Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνελίεφ προειδοποίησε σήμερα την ΠΓΔΜ, ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της για βέτο στη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ, εκτός εάν τηρηθεί η αρχή της καλής γειτονίας.
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη αντιβουλγαρική υστερία που υπάρχει στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ μετά την απόφαση της Βουλγαρίας να τεθεί κατά του ορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ε.Ε, ο κ. Πλεβνελίεφ εξέφρασε την άποψη ότι υπεύθυνη θέση για τη Βουλγαρία είναι να μην μείνει σιωπηλή, αλλά να θέσει βέτο για την πορεία των συνομιλιών της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα να συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική της απέναντι στη δυτική γείτονα στις, κατά το δυνατόν, καλύτερες προθέσεις.
«Θα θέσουμε το πρόβλημα. Εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα. Η καλή γειτονία ως μέρος των κριτηρίων για ένταξη ώστε να μπορούμε να είμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας. Διότι εάν θέλουμε να είμαστε μέλη της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, αυτό σημαίνει υιοθέτηση των αξιών της. Και μέρος αυτών των αξιών είναι η καλή γειτονία», υποστήριξε ο κ. Πλεβνελίεφ, τονίζοντας ότι τη θέση της Βουλγαρίας για το ζήτημα υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, τα οποία συμφώνησαν ότι η καλή γειτονία είναι σημαντική για την δημοκρατική ανάπτυξη της ΠΓΔΜ.
«Δεν έχουμε προβλήματα με άλλες περιοχές ή λαούς. Έχουμε καλές σχέσεις. Αλλά επιθυμούμε να εκφράσουμε το πρόβλημα όπου αυτό υπάρχει. Αποτελεί πρόβλημα το οποίο έχει πολύ ξεκάθαρα οριστεί από εμάς. Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στα Σκόπια, δυστυχώς δεν τηρούν την Διακήρυξη Καλών Γειτονικών Σχέσεων, την οποία υπογράψαμε το 1999. Έχουμε ένα αντικειμενικό κριτήριο, υπάρχει μία συμφωνία η οποία δεν εκπληρώνεται. Δεν θέλουμε κάτι περισσότερο από αυτό. Για αυτό λέμε, ας μετατρέψουμε αυτή τη διακήρυξη σε συμφωνία με κανονική διατύπωση, την ίδια που η Βουλγαρία υπέγραψε με την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία», είπε ο κ. Πλεβνελίεφ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι BTV.
Ακολούθως ο κ. Πλεβνελίεφ αρνήθηκε ότι η Βουλγαρία θα μεταχειρίζεται το ίδιο όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει το κυβερνών VMRO-DPMNE και ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλα Γκρούεφσκι, ενώ επανέλαβε ότι η θέση της Βουλγαρίας έχει εκφραστεί τόσο από τον ίδιο όσο και μέσω δηλώσεων του Πρωθυπουργού κ. Μπορίσοφ και του ΥΠΕΞ κ. Μλαντένοφ.
Ο κ. Πλεβνελίεφ αποκάλυψε ότι το ζήτημα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε με τους πρώην Προέδρους της Βουλγαρίας Ζέλιο Ζέλεφ, Πέταρ Στογιάνοφ και Γκεόργκι Παρβάνοφ στη Σόφια. «Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση για το θέμα. Δυστυχώς κατά τα τελευταία έτη, η Ευρώπη δεν τήρησε όλους τους κανόνες και πολύ συχνά τα προβλήματα δεν ετίθεντο ή δεν επιλύονταν», δήλωσε ο κ. Πλεβνελίεφ.
Αναφορικά με την σύγκριση στην οποία προβαίνουν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ της βουλγαρικής στάσης με αυτή της ελληνικής απέναντι στην ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας την Βουλγαρία ως «δεύτερη Ελλάδα», ο Βούλγαρος πρόεδρος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, δηλώνοντας:
«Ας γίνει ξεκάθαρο, η Βουλγαρία δεν είναι "δεύτερη Ελλάδα"». Η Βουλγαρία δεν διεξάγει πόλεμο είναι παράλογο», δήλωσε ο κ. Πλεβνελίεφ σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.