλλοδαπό να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια μετά από 6 έτη φοίτησής του σε ελληνικό σχολείο, ενώ η διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι τα 9 έτη. Ως εκ τούτου, ο αλλοδαπός βρίσκεται σε ευμενέστερη θέση σε σχέση με τον Έλληνα. Τα 6 έτη της υποχρεωτικής φοίτησης γίνονται 9 και για τους αλλοδαπούς που θέλουν την ιθαγένεια.
3. Ο χρόνος πολιτογράφησης από τα 7 έτη ανέρχεται στα 10. Αυτό σημαίνει ότι τα 7 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται σήμερα προκειμένου κάποιος ενήλικος αλλοδαπός να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, θα αυξηθούν στα 10. Οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι να μην έχουν καταδικαστεί, δεν αναμένεται να τροποποιηθούν ιδιαίτερα.
4. Μία ακόμη αλλαγή αφορά στη χορήγηση ιθαγένειας στο παιδί όχι με τη γέννησή του, αλλά με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Με αυτόν τον τρόπο ο ενδιαφερόμενος, ως ενήλικος, θα μπορεί να αποφασίσει αν θέλει την ιθαγένεια, υπό τον όρο βέβαια να μην έχει διπλή ιθαγένεια. Η διάταξη αυτή ισχύει σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, πλην Πορτογαλίας.
5. Πρόταση-τομή αποτελεί στο νέο πλαίσιο η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από όσους μετέρχονται της ελληνικής Παιδείας. Με δεδομένο ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι αδιάβλητες, όποιος αλλοδαπός φοιτά σε ελληνικά σχολεία και επιτυγχάνει την εισαγωγή του στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας θα πρέπει να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα τροποποιήσει και ορισμένες διατάξεις που αφορούν στην αναγνώριση αλλοδαπών τέκνων, καθώς έχουν εντοπιστεί κυκλώματα δικηγόρων - συμβολαιογράφων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που, «πατώντας» πάνω στον νόμο Ραγκούση, δημιούργησαν σχετικές «βιομηχανίες». Μέχρι σήμερα ένας Έλληνας μπορεί να αναγνωρίσει ως εξώγαμο τέκνο κάποιον αλλοδαπό ηλικίας 17 και 18 ετών. Βάσει της λειτουργίας του κυκλώματος, οι αλλοδαποί από τις υποσαχάριες χώρες, τα βάθη της Ασίας κ.λπ., που δουλεύουν στην Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να απελαθούν, απευθύνονται σε αυτά τα γραφεία δίνοντας 20.000 - 25.000 ευρώ προκειμένου να τους βρουν «πατέρα», συνήθως κάποιον περιθωριακό, πρόθυμο να τους αναγνωρίσει ως εξώγαμα τέκνα. Ακολούθως κατευθύνονται σε συμβολαιογράφο, υπογράφουν τη σχετική πράξη και ο καθένας («πατέρας», δικηγόρος, συμβολαιογράφος) παίρνουν τη μίζα τους και εκείνοι την ελληνική ιθαγένεια. Η μία λύση είναι η εξέταση DNA και η δεύτερη η εισαγωγή ηλικιακού ορίου αναγνώρισης καρπού εξώγαμης σχέσης, μέχρι ηλικίας 8-10 ετών.
εφημερίδα weekend
dailynews24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.